Revista care te menține sănătos

Digestie

Flatulenta – ce o provoaca si cum o putem evita

14 mai 2018
Share

Desi neplacuta sau motiv de ridiculizare, flatulenta este un fenomen natural, prin care se elimina gazele provenite, de regula, din descompunerea substantelor in colon. In mod normal, un adult elimina zilnic gaze de 13-21 de ori.

Daca acest lucru se intampla mai des si creaza discomfort, trebuie aflat in primul rand ce cauzeaza aceasta problema si cum se poate ea ameliora. In cele mai multe cazuri este necesara doar schimbarea obiceiurilor alimentare.

Cauzele flatulentei excesive

• Produsele alimentare

Produsele alimentare sunt o cauza majora a flatulentei excesive. Desi alimentele afecteaza in mod diferit fiecare individ, sunt multe produse care favorizeaza aceasta tulburare:

– legumele foarte fermentabile: fasole, varza, telina, porumb, mazare;

– laptele si produsele lactate;

– fructele: caise, mere, banane, citrice, prune;

– sucul de fructe si sucurile carbogazoase;

– alimentele cu indulcitori artificiali, cum ar fi sorbitol, xilitol sau manitol;

– cerealele: paste, paine;

– fibrele: tarate;

– ouale.

In general, alimentele cu zaharuri naturale, bogate in fibre si bogate in amidon, sunt susceptibile de a provoca gaze, din cauza modului in care organismul le descompune. Asta nu inseamna sa nu mai consumam aceste alimente, mai ales cele care constituie baza unui regim sanatos, ci doar sa tinem cont de cantitatea consumata, de prepararea lor si de asocierile alimentare.

Spre exemplu atunci cand preparam mancaruri cu leguminoase, este recomandat sa inmuiem legumele cu o seara inainte si apoi sa le gatim intr-o apa proaspata.

• Cantitatea de aer inghitit

Acumularea de aer in tractul digestiv reprezinta de asmenea un factor pentru flatulenta excesiva. Pentru reducerea aerofagiei, trebuie evitate cateva obiceiuri daunatoare:

– consumul de guma de mestecat si bomboane de supt;

– mancatul foarte repede;

fumatul, mai ales imediat dupa mese;

– folosirea paiului pentru consumul de lichide;

– consumul de bauturi carbogazoase.

De asemenea, in acumularea de aer in tractul digestive pot avea un rol si purtarea protezelor dentare care sunt prea largi, secretiile nazale abundente sau inghititul repetat in starile de nervozitate.

• Medicamente si afectiuni medicale

Gazele in exces pot fi un efect secundar al anumitor medicamente, cum ar fi unele dintre cele utilizate pentru tratarea diabetului de tip 2 ori cele care contin indulcitori de tip sorbitol. Suplimentele cu fibre ori cu calciu sub forma de carbonat de calciu pot provoca, de asemenea, flatulenta.

Si anumite afectiuni medicale pot provoca acest disconfort:

– intoleranta la lactoza;

boala celiaca (intoleranta la gluten);

– sindromul colonului iritabil;

– boala de reflux gastroesofagian;

– ulcerul peptic;

– boala Crohn.

flatulenta secundaraTratament

Lasand la o parte afectiunile medicale care au ca efect secundar flatulenta excesiva si care trebuie tratate sub indrumarea medicului specialist, in aceasta afectiune se recomanda in primul rand un regim igieno-dietetic.

Plante precum ghimbirul, feniculul, menta, anasonul, chimenul si musetelul au efecte benefice asupra digestiei, favorizand si eliminarea gazelor.

Andreea Bunea

Sursa: Everydayhealth.com, Manualul Merck editia a XVIII-a

Nota pentru articolul «Flatulenta – ce o provoaca si cum o putem evita»:3.08/ 5 (12 voturi)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.

Sunt de acord cu politica de confidențialitate