Revista care te menține sănătos

Afecțiuni ale ficatului

Cancerul de ducte biliare: semne, simptome si diagnostic

12 mai 2015
Share

Cancerul de ducte biliare se formeaza din celulele din ductele biliare, ce reprezinta sistemul de drenaj al bilei. Ductele biliare colecteaza bila din ficat si intervin in drenarea acesteia in intestinul subtire. Bila, odata ajunsa in intestin, ajuta la digestie.

Cancerul de ducte biliare reprezinta o forma rara de cancer, ce poate fi localizat in ficat sau in afara acestuia. Incidenta acestui tip de cancer creste odata cu varsta. Este un cancer ce evolueaza incet si invadeaza structurile din vecinatate. Diagnosticul este, in cele mai multe cazuri, stabilit tarziu, atunci cand ductele biliare sunt blocate. Blocarea acestora impiedica drenarea bilei in intestin. In functie de localizarea blocajului, acesta poate duce la inflamarea ficatului (hepatita) si/sau a pancreasului (pancreatita).

Care sunt factorii de risc in cancerul de ducte biliare?

Cele mai multe persoane care au cancer de ducte biliare nu au niciun risc. Oricum, inflamatia cronica a ductelor biliare poate fi un risc pentru acest tip de cancer. Alte afectiuni care pot cauza o inflamatie cronica a ductelor biliare includ colangita sclerozanta primara si infectiile parazitare. Persoanele cu boli cronice de ficat, precum hepatita B si C, hepatita alcoolica si ciroza pot avea, de asemenea, riscul de a dezvolta cancer de ducte biliare.

Pietrele de la nivelul vezicii biliare nu reprezinta un factor de risc, insa pietrele de la nivelul ficatului pot reprezenta unul (insa sunt rare). Exista si anumite afectiuni ereditare ce cresc riscul de aparitie a acestui tip de cancer, precum sindromul Lynch II (cancer colorectal non-polipozic ereditar, ce se asociaza si cu alte tipuri de cancer) si sindromul Caroli (dilatatia cailor biliare).

Care sunt semnele si simptomele in cancerul de ducte biliare?

Simptomele initiale ale cancerului de ducte biliare apar ca urmare a inabilitatii bilei de a se drena, cauzand inflamarea ficatului. Simptomele includ colorarea in galben a pielii (icter), mancarimi, durere abdominala, balonare si scadere in greutate. De asemenea, mai pot aparea si subfebrilitate si urina, scaune inchise la culoare. 

Tumorile de ducte biliare pot sa nu determine aparitia niciunui simptom pana in momentul in care sunt deja evoluate si raspandite in alte parti din corp, in afara localizarii initiale (metastaze). Durerea abdominala este, de obicei, un simptom tardiv si este localizata in cadranul superior al abdomenului.

Cum este diagnosticat cancerul de ducte biliare?

cancer-ducte-biliare-2Cheia unui diagnostic corect este reprezentata de istoricul medical si familial, precum si de examinarea fizica. Uneori, icterul poate fi singurul indiciu. Istoricul ofera informatii importante, precum consumul de alcool, medicamentele folosite sau alte boli recente care pot fi asociate cu hepatita sau cu inflamatia ficatului. Alte simptome includ pierderea in greutate si a apetitului, slabiciune, pierderea energiei, invinetire spontana si sangerare.

Examenul fizic este util pentru a detecta durerea in abdomen, precum si marirea ficatului, ce poata sa apara in acest tip de cancer. Un sfert dintre pacientii care au cancer de ducte biliare pot avea un ficat marit in volum, ce poate fi palpat la examinarea fizica. Pe langa istoricul si examinarea fizica, sunt necesare mai multe investigatii, precum:

  • Analize de sange: enzime hepatice (AST, ALT, GGT), nivelul bilirubinei, hemoleucograma completa, electrolitii, uree si creatinina, precum si o coagulograma. Nu exista un test de sange specific pentru a diagnostica cancerul de ducte biliare. Diagnosticul este confirmat prin biopsie (prelevarea unui tesut) si examinarea la microscop a celulelor obtinute.
  • Teste de imagistica: ecografie abdominala, tomografie computerizata, RMN, pentru a identifica prezenta unei tumori si a localizarii acesteia.
  • Colangiopancreatografia endoscopica retrograda reprezinta o investigatie specializata, folosita pentru a examina bila atunci cand intra in duoden. Aceasta este efectuata de medic, ce foloseste o camera situata la nivelul unui tub. Acest tub trece de la nivelul gurii, ajunge la stomac pana la prima parte a intestinului subtire unde bila ajunge din vezica biliara.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.