Revista care te menține sănătos

Oncologie

Canicula și pacienții oncologici: cea mai mare provocare

28 iulie 2022
Share
Canicula și pacienții oncologici: cea mai mare provocare

Valurile de caniculă reprezintă o nouă provocare pentru pacienții oncologici. Iar una dintre cele mai mari griji pe care trebuie să o aibă în perioadele cu temperaturi foarte ridicate este să se mențină hidratați.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Rehidrafort; supliment alimentar sub formă de săruri de rehidratare care contribuie la restabilirea echilibrului electrolitic prin compensarea rapidă a pierderii de minerale şi lichide.

Canicula reușește să pună în pericol și sănătatea celor cu afecțiuni grave, așa cum sunt pacienții oncologici, trag un semnal de alarmă specialiștii. Având în vedere că sunt deja deshidratați, în urma efectelor adverse ale tratamentului, riscul pentru ei este mult mai mare în zilele toride.

Cum afectează canicula pacienții oncologici

Iar cea mai mare provocare pentru pacienții oncologici în zilele caniculare este să se mențină hidratați.

„În primul rând, atât cancerul, cât și efectele adverse ale tratamentului pot diminua lipsa apetitului și a senzației de sete. Mai mult, vărsăturile, scaunele dese sau greața cauzate de chimioterapie sau radioterapie fac ca aceștia să fie oricum deshidratați. Cu atât mai mult, într-o perioadă caniculară, problemele se accentuează”, explică Dr. Dan Alin Pop, medic specialist în radioterapie la Spitalul Medisprof, Cluj.

pacienții oncologici

Ce nu au voie pacienții oncologici în sezonul cald

Totodată, pacienților oncologici nu le este recomandată baia în mare sau în piscină.

„Pe parcursul iradierii, trebuie evitat contactul tegumentului iradiat cu substanțe iritante. Apa sărată sau clorul din apă pot avea acest efect. Totodată, pacienții oncologici au imunitatea scăzută și sunt predispuși infecțiilor, iar o piscină reprezintă un pericol din acest punct de vedere, dacă apa nu este curățată corespunzător”, a mai explicat Dr. Pop.

De asemenea, pacienții ce urmează un tratament oncologic trebuie să evite expunerea la soare a zonei iradiate.

„În general recomandăm abstinența de la expunerea la soare a tegumentului din zona iradiată în următoarele luni post-procedură, pentru faptul că tegumentul iradiat este mult mai sensibil la acțiunea nocivă a radiației solare. În plus, loțiunile de protecție solară trebuie folosite de orice persoană care intenționează să se expună la soare și trebuie aleasă o cremă cu un factor de protecție cât mai mare”, a adăugat medicul specialist.

În aceste condiții, pacienții oncologici trebuie să acorde o atenție suplimentară sezonului cald. Iar dacă apar senzații de slăbiciune sau amețeală, asociate cu temperaturile ridicate; frisoane sau crampe musculare, precum și de piele uscată sau fierbinte, trebuie să se hidrateze imediat.

#tags   \   ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.