Revista care te menține sănătos

Știați că?

Depresia majoră ar putea provoca până la 20 de boli

Dr. Gabriela Adriana Ivănuş, medic medicină de familie
1 noiembrie 2019
Share
Depresia majoră ar putea provoca până la 20 de boli

Dacă sunteţi predispus la depresie, aţi putea fi, de asemenea, predispus la o varietate de alte condiţii medicale, aparent fără legătură între ele. Conform unei cercetări recente, aceasta ar putea include de la boli coronariene la infecţii bacteriene. Noul studiu a evaluat factorii de risc genetic ai tulburării depresive majore în relaţie cu mai mult de 900 de alte boli. Concluzia a fost că sănătatea mintală precară nu este întotdeauna o consecinţă a unei boli grave, dar poate fi direct responsabilă pentru aceasta.

Să suferi de o depresie majoră în timp ce te confrunţi cu o altă boală severă nu este deloc surprinzător. Dar cercetătorii australieni s-au întrebat dacă nu cumva cauzele principale ale depresiei ar putea fi direct responsabile şi de cealaltă boală. Metoda de studiu aleasă se numeşte randomizare mendeliană. Iar cercetătorii au avut acces la datele genetice a aproape 340.000 de persoane.

Concluzia este că, dacă o persoană are un scor genetic ridicat de risc pentru tulburarea depresivă majoră este, de asemenea, mai probabil ca acesta să fi fost internat la spital cu – sau chiar să fi murit din cauza a – cel puţin una dintre cele 20 de boli diferite. În contextul analizei, aceste gene predispuneau indivizii la o boală gravă care afectează aproape orice sistem din corp. Acestea includ afecţiuni diverse precum astmul, colesterolul ridicat, gastroenterita, esofagita, afecţiuni ale sistemului urinar și chiar infecţii cu E. coli.

Nota pentru articolul «Depresia majoră ar putea provoca până la 20 de boli»:5.00/ 5 (1 vot)
#tags   \   , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.