Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Grasimea abdominala, pericol pentru organism

Dr. Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice, Clinica Smart Nutrition, www.clinicasmartnutrition.ro
28 martie 2024
Share
Grasimea abdominala, pericol pentru organism

Cine nu si-ar dori sa aiba un abdomen plat, sa poata imbraca orice model de haina si sa nu-si faca griji atunci cand merge la shopping… Din pacate, insa, doar privind in jur vom observa din ce in ce mai multe persoane „cu burta”, aspect ce ar trebui sa ne puna pe ganduri atat din punct de vedere estetic, cat si in ceea ce priveste sanatatea.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar ApetitSlim; care susţine procesul de slabire şi ajută la controlarea apetitului.

Acumularea grasimii abdominale poate sa apara la nivel subcutanat (intre muschi si piele) sau la nivel subcutanat si visceral (in jurul organelor interne). Cele doua situatii prezinta riscuri diferite pentru pacienti. Daca grasimea subcutanata vine la pachet cu dezavantaje estetice, cea viscerala poate sa duca la aparitia unor boli cronice precum diabet, cancer, hipertensiune arteriala.

Grasimea abdominala apare de multe ori in contextul obezitatii, al carei diagnostic se face prin intermediul indicelui de masa corporala (IMC). Acesta este un parametru care ia in calcul greutatea si inaltimea individului. Parametrul nu masoara insa adipozitatea la nivel abdominal, existand persoane care au IMC in limite normale, dar un nivel crescut de grasime viscerala.

6 valori pentru sanatatea inimii

Obezitatea abdominala

Cel mai simplu parametru pentru a defini obezitatea abdominala este masurarea circumferintei abdominale. Aceasta se face la nivelul ombilicului, la sfarsitul unui expir normal si este cea care ne poate spune daca avem risc de a face diabet zaharat, hipertensiune arteriala si alte boli de inima. Valori mai mari de 94 cm la barbati, respectiv 80 cm la femei prezic nu numai bolile anterior mentionate, dar si riscul de cancer colorectal sau chiar hernii.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar KiloSlim Gold; special conceput pentru a sprijini organismul în timpul procesului de slăbire.

Ce indica forma corpului

A doua modalitate este evaluarea formei corpului, oamenii fiind impartiti in doua tipologii: mar si para. Dispozitia tip mar in care pacientii se caracterizeaza prin distributia grasimii in jumatatea superioara a corpului (brate si abdomen) este cea care poate sa indice risc de depunere a grasimii in jurul organelor interne. Singura modalitate de diagnosticare neinvaziva a grasimii viscerale este cu ajutorul analizoarelor cu bioimpedanta in contextul unui consult realizat de medicul specialist in nutritie.

grasimea abdominala

De ce este grasimea viscerala (abdominala) periculoasa?

Mecanismul prin care grasimea viscerala (abdominala) intervine in aparitia diferitelor boli este prin secretia unor citokine cu rol inflamator, precum interleukina 6 sau TNF-α. Aceste citokine duc la insulinorezistenta si, daca nu se intervine, la aparitia diabetului zaharat tip 2.

Exista dovezi ca repercusiunile unui accident vascular cerebral sunt mai usoare in cazul pacientilor care au un nivel scazut de grasime viscerala. Primele analize de sange care pot atentiona asupra riscului metabolic sunt glicemia, trigliceridele, colesterolul si acidul uric.

Importanta unui stil de viata sanatos

Un regim alimentar echilibrat, care sa realizeze un deficit caloric alaturi de activitatea fizica reprezinta solutia pentru a scapa de grasimea viscerala. Regimul alimentar echilibrat este acela in care zilnic se consuma produse din toate categoriile: carne, legume, fructe, lactate, cereale.

Recomandarile ghidurilor ne spun sa evitam alimentele bogate in calorii, precum produsele de patiserie sau cofetarie, fast-food, sucuri acidulate cu zahar. In concluzie, este bine sa ne preocupe greutatea pe care o avem si sa luam masuri atunci cand circumferinta abdominala depaseste valorile recomandate.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.