Revista care te menține sănătos

Oncologie

Cancerele cu localizare digestiva

20 iunie 2018
Share
Cancerele cu localizare digestiva

Perioada contemporana a Medicinii este dominata de cresterea incidentei tumorilor maligne cu diferite localizari, inclusiv cele digestive. Sunt greu de explicat cauzele acestui fenomen care a devenit manifest in momentul in care speranta de viata a inceputa sa creasca din ce in ce mai mult. Intervin insa si numerosi factori de mediu care produc mutatii de tip oncologic: radiatii, toxine din alimente, o anumita alimentatie etc.

In acelasi timp exista si posibilitatea ca aceste mutatii sa se transmita genetic de la parinti la copii, de la o generatie la alta.
Cancerele digestive localizate la esofag, stomac, intestinul gros, ficat, pancreas se situeaza pe primul loc din totalul localizarilor maligne. Din pacate, ca si in alte localizari canceroase, diagnosticul se stabileste tardiv, in momentul in care tumora invadeaza organele vecine si se transmite la distanta pe cale sangvina sau limfatica, producand metastazele viscerale si ganglionare. Cauzele diagnosticului tardiv sunt multiple, fiind determinate de particularitatiile bolii, de grija cu care fiecare persoana isi studiaza starea de sanatate, precum si de pregatirea medicului care ingrijeste bolnavul.

Simptomatologie
Cancerul este o boala extrem de inselatoare, el devine simptomatic atunci cand a ajuns in stadii irecuperabile, extrem de avansate. Dar in fiecare localizare exista semne incipiente minore, pe care fiecare dintre pacienti trebuie sa le cunosca si sa le dea importanta cuvenita.

Ce trebuie sa stie fiecare persoana pentru a se prezenta la medic in stadiile incipiente si total curabile ale cancerului?
1. Sa cunoasca semnele de referinta pe care sa le semnaleze si pentru care sa se prezinte la medic.
Astfel, cancerele de esofag sunt mai frecvente in ultimul timp, sunt precedate de simptome extrem de banale la care nu se acorda atentia cuvenita, cum ar fi pirozisul, senzatia de arsura din spatele sternului, eructatia si regurgitarea in cavitatea bucala a continutului din stomac. Acest reflux gastro-esofaringian preceda leziuni ale esofagului, esofagita, care degenereaza in decurs de ani in cancer de esofag. Durerile din partea superioara a abdomenului din epigastrul puterior pot preceda aparitia cancerului gastric.
Cancerul de colon care este din ce in ce mai frecvent poate fi diagnosticat in stadii curabile daca se acorda atentie unor semne minore cum ar fi schimbarea tipului de tranzit intestinal, prin aparitia constipatiei sau a diareii fara o cauza determinanta. Concomitent apar dureri pe cadrul colic sau pierderi de sange prin anus. Chiar daca exista o cauza care sa explice pierderile de sange prin anus, cum ar fi hemoroizii, pacientul trebuie sa se prezinte la medic deoarece posibilitatea sangerarii unui cancer de col nu poate fi indepartata. Cancerul hepatic apare la pacientii bolnavi de hepatite cronice aparute dupa hepatitele acute virale. Astfel de pacienti trebuie sa se prezinte la controale periodice.

2. Sa cunoasca factorii de risc in aparitia cancerului si sa se ingrijeasca de indepartarea lor.
Astfel, factorul de risc cel mai important il constituie antecedentele ereditare, familiale. Persoanele care au printre parinti cancere digestive, cancere genitale, cancere pulmonare au risc relativ crescut de cancere digestive. Aceste persoane trebuie sa se supuna unor teste de depistare precoce a cancerului chiar daca nu au nicio suferinta. Cancerul de intestin gros apare in special la pacientii care nu mananca suficiente vegetale bogate in fibre celulozice si care sunt constipate. In general, cancerele colonice apar la personale de peste 40-45 de ani. De la aceasta varsta trebuie acordata o atentie deosebita investigatiilor care sa permita un diagnostic precoce.

3. Sa cunoasca metodele care permit diagnosticul in stadiul util al diferitelor localizari digestive.
Exista 3 metode principale de diagnostic precoce: imunologice, ecografice si endoscopice.
Metodele imunologice constau in determinarea markerilor oncologici cum ar fi antigenul carcinoembrionic (ACE) pentru cancerul de colon, a fetoproteinei (AFP) pentru cancerul hepatic, antigene pentru cancerul pancreatic etc. Ecografia permite diagnosticul precoce al cancerului hepatic si pancreatic. Endoscopia digestiva este singura metoda de punere in evidenta a leziunilor incipiente si permite biopsia si citologia.
Pacientilor cu arsuri retrosternale trebuie sa li se faca investigatia endoscopica a esofagului, cei cu dureri in etajul abdominal superior trebuie sa suporte gastroscopia, iar cei cu tulburari de tranzit si pierderea de sange sa faca colonoscopia. Persoanele de peste 45 de ani pot face anual teste de depistare a hemoragiilor digestive inferioare.
Prin aceste metode si prin atentia pe care fiecare trebuie sa o acorde starii de sanatate se poate determina diagnosticul si localizarile digestive in stadiile incipiente curabile.

Prof. Dr. Alexandru Oproiu

Nota pentru articolul «Cancerele cu localizare digestiva»:5.00/ 5 (1 vot)
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.