Revista care te menține sănătos

Nutriție

Dieta potrivită persoanelor cu tiroidectomie şi afecţiuni tiroidiene

Dr. Iuliana Paşcu, medic specialist endocrinologie şi nutriţie, Clinica de Nutriţie KiloStop
18 august 2021
Share
Exclusiv online
Dieta potrivită persoanelor cu tiroidectomie şi afecţiuni tiroidiene

Dieta persoanelor cu tiroidectomie şi afecţiuni tiroidiene trebuie adaptată în funcţie de mai mulţi factori. Glanda tiroidă face parte din sistemul endocrin şi produce hormonii responsabili de reglarea metabolismului. Dacă glanda tiroidă supraproduce hormoni, situaţie numită hipertiroidism, tratamentul poate include îndepărtarea chirurgicală a tiroidei (tiroidectomie) sau administrarea iodului radioactiv pentru a întrerupe complet funcţia tiroidiană.

Tiroida poate fi îndepărtată şi în cazurile de cancer tiroidian. Fără o tiroidă funcţională, va trebui să luaţi hormoni tiroidieni, de substituţie, pentru a vă regla metabolismul. Nivelurile scăzute de hormoni tiroidieni, situaţie cunoscută sub denumirea de hipotiroidism, pot fi ajutate cu modificări dietetice, deşi va trebui să luaţi hormoni de substituţie tot restul vieţii.

Ce să mâncaţi după operaţia de îndepărtare a tiroidei

Puteţi mânca orice doriţi după tiroidectomie. Încercaţi să consumaţi alimente sănătoase. La început, este dificil să înghiţiţi. În acest caz poate fi mai uşor să consumaţi lichide şi să mâncaţi alimente moi, precum supă, piure de legume, brânză slabă sau iaurt.

Medicamentele pentru durere pot provoca constipaţie. Consumul alimentelor cu un conţinut ridicat de fibre şi o bună hidratare vă vor ajuta să aveţi scaune normale. Dacă acest lucru nu ajută, încercaţi să utilizaţi un produs cu fibre.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Multivitamine şi Minerale Naturalis, un mix de 17 vitamine şi minerale esenţiale pentru buna funcţionare a organismului.

Orientări generale privind dieta

Cu excepţia cazului în care aveţi o altă problemă medicală de bază, ar trebui să urmaţi recomandările ghidurilor dietetice internaţionale. Aceste recomandări sugerează că majoritatea dietei dumneavoastră provine din carbohidraţi – între 45 şi 65%. Între 10 şi 35% din alimentaţia dumneavoastră ar trebui să fie formată din proteine şi între 25 şi 35% ar trebui să provină din grăsimi sănătoase.

Încercaţi să evitaţi adăugarea de zaharuri, în special în băuturile îndulcite, cum ar fi sucurile, şi să limitaţi grăsimile saturate şi trans din dietă. Puteţi reduce grăsimile saturate consumând diverse tipuri de carne slabă, alegând păsări de curte şi fructe de mare în loc de carne de vită sau de porc. Este recomandat consumul de lactate cu un conţinut scăzut de grăsimi sau fără grăsimi şi folosirea uleiurilor vegetale în loc de unt sau untură.

Evitarea extremelor asigură sănătatea tiroidei. Dacă consideraţi că aveţi probleme în acest sens, discutaţi cu medicul dumneavoastră despre posibilitatea administrării unor multivitamine cu minerale.

Dacă aveţi hipotiroidism, luaţi medicamentele de înlocuire a hormonilor tiroidieni conform indicaţiilor medicului – în general dimineaţa pe stomacul gol, cu un pahar mare de apă; nu este recomandat a se lua medicamentele cu lapte, ceai, cafea sau alte băuturi în loc de apă. De asemenea, este important să reţineţi că a consuma prea multe fibre din dietă poate afecta absorbţia medicamentelor de înlocuire a hormonilor tiroidieni. Anumite alimente, suplimente şi medicamente pot avea acelaşi efect.

Ce NU trebuie să faceţi dacă urmaţi tratament cu hormoni tiroidieni

Evitaţi să vă luaţi medicamentele cu hormoni tiroidieni concomitent cu:

  • nuci;
  • produse pe bază de soia;
  • suplimente cu fier sau multivitamine care conţin fier;
  • suplimente de calciu;
  • antiacide care conţin aluminiu, magneziu sau calciu;
  • unele medicamente pentru ulcer;
  • unele medicamente care reduc colesterolul, cum ar fi cele care conţin colestiramină şi colestipol;
  • cafeaua poate scădea absorbţia medicamentelor cu hormoni tiroidieni de către organism.

Pentru a evita interacţiunile potenţiale, consumaţi aceste alimente sau utilizaţi aceste produse cu câteva ore înainte sau după ce luaţi tratamentul.

Suplimentele care conţin biotină, comune în preparatele pentru păr şi unghii, pot interfera cu măsurarea concentraţiei hormonilor tiroidieni. Biotina nu afectează nivelul hormonilor tiroidieni, dar suplimentele trebuie oprite cel puţin o săptămână înainte de a vă măsura funcţia tiroidiană, astfel încât eficienţa administrării medicamentelor să fie reflectată cu exactitate.

dieta tiroidectomie afecţiuni tiroidiene

Liber la aceste alimente

Există multiple alimente ce pot fi consumate de persoanele cu hipotiroidie, inclusiv:

  • ouă: consumate întregi, au valoare nutritivă superioară, întrucât mare parte din iod şi seleniu se găsesc în gălbenuş, în timp ce albuşul conţine proteine. Atenţie! Ouăle nu trebuie consumate în exces;
  • carne: diverse tipuri de carne slabă;
  • peşte: toate fructele de mare, inclusiv somonul, tonul, halibutul, creveţii etc.;
  • legume: toate legumele – legumele crucifere sunt bune în cantităţi moderate, în special atunci când sunt fierte;
  • fructe: toate tipurile de fructe, inclusiv fructe de pădure, banane, portocale etc.;
  • seminţe şi cereale: orez, hrişcă, quinoa, seminţe de chia şi seminţe de in;
  • lactate: toate produsele lactate, inclusiv lapte, brânză, iaurt etc.

Persoanele cu hipotiroidism ar trebui să aibă o dietă bazată pe legume, fructe şi carne slabă. Sunt sărace în calorii şi foarte săţioase, ceea ce poate ajuta la prevenirea creşterii în greutate.

Importanţa activităţii fizice

Niciun plan de dieta, deci nici cel pentru persoanele cu tiroidectomie şi afecţiuni tiroidiene, nu ar fi complet fără o activitate fizică regulată. Exerciţiile de forţă sunt importante în special pentru persoanele fără tiroidă, deoarece întărirea masei musculare va ajuta la arderea mai multor calorii. Chiar şi în repaus, ţesutul muscular necesită mai multă energie decât grăsimea. Toate formele de activitate fizică ajută la arderea caloriilor. Şi orice arde calorii va stimula metabolismul şi vă va ajuta să vă menţineţi greutatea în parametri optimi.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.