Revista care te menține sănătos

Oncologie

Cancerul la copii, predispozitie genetica sau factori de mediu?

1 decembrie 2007
Share

Cancerul este o problema de sanatate extrem de serioasa, datorita mortalitatii ridicate. In tarile dezvoltate boala reprezinta, dupa accidente, a doua cauza de mortalitate infantila.

Spre deosebire de cancerul adultului, cancerul aparut la copil difera prin localizare, tipul histologic, sensibilitate crescuta la tratamentul oncologic, rata mai mare de curabilitate.

Tipuri de cancer specifice copilului
La copii predomina: leucemia, limfoamele, sarcoamele, tumorile SNC (Sistemului Nervos Central), renale, oculare, osoase. Tumorile precum retinoblastomul (celule maligne in tesutul retinian), neuroblastomul (la nivelul glandei medulo-suprarenale sau a ganglionilor simpatici ai sistemului nervos autonom), nefroblastomul (la nivelul rinichiului) sunt si acestea considerate specifice copilului.
Tipul de cancer variaza in functie de varsta:
neuroblastomul si nefroblastomul apar frecvent in primii 4 ani de viata; tumorile SNC si sarcoamele de tesuturi moi – intre 5 si 9 ani; riscul aparitiei limfoamelor (Hodgkin si nonHodgkin) si cancerului osos creste cu varsta.
Leucemiile reprezinta cea mai frecventa forma de cancer la copil. Dintre acestea, cea mai mare incidenta o are leucemia acuta limfoblastica ce apare in jurul varstei de 3 ani.

Etiologia cancerelor
Susceptibilitatea cancerelor creste prin actiunea unor factori cancerigeni din mediul ambiant asupra unor persoane cu o constitutie genetica particulara sau cu anumite caracteristici dermografice.
1. Factorii de mediu inconjurator:
radiatiile ionizante au actiune carcinogena. Aparitia cancerelor este legata de doza totala de iradiere, momentul expunerii si susceptibilitatea genetica. Perioada de aparitie a cancerului dupa expunere este intre 2 si 20 ani. Printre tipurile de cancer ce pot aparea dupa expunere la radiatii se numara: cancerul de piele, tiroidian, mamar, tumori cerebrale, sarcoame osoase sau de tesuturi moi; campurile electromagnetice; agentii infectiosi – exista corelatii stranse intre infectiile virale si cancerele specifice. Dintre virusurile implicate in etiologia hemopatiilor maligne amintim: virusul Epstein Barr; al imunodeficientei imune; cel al leucemiei umane si virusul hepatitei B; carcinogeni chimici: benzenul si melphalanul. Se pare ca un efect carcinogen ar putea avea si expunerea in cursul copilariei la aditivi alimentari, apa contaminata si medicamente. 2. Factorii prenatali (rar cancerele materne sunt transmise la fat).
3. Cancerele familiale – transmise genetic (neurofibromotoza de tip 1 – boala Recklinghausen, sindromul Li Fraumeni).
4. Deficite imune – un risc crescut de a dezvolta leucemii si limfoame prezinta pacientii cu sindromul limfoproliferativ, imunodeficiente combinate, sindroame de imunodeficiente congenitale.
5. Anomalii cromozomiale – existenta unor multiple aberatii cromozomiale cum sunt in sindromul Turner, Down, Klinefelter, Fanconi se insotesc de o incidenta crescuta de aparitie a cancerelor.

In cazul in care copilul dumneavoastra prezinta urmatoarele simptome, trebuie sa va prezentati de urgenta la medic:
Scadere accentuata in greutate, astenie fizica; Diaree sau constipatie; Febra de etiologie necunoscuta sau subfebrilitate; Paloare, lipsa poftei de mancare; Pete rosii pe corp, sangerarea gingiilor sau hemoragii nazale.
Simptomatologie

Tabloul clinic este foarte diferit, simptomatologia putand fi putin caracteristica, nespecifica. Din nefericire, tumori complet asimptomatice pot fi descoperite in mod intamplator la un examen de rutina. Elemente ce orienteza diagnosticul catre o boala maligna sunt:
prezenta unei formatiuni tumorale vizibile sau palpabile ce creste in dimensiuni; marirea dimensiunilor ficatului; adenomegalia: ganglioni in regiunea capului sau gatului cu diametru de peste 10 mm, duri, fermi, fixati de planurile profunde cu aspect de „nuci in sac”; sangerari gastrointestinale, hematurie (urinare cu sange), melena (scaun negru cu sange), hematoame; cefalee matinala de intensitate mare ce se calmeaza partial sau complet dupa varsaturi; durere osteoarticulara intermitenta la inceput ce creste in intensitate cu timpul devenind violenta; prezenta unei pete albicioase la nivelul pupilei, ulterior aparand ochi tumoral si midriaza unilaterala.
Tratament
Arsenalul terapeutic la copil este in plina dezvoltare, implicand mai multe modalitati de tratament:
Interventia chirurgicala; Tratamentul citostatic (chimioterapia) reprezinta cel mai important mijloc terapeutic conducand la o rata ridicata de vindecare; Radioterapia; Terapiile cu tinta moleculara reprezinta o categorie noua de agenti ce actioneaza direct si distrug celulele maligne fara a afecta alte organe. Transplantul de celule stem este indicat in cazurile recidivante la chimioterapie sau in hemopatiile ce nu beneficiaza de un tratament specific. In ultimele decenii, datorita progreselor din diferite domenii, rata de supravietuire si vindecare in hemopatiile maligne a cunoscut o crestere impresionanta.
Dr. Silvia Ionescu
Medic neonatolog
E-mail: [email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.