Revista care te menține sănătos

Oncologie

Alunitele si cancerul de piele – cand ne alarmam?

Conf. Dr. Catalin Popescu, medic primar dermatologie, Centrul Medical Medsana, www.medsana.ro
24 august 2022
Share
Alunitele si cancerul de piele – cand ne alarmam?

Vara este in toi si ne-am facut deja planurile de vacanta. Inainte de a pleca, este bine insa sa ne uitam inca o data la alunitele (nevii pigmentari) pe care le avem, pentru a observa eventualele modificari. Daca sesizam ceva diferit, este recomandat sa consultam mai intai un medic dermatolog.

Inainte de toate, trebuie sa stiti ca exista multe mituri referitoare la legatura dintre alunite si cancerul de piele. In egala masura, exista si unele adevaruri.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena produsele Rilastil din gama Sun System, recomandate pentru pentru protejarea tenului şi a corpului de acţiunea nocivă a razelor soarelui. Acestea oferă protecţie solară tuturor tipurilor de piele, chiar şi celei sensibile şi reactive la soare.

Este adevarat ca unele alunite, mai ales cele prezente de la nastere (congenitale), au un risc mai mare decat pielea normala de a se transforma in melanom – cel mai agresiv cancer de piele. Majoritatea alunitelor nu fac insa parte din aceasta categorie, iar riscul de a se transforma in melanom nu difera semnificativ de cel al pielii normale.

Cum aflam ce tip de alunite avem?

Cel mai simplu, consultand un dermatolog cu experienta in diagnosticul si tratamentul acestora. Pentru majoritatea pacientilor, este suficienta o „inventariere” a alunitelor pe care le au. In acest fel, vor afla daca au alunite considerate riscante, ce trebuie excizate (indepartate) sau care trebuie urmarite la anumite intervale de timp. Numerosi pacienti vor fi linistiti dupa ce vor fi aflat ca alunitele lor nu constituie un risc si necesita doar supraveghere la intervale mari de timp. Acest lucru nu inseamna insa ca se pot expune la soare oricum si in orice conditii.

Arsurile solare, cel mai important factor de risc in aparitia melanomului

Expunerea solara excesiva, mai ales cea in urma careia se produc arsuri solare, este cel mai important factor de risc ce determina dezvoltarea cancerului de piele (melanomului). Prin urmare, indiferent de natura alunitelor, se recomanda o expunere mica/moderata la soare, iar daca se intrevede o expunere mare, inevitabila, preparatele fotoprotectoare sunt binevenite.

Cum stim ce produse fotoprotectoare alegem?

In general, reclamele ne indeamna sa ne uitam la un singur parametru, factorul de protectie solara (Sun Protection Factor – SPF), sugerand ca valorile mari ale SPF asigura cea mai buna protectie. Acest lucru este partial adevarat, deoarece gradul de protectie sporeste liniar cu cresterea SPF-ului numai pana la un factor de protectie de 30. Fotoprotectoarele cu SPF-uri mai mari de 30 ofera o extrem de mica protectie suplimentara fata de unul cu SPF 30, aceasta valoare fiind suficienta in aproape toate cazurile.

Produsele fotoprotectoare cu SPF-uri mai mari de 30 ofera o extrem de mica protectie suplimentara fata de unul cu SPF 30, aceasta valoare fiind suficienta in aproape toate cazurile.

ingrijirea alunitelor

Atentie la gradul de filtrare al UV-B si UV-A din produsele cu SPF!

Mai important decat goana dupa un SPF cat mai mare este sa ne convingem daca preparatul fotoprotector filtreaza in egala masura ultravioletele B (UV-B) si ultravioletele A (UV-A). Gradul de filtrare al UV-B este indicat de SPF, dar filtrarea UV-A nu este „inclusa” in valoarea SPF. Fotoprotectoarele care filtreaza UV-A sunt marcate ca atare si poarta un marcaj specific, atestand protectia fata de UV-A. Filtrarea UV-A este foarte importanta, pentru ca ultravioletele A inrosesc mai putin pielea. Din acest motiv, trec aproape neobservate, in schimb penetreaza mai adanc si sunt mai implicate in procesul de carcinogeneza. Unul dintre ingredientele care asigura o foarte buna protectie fata de UV-A este mexoryl-ul.

Asadar, controland alunitele, evitand arsura solara si expunerea excesiva, ne putem bucura de vacanta si de vara, fara a ne supune unor riscuri inutile.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.