Revista care te menține sănătos

Știați că?

Cafeaua scade riscul dezvoltării litiazei biliare

Dr. Roxana Florentina Chivu, medic specialist gastroenterologie, medicină internă
18 noiembrie 2019
Share
Cafeaua scade riscul dezvoltării litiazei biliare

Consumul a șase sau mai multe căni de cafea pe zi reduce considerabil riscul de a dezvolta calculi biliari. Aportul ridicat a redus cu 23% riscul de a dezvolta dureroasa afecţiune, comparativ cu cei care nu au băut deloc cafea.

Cercetătorii danezi au analizat datele privind sănătatea și stilul de viață a 104.500 de persoane adulte, pe parcursul a 13 ani. Ei au concluzionat că, persoanele care consumau o ceaşcă de cafea zilnic au înregistrat un risc mai mic cu 3% de a dezvolta litiază biliară (calculi sau pietre la fiere). Însă efectele au fost mai mari în cazul celor care consumau mai multă cafea. Explicaţia: cofeina face parte din categoria compușilor chimici numiți metilxantine care stimulează producția de acid biliar. Iar acesta poate împiedica colesterolul să formeze calculi.

Ghidurile europene recomandă consumul a maximum 400 mg de cofeină pe zi. O ceașcă de cafea conține între 70 și 140 mg cofeină.

Pietrele sau calculii biliari sunt bucăți de material solid care se formează în vezica biliară. Pot fi formate doar din colesterol, un amestec de calciu și un pigment din globulele roșii sau o combinație a celor două.

#tags   \   , , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.