Revista care te menține sănătos

Oncologie

Tratamentul cancerului, efecte psihice si emotionale

1 ianuarie 2008
Share

Diagnosticul de cancer poate fi coplesitor, nu doar bolnav, ci si pentru rude si prieteni. Adesea oamenii nu vor sti ce sa spuna, pot avea o stare de disconfort si de teama. De multe ori este mai usor pentru oameni sa nu spuna nimic, decat sa spuna lucruri gresite. Unii gasesc ca este mai usor sa vorbeasca, in timp ce altii pot deveni extrem de grijulii sau de precauti. A fi prezent acolo, la nevoie, poate insemna mai mult pentru un bolnav de cancer decat a spune ceva.

Schimbarile fizice aparute in urma tratamentului cancerului ori a bolii insasi, pot avea efecte emotionale. Primul pas pentru depasirea acestora ar fi sa acceptati in interiorul dumneavoastra acest diagnostic. Este greu, intr-adevar, insa doar acceptand veti putea incepe sa cunosteti boala si sa va luptati cu ea.

Comunicarea este esentiala
Numai dumneavoastra puteti decide cand este momentul sa vorbiti cu prietenii si cu familia despre diagnosticul dumneavoastra. Oamenii au nevoie si vor sa vorbeasca cu cineva, care doar sa-i asculte. Uneori, vorbind, va poate ajuta sa intelegeti mai bine realitatea situatiei. Poate fi de folos sa va faceti o lista cu intrebarile pe care le aveti de spus, una cu persoane carora vreti sa le vorbiti si alta cu cei carora nu doriti sa le comunicati diagnosticul.

De asemenea, le puteti impartasi celor dragi ce stiti despre boala, despre diagnostic sau sa le explicati ce tratament poate fi necesar si ce parere aveti referitoare la prognosticul bolii. Oamenii vor fi sobri la aflarea vestii ca cineva cunoscut are cancer. Poate ca reasigurandu-i ca veti face tot ceea ce este necesar pentru a lupta cu cancerul si ca aveti nevoie de suportul si incurajarea lor, vor fi mai aproape de dumneavoastra.

Cand persoanele din jurul bolnavului de cancer vor intreba ce ar putea face sa ajute, acesta poate fi tentat sa spuna: „Nimic, sunt bine!”. Aceasta pentru ca pacientul are nevoie de intimitate si simte ca se poate descurca neavand oameni in jur. Indicat ar fi ca acesta sa le spuna ca va avea nevoie de ajutorul lor pe durata tratamentului. Prietenii si familia au nevoie sa faca lucruri pentru cel afectat si sa fie suportivi. In general, bolnavul le poate spune celor apropiati cum se simte. Daca acesta insa nu se simte confortabil in aceasta situatie, un grup de suport sau un psiholog ar putea ajuta.

Grupul de suport
Grupul de suport sau psihologul va pot ajuta sa va centrati pe propria persoana si sa vorbiti despre dileme si incercari. Unii pacienti prefera workshop-uri, grupuri de cate doi sau suport religios. Incearcati mai multe lucruri pana veti simti ce este bine pentru dumneavoastr. Cand veti intalni alte persoane in situatia dumneavoastra si veti afla povestile lor si modalitatile lor de a lupta cu boala, va vei simti mai bine psihic. Este important pentru sanatatea mintala sa gasiti pe cineva care sa va asculte si cu care sa puteti vorbi. Nu va lasati descurajat de persoane care nu se simt bine cu propriile lor sentimente. Unii nu pot fi capabili sa asculte, nu din cauza dumneavoastra, ci datorita experientelor lor trecute si propriilor lor tristeti.

Permiteti-va dumneavoastra si familiei sa va continuati viata, pe cat se poate, intr-un ritm normal pe durata tratamentului. Incurajati-i pe cei din jur sa faca lucruri pe care le faceau inainte fara sa aiba sentimente de vinovatie.

Cand sa apelati la medicul psihiatru?

Momentul de a apela la un medic psihiatru este atunci cand:
Sunteti coplesit de aceasta boala; Sunteti deprimat, simtiti ca nu mai aveti speranta, sunteti descurajat; V-ati pierdut interesul si placerea legata de activitatile care inainte va faceau placere; Aveti probleme de alimentatie sau pierderi in greutate; Aveti tulburari de somn; Energia este scazuta sau sunteti obosit tot timpul; Aveti sentimente de vina sau neajutorare; Aveti tulburari de concentrare, de memorie; Aveti ganduri de moarte sau suicid.
Toate aceste simptome pot fi in mare masura cauzate si de tratamentul cu citostatice.

Sfaturi pentru recuperare
Exista de asemenea resurse valabile pentru cei cu cancer si pentru familiile lor,care pot veni din parte altora care au trecut prin aceleasi incercari, de la prieteni, precum si ajutor profesional sau suportul celor de la locul de munca. A cere suport, ajutor de la ceilalti reprezinta o cale de a prelua controlul asupra situatiei.
In cazul in care locuiti singur si nu aveti o familie care sa fie suportiva si simtiti ca nu mai aveti pentru ce trai, puteti cere sustinere in alta parte. Exista si alti oameni care au nevoie de compasiune, asa cum si dumenavoastra aveti nevoie de compasiunea lor. Suportul mutual al altor oameni cu cancer poate fi de asemenea o sursa de confort. Religia poate fi si ea o sursa ce va poate da incredere in fortele proprii. Este important ca in momentele dificile sa incercati sa fiti voi insiva si sa nu va faceti griji daca lucrurile pe care le intreprindeti sunt corecte sau nu. Lasati vorbele si faptele sa vina din inima si poate astfel lupta pe care o veti duce va fi dura, dar veti avea sustinerea necesara pentru a castiga lupta.

Psiholog Sorina Cristea

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.