Revista care te menține sănătos

Ghid practic

Cum lupti cu obezitatea

27 octombrie 2014
Share

Incepand cu anul 1997, Organizatia Mondiala a Sanatatii – OMS – a inclus obezitatea pe lista maladiilor. Este considerata obeza orice persoana al carei indice corporal depaseste 30. Obezitatea determina aparitia unor probleme de sanatate grave, printre care: afectiunile cardiovasculare, hipertensiunea arteriala, diabetul tip 2, apneea de somn, tulburarile respiratorii, artroza, infertilitatea.

Desi nu s-au descoperit pana in zilele noastre tratamente-minune care sa vindece aceasta maladie, au aparut totusi o multime de tehnici care ajuta persoanele obeze sa lupte impotriva obezitatii. Punctul de pornire il reprezinta intotdeauna consultarea unui medic specialist (nutritionist, dietetician, endocrinolog), care va aborda problema persoanei obeze tinand cont de particularitatile individuale.

 

Care sunt cele mai sigure metode in lupta cu obezitatea

Prima masura este adoptarea obiceiurilor alimentare sanatoase. Se impune scaderea numarului de calorii, deci diminuarea semnificativa a grasimilor si zaharurilor din alimentatie. Acestea vor trebui inlocuite cu fructe, legume si feculente (alimente glucidice bogate in amidon). Abaterile alimentare nu sunt total interzise, conditia fiind sa nu fie foarte frecvente (nu mai des de o data pe luna) si sa fie compensate atat prin mese echilibrate in zilele care urmeaza, cat si prin activitate fizica. Daca sunteti debutant intr-ale sportului, incepeti prin plimbari lungi, mers alert, ciclism sau inot. Frecventa recomandata este o ora de activitate fizica de 4-5 ori pe saptamana.

 

Care este contributia metodelor auxiliare

Am stabilit ca alimentatia sanatoasa si sportul sunt principalii inamici ai obezitatii. Dar ce este de facut daca in lupta cu obezitatea ni se opune vointa? Intelegerea si modificarea relatiei pe care persoana obeza o are cu mancarea sunt esentiale in procesul de slabire. Insa aceste doua componente adesea nu sunt posibile decat cu ajutor din partea unui specialist in terapie comportamentala. Sedintele de psihoterapie, chiar sedintele de hipnoza si-au dovedit de nenumarate ori eficienta in lupta cu obezitatea. Homeopatia si acupunctura ii pot oferi si ele un ajutor de nadejde persoanei obeze.

 

Ce interventii chirurgicale se recomanda

Daca avem de-a face cu un pacient care se confrunta cu obezitatea morbida sau are un IMC mai mare de 35 cu complicatii, singura cale de a scapa de kilogramele in exces o reprezinta interventiile chirurgicale. Exista mai multe tipuri de operatii al caror scop este reducerea volumului stomacului si limitarea cantitatii de alimente consumate:

  • Gastroplastia reprezinta plasarea unui inel gastric in jurul stomacului;
  • Gastric-sleeve reprezinta indepartarea a doua treimi din stomac;
  • By-passul gastric reprezinta combinatia dintre gastroplastie si reducerea intestinului in scopul limitarii absorbtiei grasimilor.

Fiind insotite intotdeauna de varsaturi sau de tulburari de alimentatie, aceste tehnici chirurgicale sunt, de regula, dificil de suportat, necesitand asistenta medicala.

 

Cum prevenim obezitatea

Cum lupti cu obezitateaObezitatea este ereditara, asa ca daca cel putin unul dintre parinti a fost obez, cu siguranta riscul ca noi sa suferim de aceasta maladie este extrem de mare. De aceea, trebuie sa ne canalizam o mare parte din energie catre mentinerea unei greutati in limite normale. Alimentatia echilibrata (3 mese pe zi si 2 gustari care sa constea in alimente sanatoase), activitatea fizica (cel putin o ora de 4-5 ori pe saptamana), hidratarea corespunzatoare (2 litri de apa pe zi), odihna suficienta (7-8 ore pe noapte), evitarea stresului reprezinta cheia catre o greutate normala.

 

Oana Anghel

Surse: femmezine.fr; aufeminin.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.