Revista care te menține sănătos

Nutriție

De ce sa introduceti legumele verzi in dieta de detox

Dr. Corina-Aurelia Zugravu, specialist igiena alimentației și nutriție; [email protected]
1 aprilie 2019
Share
De ce sa introduceti legumele verzi in dieta de detox

Zilele mai lungi si mai calde, hainele pe care incepem sa le dam la o parte, precum baba Dochia, pot reprezenta nu numai motive de bucurii… primavaratice, ci si jena si disconfort. Abia acum incepem sa realizam ca am luat kilograme care nu se vedeau sub puloverele groase, ca suntem mai palizi, pentru ca nu am vazut de multicel soarele, ca statul in casa in timpul liber ne-a incetinit metabolismul si suntem lipsiti de energie.

 

Este deja cunoscut rolul expunerii la lumina solara pentru combaterea asteniei de primavara. Pot, oare, si plantele sa ne ajute? Desigur, si din multe puncte de vedere. Cu totii vrem sa ne simtim mai optimisti, sa mancam mai sanatos si sa eliminam toxinele din organism. Odata cu primele zile de primavara, apar legume foarte valoroase pentru sanatatea noastra. Studii mai vechi efectuate in Romania au aratat ca o iarna mai lunga cu o luna ar duce la aparitia unor fenomene de carente nutritionale serioase, mai ales in ceea ce priveste vitamina C.

 

Au putine calorii si multa apa

Chiar daca in prezent nu ducem lipsa de legume verzi nici iarna, pentru ca le gasim din plin in supermarket, cele proaspete, autohtone au intotdeauna o valoare mai mare. Asadar, ceapa verde, usturoiul verde, spanacul, salata, primele frunzulite de urzica sau stevie, desi pot parea banale, au o importanta mare in detoxul de primavara. In primul rand, au putine calorii, deci ne ajuta sa ne diluam mesele si sa mai scapam de ceva tesut adipos. Fiind aproape complet lipsite de grasimi si foarte bogate in apa, ne menajeaza ficatul, sediul detoxifierilor din organism si ne „spala” rinichii, alti actori principali in procesele de detox.

 

Contin numeroase minerale

Elementele minerale in care abunda sunt sanatate curata. Potasiul domina si mareste actiunea diuretica a legumelor-frunze, sodiul este aproape absent, ceea ce are o actiune pozitiva asupra tensiunii arteriale. Toate au calciu, apreciat de oase, dar si de diferite procese metabolice complexe din corp, fier, util pentru sinteza hemoglobinei din globulele rosii si a mioglobinei din muschi, si magneziu, de care are atat de multa nevoie sistemul nostru nervos stresat.

 

Verdeturile de primavara, izvor de sanatate

secundara

Sunt bogate in fibre

Contin si fibre fine, ca orice frunza proaspata. Fibrele asigura un tranzit corespunzator si „curata” tubul digestiv, greu incercat de mesele adiacente sarbatorilor de iarna. Microbiota intestinala sanatoasa apreciaza in mod particular fibrele. Studiile moderne arata cat de importanta este microbiota in buna functionare a corpului nostru, de la imunitate la starea de spirit sau la formarea depozitelor de tesut adipos.

 

Vitamina C, antioxidant esential

Si pentru ca vorbim despre imunitate, sa nu uitam ca frunzulitele aduc multa vitamina C. Primavara este un sezon in care corpul nostru are, de obicei, o imunitate subrezita. In plus, schimbarile de temperatura si curentii de aer favorizeaza transmiterea virusurilor respiratorii. Deci, un surplus de vitamina C ne poate ajuta si in acest sens. Ne-ar lua pagini intregi sa descriem ce alte roluri are vitamina C, dar mentionam faptul ca ea amelioreaza si simptomele asteniei de primavara, deoarece este implicata in sinteza unor neurotransmitatori, cum sunt dopamina si noradrenalina.

 

Nu in ultimul rand, vitamina C este cel mai important antioxidant hidrosolubil, deci neutralizeaza radicalii liberi toxici care apar in metabolismul uman. Nu e nevoie sa consumam cantitati industriale de legume verzi. Putin patrunjel proaspat tocat in ciorba sau piure aduce cantitati semnificative de vitamina C.

 

Si, in cele din urma, sa nu uitam ca tot ce vine din „lumea verde” este foarte bogat in fitonutrienti. Ca este vorba despre caroteni sau despre clorofila, stevia, spanacul sau ceapa verde isi aduc umila contributie. Iar consecintele nu pot fi decat pozitive.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.