Revista care te menține sănătos

Oncologie

Excesul de soare poate duce la aparitia cancerului

1 iulie 2008
Share

In conditiile cresterii poluarii globale, este firesc ca neplacerile cauzate de radiatiile solare din ce in ce mai puternice si mai daunatoare sa fie subiect principal de discutie al specialistilor in medicina. Primul organ vizat de aceste riscuri si cel mai des expus este pielea. Astfel, atentia se opreste inevitabil asupra melanomului, cea mai grava forma de cancer de piele.

Melanomul malign este cea mai grava forma de cancer de piele. Ea devine din ce in ce mai des intalnita in conditiile cresterii intensitatii radiatiilor solare, precum si a obiceiurilor estetice impuse de bronzarea artificiala, bronzarea la solar. Acest tip de cancer isi are originea in melanocite, celulele producatoare de pigmentul de la nivelul tegumentului.

Ce inseamna melanomul malign?
Putem vorbi de melanom in conditiile in care melanocitele cresc necontrolat, se inmultesc si invadeaza tesuturile din vecinatatea unei alunite. Evolutia melanomului este foarte rapida, chiar de cateva luni. Extinderea celulelor canceroase in organism, metastazarea, se face atat prin cale hematogena (prin sange) cat si pe cale limfatica. Desi timpul de evolutie este scurt, melanoml poate fi depistat din timp, iar in aceasta situatie el poate fi tratat. O depistare tardiva insa se soldeaza inevitabil cu decesul pacientului.

Cauze si factorii de risc
In cazul melanomului se poate vorbi de o categorie de persoane mai predispuse la a dezvolta aceasta afectiune. Astfel, indivizii care au pielea alba, tenul deschis la culoare, ochii in culori deschise (verzi sau albastri) si parul blond se afla la punctul maxim de risc. Pericolul creste in conditiile in care acestia se expun la razele de tip UV, fie cele naturale, fie cele produse artificial in saloanele de bronzat si cu atat mai mult daca indivizii prezinta numeroase alunite (nevi pigmentari) la nivelul pielii. O atentie sporita trebuie sa aiba si persoanele care au antecedente de melanom malign in istoricul familiei. Acesta poate avea caracter ereditar. Melanomul poate sa aiba orice localizare, insa apare frecvent la nivelul toracelor, atat la barbati cat si la femei, si mai mult pe membrele inferioare doar la femei.

In literatura de specialitate se vorbeste despre existenta a sase fototipuri de piele, in functie de care se masoara gradul de risc pentru aparitia arsurilor solare.
Persoanele cu parul roscat si pielea alba prezinta risc crescut de arsuri solare fara a se bronza; Persoanele blonde cu pielea deschisa la culoare prezinta risc crescut de arsuri solare si se bronzeaza foarte putin; Persoanele satene cu pielea deschisa la culoare sunt expuse arsurilor solare frecvente si pot atinge tonuri usoare de bronzare; Persoane brunete cu pielea deschisa la culoare au un risc scazut pentru arsuri solare si se bronzeaza puternic; Persoaele brunete cu tenul inchis la culoare au un risc scazut pentru arsuri solare si se bronzeaza puternic; Persoanele de culoare nu sunt expuse arsurilor solare, bronzarea fiind maxima. Indivizii ce apartin fototipurilor 1 si 2 sunt cele mai predispuse la a dezvolta melanomul malign.

Consultati medicul!
Consultul dermatologic trebuie sa se realizeze periodic. Exista insa o serie de semne alarmante ce necesita in mod imperativ toata atentia, si anume modificarea de dimensiune, forma, culoare a unei alunite in timp relativ scurt sau aparitia sangerarilor. Acest ultim simptom anunta un stadiu avansat al bolii. Medicul dermatlog Hatami Afshin vorbeste despre metoda „ABCD” de evaluare a melanomului pentru modificarile cutanate aparute si atrage atentia asupra patru coordonate:
A (asimetrie) – se sesizeaza o forma asimetrica a alunitei; B (border) – marginile acesteia sunt neregulate; C (color) – culoarea poate fi de la maro inchis la negru. Poate prezenta insa pete gri-albastrui sau modificari in distributia pigmentului; D (diamentru) – se are in vedere cresterea anormala a unei alunite in timp foarte scurt.

Sfaturi profilactice
Pentru evitarea melanomului malign trebuie sa tineti in primul rand cont de fototipul de piele. Daca va numarati printre persoanele cu risc crescut este necesar sa evitati expunerea la radiatiile UV cel putin intre orele 10 si 17. Bronzarea artificiala are contraindicatie absoluta pentru persoanele care prezinta la nivelul pielii mai mult de 50-60 de alunite. Persoanele din mediul rural care desfasoara in mod frecvent activitati in aer liber prezinta un risc pronuntat de arsuri solare. Ei trebuie sa isi acopere corpul chiar daca temperaturile sunt ridicate.

Conduita terapeutica
In faza incipienta, melanomul poate fi tratat, iar vindecarea completa poate fi obtinuta. Tratamentul presupune extirparea tumorii prin interventie chirurgicala, cu o margine de siguranta de aproximativ 2, 3 centimetri. Apoi pacientul este supus tratamentului medicamentos cu interferon pentru a creste rata de supravietuire. Dupa operatie, controlul periodic este absolut necesar, precum si tomografiile computerizate ce pot determina eventualele metastaze. In primii 5 ani de la operarea unui melanom malign exista un risc crescut al recidivei.

Text: Irina Chelarescu
Consultant: C.M.I. Dr. Hatami Afshin
Medic specialist Dermato Venerologie
Tel: 021. 252.05.20/ 252. 05.30
Mobil: +40 723 394 656
e-mail: [email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.