Revista care te menține sănătos

Nutriție

Aveti pofta de ceva dulce? Alternative sanatoase

28 martie 2013
Share

In ultimii ani, consumul de zahar si produse dulci este acuzat a sta la originea tot mai multor probleme de sanatate. Indiferent de finalitatea sfatului nutritional, acesta incepe intotdeauna prin eliminarea dulciurilor de pe lista alimentelor zilnice.

Se considera ca zaharul este la fel de periculos precum un drog puternic, similar ca aspect. Daca unii au devenit brusc adeptii mierii, ai siropului de artar sau ai zaharului de trestie, ca alternative sanatoase, altii ar vrea sa interzica total gustul dulce din farfurie. Din pacate, indiferent de detaliile metabolice, cei mai multi oameni agreeaza gustul dulce. De ce? Raspunsul vine de la antropologi: inca din perioada de vanator-culegator, oamenii au invatat ca gustul dulce al fructelor inseamna ca sunt coapte si comestibile. Desigur, pe vremea aceea nu existau persoane obeze, iar diabetul tip II  era, banuim, necunoscut.

Problema ridicata de efectele negative ale dulciurilor a aparut undeva in secolul XIX, cand zaharul a inceput sa fie produs dintr-un material relativ ieftin, sfecla de zahar. Ideal, un adult are voie sa consume produse zaharoase in cantitate de maximum 7-8% din caloriile zilnice. Ceea ce este foarte putin, daca socotim si zaharul din cafea.

 

Zaharurile solicita intens secretia de insulina

In Romania traditionala, dulciurile  se consumau totusi ocazional, la sarbatori, si mai mult de copii. In prezent insa, faptul ca avem o oarecare varsta nu ne impiedica sa mancam ceva dulce, mai ales ca produsele respective sunt in general accesibile si pentru cei care au ca unic venit o pensie modica. Totusi, consumul de alimente cu multe zaharuri libere este problematic la varsta a treia. Ele au multe calorii si sunt absorbite extrem de rapid, solicitand intens secretia de insulina a pancreasului. Un senior, chiar si foarte activ, nu are nevoie de atata energie. De fapt, nici oamenii mai tineri, cu exceptia anumitor categorii de sportivi.

Seniorii sunt in general mai sedentari, au un pancreas endocrin mai lenes, uneori au si cateva kilograme in plus care le confera o toleranta redusa la glucoza, din cauza unei rezistente periferice crescute la insulina. Seniorii pot avea si dislipidemie, iar tulburarile de profil lipidic sunt influentate negativ de aportul mare de glucide simple.

 

Bananele si ciocolata neagra, alternative sanatoase

Dulciurile ne aduc placere, este un lucru dovedit, prin stimularea secretiei de endorfine. Exista solutii, astfel incat sa nu ne privam complet de gustul dulce. O persoana de varsta a treia isi va putea satisface pofta de dulce cu alternative sanatoase: fructele uscate, de exemplu, mai ales ca sunt extrem de bogate in antioxidanti si fibre benefice pentru tranzitul intestinal, sau xylitolul. De asemenea, bananele reprezinta o exceptionala sursa de magneziu, vitamina B6, potasiu. Si ciocolata neagra  este foarte la moda si sanatoasa, insa cu masura. Totodata, trebuie sa invatam sa preparam in casa diverse produse, cum ar fi magiunurile.

 

Sfatul specialistului pentru reducerea poftei de dulce

Mierea, melasa (lichid siropos ramas de la fabricarea zaharului), zaharul nerafinat si toate celelalte variante sunt in mod egal nocive pentru organism, nefiind alternative sanatoase la zaharul rafinat. Toate dulciurile, rafinate sau nu, au acelasi efect nociv asupra metabolismului, iar excesul nu poate fi ascuns sub denumiri ca „zahar integral” sau „dulciuri bio”. Nu gradul de rafinare face ca produsele zaharoase sa nu fie prietenii sanatatii, ci incarcatura in carbohidrati simpli de care organismul nu are deloc nevoie, mai ales la varsta a treia.

 

 

Dr. Corina-Aurelia Zugravu

Specialist igiena alimentatiei si nutritie

[email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.