Revista care te menține sănătos

Oncologie

8 semne timpurii ale cancerului de pancreas ce nu trebuie ignorate

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
22 martie 2022
Share
8 semne timpurii ale cancerului de pancreas ce nu trebuie ignorate

In fiecare an, din ce in ce mai multe persoane sunt diagnosticate cu cancer de pancreas. Pancreasul este o glanda la nivelul sistemului digestiv ce produce enzime pentru digerarea alimentelor.

Este foarte important sa stiti semnele timpurii ale acestui tip de cancer. Ca si in alte cazuri, simptomele care apar primele in cancerul pancreatic pot fi confundate cu simptomele altor afectiuni. Din acest motiv, acesta poate fi diagnostic atunci cand e deja prea tarziu. De aceea, este necesar sa puteti identifica anumite semne si simptome care sa va trimita la medic.

Simptomele timpurii mai blande apar, de obicei, la nivelul sistemului digestiv si al modului in care procesati alimentele. Tulburarile minore aparute la nivelul stomacului pot reprezenta primul semn ca ceva nu este in ordine. Iata care sunt simptomele timpurii ale cancerului de pancreas ce nu trebuie ignorate.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Naturalis ImunoSuport ULTRA. Contribuie la funcţionarea normală a sistemului imunitar, datorită combinaţiei de vitaminele D, C şi zinc, care acţionează sinergic.

Diagnosticul neasteptat de diabet

Diabetul este o boala in care corpul nu produce suficienta insulina si nu mai poate regla nivelul zaharului din sange. Este o boala frecventa ce apare in diferite forme, insa un diagnostic brusc poate fi semnul primului stadiu al cancerului pancreatic.

Atata vreme cat exista o problema ce cauzeaza tulburari ale insulinei la nivelul pancreasului este indicat sa intrebati medicul, pentru a elimina un eventual diagnostic de cancer pancreatic.

Mancarimile la nivelul mainilor si picioarelor

Daca ductele biliare (ce ajuat la secretia de bila) sunt blocate, bila incepe sa se acumuleze in organism. Atunci cand exista prea multa bila in sange, incep sa se formeze elemente ce nu pot fi descompuse. Aceste elemente se acumuleaza la nivelul mainilor si al picioarelor, determinand aparitia mancarimilor la acest nivel. Chiar si cea mai mica tumora poate bloca ductele biliare.

Ingalbenirea ochilor

Acumularea bilei in sange este denumita icter. Acesta cauzeaza aparitia a numeroase simptome, pe langa mancarimea mainilor si a picioarelor. Bila are un pigment galben deschis ce poate sa apara la nivelul albului ochilor.

8 semne timpurii ale cancerului de pancreas ce nu trebuie ignorate

Durerea de stomac (senzatia de ros)

Durerea abdominala este un simptom frecvent al mai multor afectiuni. Durerea care iradiaza de la nivelul pancreasului are, insa, un caracter de „senzatie de ros”, asemanatoare senzatiei de foame. Acest tip de durere tinde sa se amelioreze atunci cand va aplecati.

Insuficienta pancreatica exocrina: ce trebuie sa stiti?

Scaunele neobisnuite

Scaunul poate indica timpuriu prezenta cancerului de pancreas. Daca bila nu este procesata corect, scaunul nu va avea culoarea maronie normala. In schimb, acesta va avea o culoare pala, semn ca trebuie sa mergeti imediat la medic.

Scaderea brusca in greutate

Scaderea in greutate este benefica daca intentionati sa faceti acest lucru. Insa, daca apare brusc si fara sa vreti, poate fi un semnal de alarma. Daca este prezenta o tumora la nivelul pancreasului, digestia poate fi impiedicata, iar grasimile, zaharul si nutrientii nu vor fi absorbiti.

Disparitia poftelor

Daca v-a fost pofta mereu de ciocolata sau branza si va pierdeti apetitul brusc pentru acestea, atunci ar trebui sa va puneti un semn de intrebare. Daca pancreasul inceteaza sa produca enzimele digestive normale, acest lucru poate influenta si apetitul.

Scaderea apetitului

Cancerul pancreatic poate duce la scaderea apetitului, in general. Puteti simti senzatia de foame, insa dupa o inghititura sau doua va simtiti deja satul.

Daca observati unul sau mai multe dintre aceste simptome, este important sa mergeti imediat la medic, pentru un consult si investigatii de specialitate.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.