Revista care te menține sănătos

Oncologie

6 simptome ale cancerului pulmonar

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]; sursa: prevention.com; foto: stockphoto.com
6 septembrie 2021
Share
Exclusiv online
6 simptome ale cancerului pulmonar

Fumatul este asociat cu aproximativ 80-90% dintre cancerele pulmonare si decesul cauzat de acesta. In cancerul pulmonar, se produce o multiplicare celulara anormala ce formeaza o tumora localizata la nivelul plamanilor. Acest tip de cancer apare foarte des, atat in cazul barbatilor, cat si al femeilor.

In afara de fumat, alte cauze de aparitie a cancerului pulmonar includ expunerea la substante toxice, precum poluarea, radon (gaz fara miros prezent in case), azbest, dar si la fumatul pasiv. Este important sa cunoasteti si sa observati simptomele cancerului pulmonar. De cele mai multe ori, persoanele care nu fumeaza tind sa evite acest lucru. Insa, cancerul pulmonar poate aparea si in cazul nefumatorilor. Deseori, atunci cand apar simptomele, cancerul este posibil sa fie prezent in forma avansata si greu de tratat. Exista mai multe simptome care pot indica prezenta cancerului pulmonar, chiar si in stadii mai putin avansate.

Cum ne afecteaza fumatul aspectul fizic?

1. Tusea persistenta

Tusea care se se inrautateste sau se accentueaza de-a lungul timpul este un semnal de alarma major. Cele mai multe persoane care au cancer pulmonar prezinta tuse, uneori insotita de mucus. Insa, si tusea cu mucus gros poate fi un semn timpuriu al acestui tip de cancer. Oricum, orice tuse uscata ce persista mai mult de o luna trebuie sa ridice semne de intrebare si trebuie investigata.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar ImunoSuport Forte, recomandat pentru menţinerea bunei funcţionări a sistemului imunitar.

2. Infectiile cronice

De cele mai multe ori, virusurile sau bacteriile sunt responsabile de aparitia infectiilor pulmonare, precum bronsita sau pneumonia. Insa, daca va imbolnaviti frecvent si destul de sever, poate semnala prezenta cancerului pulmonar. Aceste infectii pot fi cauzate de tumora in sine pe fondul unui sistem imunitar slabit.

3. Durerea in piept

Durerea in piept cronica este unul dintre semnele cele mai evidente ale cancerului pulmonar, in special daca devine mai intensa atunci cand trageti aer in piept, tusiti sau radeti. Este important sa observati daca durerea iradiaza si la nivelul umerilor sau al spatelui. Indiferent de tipul durerii, ascutita sau surda, este indicat sa mergeti la medic daca persista.

cancerul pulmonar

4. Scaderea inexplicabila in greutate

Daca nu ati tinut dieta sau daca nu ati schimbat programul de antrenamente si totusi scadeti in greutate, este indicat sa faceti niste investigatii medicale. Orice tip de cancer duce la scaderea inexplicabila in greutate, in special in cazul celui in stadiu avansat. Acest lucru se intampla din cauza schimbarilor la nivelul metabolismului proteinelor. Aceeasi explicatie o poate avea si scaderea apetitului.

5. Durerea de oase

In cazul in care cancerul pulmonar este raspandit si la nivelul altor structuri ale corpului, puteti simti durere la nivelul oaselor sau al articulatiilor. Spatele si soldurile sunt cele mai frecvente locuri in care poate aparea durerea.

6. Umflaturile la nivelul fetei si al gatului

Daca o tumora incepe sa exercite presiune asupra venei cave (vena larga ce are rolul de a transporta sange de la nivelul capului si al bratelor la inima), puteti observa niste umflaturi la nivelul gatului si al fetei. De asemenea, bratele sau partea superioara a pieptului pot fi afectate.

Aceste simptome pot indica prezenta cancerului pulmonar, insa pot face parte si din tabloul clinic al altor afectiuni. Daca prezentati unul sau mai multe dintre aceste semne si simptome, este indicat sa mergeti la medic pentru investigatii amanuntite. Diagnosticul corect si tratamentul instituit din timp pot ameliora sau vindeca aceasta forma de cancer.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.