Revista care te menține sănătos

Gastroenterologie

S.O.S. tulburarile digestive din perioada sarbatorilor!

8 decembrie 2011
Share

Problemele digestive din perioada sarbatorilor sunt reprezentate, pe de o parte, de cele determinate de respectarea postului Craciunului, iar pe de alta parte, de afectiunile digestive ce pot aparea dupa aceasta perioada de post. Unul dintre principalele sfaturi este ca, in perioada premergatoare postului, sa va adresati medicului nutritionist, care va ajuta in stabilirea celui mai eficient regim alimentar, personalizat.

Astfel, reduceti pe cat posibil aparitia simptomelor asociate unui regim din care ati exclus foarte multe alimente necesare unei bune functionari a organismului.

 

Persoanele care tin post, predispuse la probleme digestive

Persoanele care au tinut post sunt, de regula, mai expuse la aparitia simptomelor digestive in perioada sarbatorilor, din cauza ca nu au avut o alimentatie echilibrata atat din punct de vedere caloric, cat si din cel al diversificarii alimentelor. La fel de important este si faptul ca alimentele consumate dupa post (cantitatea si asocierea lor cu alcoolul) nu fac parte dintr-o alimentatie sanatoasa si echilibrata.

 

De la sindroame dispeptice biliare si ulceroase…

In momentul revenirii la obiceiurile alimentare dinaintea postului, pot aparea:

  1. Afectiuni functionale, cum sunt sindroamele dispeptice:
  • Sindromul dispeptic biliar, manifestat prin durere in hipocondrul drept (in partea dreapta sub coaste), greata, varsaturi bilioase, cu lichid amar, verzui, varsaturi alimentare, gust amar;
  • Sindromul dispeptic ulceros, cu durere in epigastru („capul pieptului”), greata, varsaturi alimentare sau gust acid, la aproximativ 1-2 ore dupa mese sau noaptea;
  • Boala de reflux gastro-esofagian, caracterizata prin arsuri in epigastru, ce urca retrosternal, regurgitatii acide sau alimentare, tuse seaca, iritativa, dureri retrosternale care pot mima o afectiune cardiaca.

 

… la colica biliara si toxiinfectii alimentare

  1. Afectiuni severe, cu simptomatologie foarte pronuntata, cum ar fi:
  • Colica biliara sau chiar colecistita acuta, aparuta in special la persoanele cu litiaza biliara (pietre la vezicula biliara);
  • Pancreatita acuta (inflamatia pancreasului), edematoasa (cu marirea in volum a pancreasului) sau chiar necrotico-hemoragica (cu zone de necroza, „zone moarte” in structura glandei, afectiune potential letala);
  • Ulcere gastrice sau duodenale (mai rar);
  • Esofagita de reflux, producerea unei inflamatii, cu ulceratii la nivelul esofagului, consecinta a refluxului gastro-esofagian;
  • Toxiinfectii alimentare, aparute din cauza produselor alimentare (carne, lactate) insuficient controlate sanitar-veterinar. Simptomele se manifesta cu durere abdominala, diaree, greata, varsaturi, febra.

Problema alimentatiei in post si in timpul sarbatorilor este de fapt dubla. In ambele situatii, regimul alimentar este complet dezechilibrat si predispune la aparitia afectiunilor digestive, de la cele usoare pana la afectiuni cu simptome persistente, care cedeaza greu la tratament sau care necesita interventie chirurgicala.

 

Ce ne recomanda specialistul pentru a evita tulburarile digestive de sarbatori?

In perioada sarbatorilor nu trebuie facute excese nici alimentare, nici in ceea ce priveste consumul de alcool. Daunatoare este si automedicatia administrata pe principiul: se poate manca si bea in exces daca, intre mese, luam preventiv anumite medicamente. Odata problemele digestive aparute, cel mai indicat este sa va prezentati la medic, singurul in stare sa decida cat de grava este patologia de care suferiti si sa ia masurile corespunzatoare.

 

Dr. Paul Dragomir,

Medic specialist medicina interna,

Specialist gastroenterologie,

Doctor in stiinte medicale,

Centrul Medical Medsana,

www.medsana.ro

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.