Revista care te menține sănătos

Afecțiuni ale ficatului

4 modalitati prin care preveniti formarea calculilor biliari

18 septembrie 2012
Share

Ati resimtit dureri puternice in zona abdomenului, a spatelui sau a umarului care va impiedicau sa respirati normal sau sa va desfasurati activitatea? Este posibil sa suferiti de litiaza biliara.Aceasta presupuneprezenta calculilor biliari in vezica biliara.

O persoana poate prezenta de la un calcul biliar la cateva sute.

Calculii biliari apar ca urmare a cristalizarii colesterolului si altor constituenti ai bilei. Acestia sunt formatiuni dure, asemanatoare unor pietre, formate prin depunerea de colesterol, pigmenti, saruri biliare, carbonati si fosfati de calciu etc. in vezica biliara, ca urmare a neeliminarii lor prin canalele biliare. Pentru a evita aparitia acestora si, implicit, a simptomelor deloc placute, va propunem patru sfaturi practice si la indemana oricui: mancati sanatos, faceti miscare, mentineti-va greutatea, evitati anumite tratamente medicamentoase.

 

1. Faceti sport!

Exercitiile fizice regulate va pot ajuta sa va mentineti greutatea, prevenind astfel aparitia calculilor biliari. 30 de minute de sport de cinci ori pe saptamana pot face diferenta.

 

2. Controlati-va greutatea!

Evitati pierderea rapida in greutate, ca urmare a dietelor drastice, de exemplu. Este indicat sa slabiti lent si constant: un kilogram sau doua pe saptamana, pana cand ajungeti la obiectivul propus.In plus, oscilarea in greutate (slabit, urmat de crestere in greutate) poate favoriza aparitia calculilor biliari. De aceea, cel mai bine ar fi sa va mentineti greutatea odata ce ati slabit.

 

3. Mancati sanatos!

Dieta, alaturi de exercitiile fizice, joaca un rol important in prevenirea litiazei biliare. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa mancati doar fructe si legume, astfel:

  • Grasimile au o reputatie proasta, dar nu toate sunt „rele”. Grasimile monosaturate, cum sunt cele din uleiul de masline sau uleiul de rapita, si acizii grasi Omega-3, care se gasesc in peste, rapita, seminte de in, pot reduce riscul de a dezvolta calculi biliari. Uleiul de peste poate fi benefic in special persoanelor cu un nivel ridicat de trigliceride, deoarece ajuta la evacuarea vezicii biliare. Feriti-va de grasimile saturate!  
  • Fibrele din cerealele integrale, paine si legume va pot ajuta sa pierdeti in greutate si sa preveniti calculii biliari.
  • Fructele si legumele. Exista o multime de motive pentru a consuma aceste alimente-minune. Inca unul ar fi acela ca ajuta la prevenirea formarii calculilor biliari.
  • Arahidele si fructele cu coaja, cum ar fi migdalele si nucile, va mentin sanatatea. Mai mult, migdalele sunt o gustare si un mod sanatos de a elimina senzatia de foame si va ajuta sa slabiti.

 

4. Evitati anumite tratamente medicamentoase!

Exista anumite medicamente care pot creste riscul dezvoltarii litiazei biliare:

  • Medicamentele utilizate pentru scaderea colesterolului va pot expune unui risc mai mare de a face calculi biliari. Asta deoarece cresc cantitatea de colesterol eliberat in bila, ceea ce poate duce la formarea calculilor biliari, in acelasi timp cu scaderea colesterolului din sange. In aceste conditii, consultati medicul, care poate prescrie alt tratament.
  • Terapia de substitutie hormonala poate creste riscul doamnelor de a dezvolta calculi biliari, deoarece estrogenul forteaza organismul sa produca mai mult colesterol. In aceste conditii, este necesar sfatul medicului specialist.

Desi nu este intotdeauna usor sa aveti un regim alimentar sanatos si un program regulat de exercitii fizice, acestea sunt cele mai bune metode care ajuta la mentinerea sanatatii si, implicit, la prevenirea litiazei biliare (calculilor biliari).

 

Text: Corina Ionescu

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.