Revista care te menține sănătos

Digestie

Insuficienta pancreatica exocrina: ce trebuie sa stiti?

30 octombrie 2017
Share

Insuficienta pancreatica exocrina cauzeaza tulburari in digestia alimentelor pe care le consumati. In aceasta afectiune, pancreasul nu produce suficiente enzime de care corpul are nevoie pentru a digera nutrientii. Enzimele accelereaza reactiile chimice din corp si se deplaseaza in intestinul subtire pentru a digera alimentele consumate.

In insuficienta pancreatica exocrina, o persoana nu primeste nutrientii necesari, deoarece organismul nu poate digera si absorbi grasimi, proteine si unele vitamine si minerale din alimente. Simptomele insuficientei pancreatice includ pierderea in greutate, durerile abdominale, balonarea sau scaunele grase.

Exista medicamente care suplinesc enzimele pancreatice si, astfel, corpul poate digera din nou alimentele imediat. Aceste medicamente trebuie administrate tot timpul vietii pentru a tine boala sub control. Pe langa tratamentul medicamentos, puteti tine sub control simptomele printr-o dieta adecvata. Medicul va poate recomanda alimentele necesare pentru a avea un aport suficient de proteine si minerale.

Care sunt cauzele in insuficienta pancreatica exocrina?

Lezarea pancreasului poate cauza insuficienta pancreatica exocrina. Iata care sunt cauzele de insuficienta pancreatica exocrina:

1. Inflamarea frecventa a pancreasului. Aceasta se numeste pancreatita cronica si apare atunci cand enzimele pancreatice incep sa actioneze inainte de a ajunge in intestinul subtire. Acestea lasa cicatrici asupra pancreasului si impiedica functionarea corecta a acestuia. Factorii de risc pentru pancreata cronica includ alcoolismul si blocarea unor canale ale pancreasului.

2. Interventiile chirurgicale la nivelul pancreasului, stomacului sau al intestinelor.

3. Prezenta altor afectiuni: fibroza chistica, sindromul Shwachman-Diamond. Daca aveti fibroza chistica, corpul poate produce un mucus mai dens si lipicios. Acest mucus blocheaza canalele pancreasului si blocheaza iesirea enzimelor din acesta. In sindromul Shwachman-Diamond, celulele din pancreas care produc enzimele lipsesc.

De asemenea, boala Crohn si boala celiaca pot duce la insuficienta pancreatica exocrina in unele cazuri.

4. Alte cauze, ce includ pietre sau tumori care blocheaza fluxul enzimelor si niveluri foarte crescute ale trigliceridelor (grasimi din sange).

Care sunt simptomele in insuficienta pancreatica exocrina?

La inceputul bolii, este posibil sa nu aveti simptome. Insa, odata ce pancreasul devine foarte afectat si nu mai absoarbe grasimi, puteti observa urmatoarele simptome:

•             Durere sau sensibilitate in zona abdominala

•             Scaune foarte urat mirositoare

•             Diaree

•             Balonare

•             Senzatia de „plin”

decupat pancreas secundaraDe asemenea, puteti scadea in greutate si puteti avea si alte probleme, deoarece corpul nu mai absoarbe suficiente vitamine. De exemplu, puteti dezvolta o afectiune a vezicii urinare daca nu aveti suficienta vitamina K sau dureri osoase daca nu aveti un aport suficient de vitamina D.

Diagnosticul

Diagnosticul de insuficienta pancreatica exocrina este bazat pe simptomele acestei afectiuni, precum si pe anumite investigatii medicale. Aceste teste medicale includ:

•             Analize de sange pentru a vedea nivelul vitaminelor din corp.

•             Examen al scaunului pe trei zile, pentru a vedea cantitatea de grasime din acesta.

•             Tomografie computerizata pentru imagini detaliate ale pancreasului.

•             Endoscopie digestiva, ce ofera imagini interioare ale tubului digestiv. Aceasta se poate face sub anestezie generala sau in urma administrarii unor medicamente pentru a va spori confortul

•             Teste genetice. Acestea pot fi recomandate pentru a evidentia anumite gene care pot fi responsabile de aparitia pancreatitei cronice si a insuficientei pancreatice.

Tratamentul este bazat pe suplinirea enzimelor pancreatice. Va pot fi recomandate medicamente ce contin enzime pentru a inlocui secretia acestora de catre pancreas. Acestea ajuta la digestie si la absorbtia nutrientilor din alimentele consumate. De asemenea, va pot fi recomandate anumite medicamente antiacide pentru a opri functia stomacului de a digera enzimele pancreatice inainte de a actiona.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.