Revista care te menține sănătos

Digestie

Enzime digestive – tipuri, rol, funcții și beneficii

Andrei Cioată; surse: healthline.com, hopkinsmedicine.org, infinitabiotech.com, share.upmc.com, webmd.com, hiroeco.com
30 mai 2023
Share
Enzime digestive – tipuri, rol, funcții și beneficii

Organismul produce enzime digestive pentru a facilita descompunerea alimentelor consumate. Fiind formate din macronutrienți (glucide, lipide, proteine), este nevoie de aceste enzime pentru „a putea tăia” substanțele nutritive în vederea metabolizării lor. În esență, enzimele reprezintă biocatalizatori, crescând viteza de reacție a proceselor metabolice. Când organismul nu produce suficiente enzime digestive, ca urmare a unei patologii conexe, bolnavul se confruntă cu o serie de simptome care interesează digestia: indigestie, balonări, constipație. Din fericire, enzimele digestive pot proveni și din surse exogene, fiind obținute din plante sau prin sinteză chimică.

Glandele salivare, stomacul, pancreasul și intestinul subțire produc enzime digestive implicate în procesul de digestie. Pancreasul, îndeosebi, este „o centrală enzimatică”, producând o gamă variată de enzime cu importanță digestivă, cu acțiune asupra celor trei tipuri de macronutrienți. Când un anumit organ nu secretă în mod corect enzime digestive, capacitatea organismului de a descompune și absorbi substanțele nutritive devine deficitară, cu potențialul dezvoltării unei serii de patologii: malnutriție, crampe abdominale, diaree, flatulență, constipație, avitaminoze, și chiar schimbări la nivelul microbiomului intestinal.

Enzime digestive – tipuri și funcții

Administrarea de enzime digestive reprezintă un substituent a enzimelor produse de organism. Ajutând la descompunerea glucidelor, grăsimilor și proteinelor consumate, se asigură faptul că substanțele nutritive sunt absorbite în organism, la nivelul intestinului subțire, pentru ca ulterior să fie folosite în procese anabolice. Tratamentul cu enzime digestive de substituție poate ajuta la prevenirea simptomelor asociate malabsorbției și indigestiei.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Naturalis Efi-Digest, un supliment alimentar cu activitate enzimatică ridicată, pe bază de pancreatină, recomandat pentru: ameliorarea tulburărilor digestive cauzate de excesul culinar; îmbunătăţirea digestiei.

În funcție de substratul asupra căruia acționează, există mai multe tipuri de enzime digestive:

enzime digestive, amilaza, maltaza, lactaza, sucraza, lipaza, proteazele, simptome deficit enzime, beneficii enzime digestive, surse enzime digestive,

Amilaza

Produsă de glandele salivare și pancreas, amilaza joacă un rol esențial în digestia glucidelor pe care le descompune în zaharuri simple. Cuantificarea activității amilazei, prin analize de sânge, este relevantă pentru diagnosticarea afecțiunilor pancreatice. Valori crescute se înregistrează în pancreatitele acute (de 5-10 ori mai mari), valorile normale serice situându-se între 30-220 U/L.

Maltaza

Maltaza acționează asupra maltozei (dizaharid format din două unități de glucoză), cu formare de glucoză. Glucoza este mobilizată în scopul producerii de energie. Maltoza este tot un glucid, însă amilaza acționează prin transformarea amidonului în maltoză. Ulterior, metabolizarea are loc sub acțiunea maltazei, glucoza fiind folosită în scop energetic sau depozitată drept rezervă.

Lactaza

Lactaza acționează asupra lactozei (dizaharid format din glucoză și galactoză). Deoarece foarte multe persoane suferă de intoleranță la lactoză (caracterizată prin flatulență, disconfort), aceste enzime digestive se dovedesc foarte benefice în asemenea situații.

Sucraza

Sucraza (zaharaza) acționează asupra sucrozei (dizaharid format din fructoză și glucoză), care ulterior vor fi absorbite de către organism. Aceste enzime digestive joacă un rol esențial întrucât facilitează semnificativ digestia alimentelor, fără a fi nevoie ca organismul să investească mare parte din energia disponibilă în această direcție.

enzime digestive, amilaza, maltaza, lactaza, sucraza, lipaza, proteazele, simptome deficit enzime, beneficii enzime digestive, surse enzime digestive,

Lipaza

Lipaza acționează asupra substratelor de natură lipidică (grăsimi). Trigliceridele sunt esteri ai acizilor grași cu un alcool trihidroxilic numit glicerol. Lipaza pancreatică are rolul de a scinda trigliceridele în acizi grași și glicerol. Trigliceridele sunt metabolizate, utilizate în procesele de biosinteză, sau se depun la nivelul țesutului adipos, în adipocite.

Proteazele

O altă clasă de enzime digestive deosebit de importante este reprezentată de proteaze. Acestea acționează asupra proteinelor, pe care le descompun în aminoacizi. Proteinele sunt implicate în numeroase procese de importanță vitală: imunitate, rol structural, de transport, semnalizare, dar și diviziune celulară și coagularea sângelui. Dintre proteaze fac parte și:

  • pepsina: produsă de celulele principale gastrice din stomac;
  • tripsina: produsă de pancreas;
  • chimiotripsina: secretată de pancreas în formă inactivă, activată de tripsină;
  • carboxipeptidazele: secretate de pancreas, activate de tripsină.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar GlucoSuport, care este recomandat pentru menţinerea concentraţiilor normale ale glucozei din sânge.

durere in dreapta, simptome apendicita, simptome hernie, simptome endometrioza, simptome sindrom colon iritabil, tratament durere in dreapta, remedii durere in dreapta,

Afecțiuni care implică aportul exogen de enzime digestive

Există mai multe afecțiuni de care o persoană poate suferi și care necesită aportul suplimentar, de obicei exogen, de enzime digestive. Persoanele cu pancreatică cronică au nevoie de enzime digestive pentru a evita tulburările de malabsorbție. Alte afecțiuni care necesită suplimentarea cu enzime digestive sunt:

  • diabetul;
  • chisturile pancreatice, pancreatita;
  • tumorile;
  • blocarea sau îngustarea canalului pancreatic sau biliar;
  • afecțiuni hepatice;
  • cancerul pancreatic;
  • fibroza chistică;
  • crize digestive;
  • indigestie;
  • constipație sau diaree;
  • post-operator, după intervenții asupra stomacului sau pancreasului;
  • boala celiacă;
  • sindromul colonului iritabil;
  • boli inflamatorii intestinale;
  • intoleranța la lactoză;
  • disepsie funcțională;
  • alte afecțiuni ale tractului gastrointestinal.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Naturalis Carboment, supliment alimentar pe bază de carbune activat, un ajutor preţios în caz de indigestie, flatulenţă şi spasm abdominal.

enzime digestive, amilaza, maltaza, lactaza, sucraza, lipaza, proteazele, simptome deficit enzime, beneficii enzime digestive, surse enzime digestive,

Deficit de enzime digestive – simptome

Simptomele asociate cu deficitul de enzime digestive includ:

  • senzația de balonare după masă;
  • flatulență;
  • meteorism abdominal;
  • dureri abdominale, spasme;
  • senzație de plenitudine;
  • constipație sau diaree;
  • scăderi marcante în greutate, deși aportul alimentar este același;
  • senzație de foame la scurt timp după masă;
  • grețuri, vărsături;
  • scaune de culoare neobișnuită (galbene, de cele mai multe ori);
  • prezența de alimente incomplet digerate în scaun.

Dacă o persoană acuză în mod recurent simptome asemănătoare, de obicei imediat sau la scurt timp după masă, este recomandat să meargă la medicul specialist pentru consultație. Conform rezultatelor diferitelor teste și investigații, în asociere cu anamneza, medicul va putea oferi un diagnostic și va putea elabora un tratament care, de obicei, include și enzime digestive.

Administrarea de enzime digestive – beneficii

În prezența unei patologii care se traduce printr-o biosinteză deficitară de enzime digestive, se recomandă administrarea exogenă a acestora. Există mai multe tipuri de enzime digestive care, în esență, sunt obținute din surse naturale sau pe cale sintetică, imitând fidel funcția enzimelor in vivo. Administrarea de enzime digestive, la recomandarea medicului, poate avea următoarele beneficii semnificative:

Îmbunătățirea funcției digestive

Se știe faptul că medicamentele chimioterapice, de exemplu, afectează microbiomul intestinal. Ulterior, aceste modificări se traduc prin implicații majore asupra sănătății persoanelor, putând modifica chiar și răspunsul la tratament. Potrivit studiilor, administrarea suplimentelor pe bază de enzime digestive ajută la restabilirea microbiomului intestinal, prevenind inflamația.

Absorbție optimă a nutrienților

Tulburările gastrointestinale, pancreatita cronică și alte afecțiuni duc la o absorbție deficitară a nutrienților din alimente (malabsorbție). Cercetările în domeniu reiterează faptul că tratamentul cu enzime digestive exogene sunt eficiente în cazul problemelor de malabsorbție, la persoanele care suferă de afecțiuni medicale caracterizate printr-un deficit de enzime.

Prevenirea sindromului intestinului permeabil

Sindromul intestinului permeabil presupune creșterea permeabilității mucoasei intestinale (care prezintă găuri, fisuri). De obicei, include tulburări legate de pătrunderea substanțelor toxice în fluxul sanguin (crampe, dureri, balonare, gaze). Sănătatea mucoasei colonului este asigurată de producția de butirat, rezultată în urma descompunerii fibrelor alimentare de către bacterii. S-a observat că există o legătură între aportul de enzime digestive și creșterea producției de butirat.

Reducerea simptomelor asociate cu sindromul de colon iritabil

Persoanele cu SCI se confruntă deseori cu disconfort abdominal, balonare, constipație, diaree. În egală măsură, aceste simptome pot duce la scăderea calității vieții. Conform unui articol de specialitate apărut în Gastroenterology & Hepatology, tratamentul cu enzime digestive are un rol semnificativ în gestionarea simptomelor SCI, în special când vine vorba de durere, balonare.

Sistem imunitar mai puternic

Există cercetări care sugerează un raport de cauzalitate între malabsorbție și scăderea imunității generale. Acest lucru se poate datora atât absorbției deficitare a macronutrienților esențiali, care asigură funcționarea normală a organismului, cât și dezechilibrele de la nivelul microbiomului intestinal. Prin urmare, aportul de enzime digestive poate asigura o imunitate mult crescută.

enzime digestive, amilaza, maltaza, lactaza, sucraza, lipaza, proteazele, simptome deficit enzime, beneficii enzime digestive, surse enzime digestive,

Surse naturale de enzime digestive și suplimentele

Există și alimente care conțin enzime digestive, printre care se numără:

  • avocado;
  • ghimbirul;
  • bananele;
  • mierea;
  • kiwi;
  • mango;
  • papaya;
  • ananasul;
  • chefirul;
  • varza murată.

Adăugarea în dieta zilnică acestor alimente, cât și a suplimentelor cu enzime digestive obținute din extracte naturale sau pe cale sintetică reprezintă o modalitate viabilă de a contracara în mod eficient și practic carența in vivo. Suplimentele cu enzime digestive promovează o digestie cât mai sănătoasă, cu reducerea disconfortului asociat deficitului.

Cu toate acestea, este important ca suplimentele alimentare pe bază de enzime digestive să fie administrate conform unei rețete, de obicei în timpul mesei sau imediat după masă. În cazul în care apar manifestări neplăcute și efecte secundare nedorite, adresați-vă farmacistului sau chiar medicului dumneavoastră.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.