Revista care te menține sănătos

Primul ajutor

Cum scapam de indigestie?

15 octombrie 2009
Share

Sub aceasta denumire generoasa se ascunde o suita de afectiuni polimorfe, ce au cauze variate, manifestari diverse, evolutie si grad de gravitate diferite, dar si o larga paleta de remedii terapeutice. Toate aceste afectiuni au in comun degradarea actului fiziologic complex reprezentat de digestie si suferinta efectorului (aparatul digestiv).

Definitia literara de tulburare a digestiei, provocata de unele excese alimentare, de frig, de unele stari nervoase etc. si manifestata prin indispozitie, greturi, varsaturi, diaree, ne deschide deja evantaiul bogat al cauzelor „starii”.

Manifestari clinice
Manifestarile clinice sunt variate: greata, cefalee, varsatura acida, bilioasa sau alimentara, dureri abdominale difuze sau sistematizate in abdomenul superior, epigastric (in capul pieptului) in hipocondrul drept, tulburari de echilibru si vedere, transpiratii. De asemenea, palpitatii, intoleranta unor pozitii, balonare, eructatii, arsuri retrosternale, diaree, flatulenta, borborisme. Acestea sunt cel mai frecvent pasagere, tin ore, maximum zile, mai putin in situatiile speciale.
Cauzele cele mai frecvente sunt:
Alimentatia defectuoasa: alimente impropriu gatite, condimentate excesiv (in primul rand sarea), cantitate mare de alimente la o masa, alimente greu digerabile (grasimi, prajeli, tocaturi, maioneze, afumaturi), bauturi gazoase acidulate sau acide, alimente alergenice (peste, ou, arahide), fructe cu seminte sau perisori (macese, piersici, fragi, zmeura, smochine), laptele dulce, anumite cruditati (ardei, vinete, castraveti); Stresul, nesomnul, anxietatea, eforturile fizice mari pot produce acelasi efect; Obiceiurile vicioase, urmate sistematic, precum mesele abundente seara asociate cu un consum de alcool, gatitul prin prajire, alimentatia monotona, nerespectarea regimului meselor. Preveniti prin evitarea alimentatiei defectuoase si abundente
Odata aparuta, indigestia se poate trata. Prevenirea se refera la evitarea circumstantelor alimentare de mai sus. Atentie, caci obiceiurile sociale ale regiunii noastre nu sunt intotdeauna si cele mai sanatoase, de exemplu ospetele de dupa posturi sau de la nunti si botezuri, unde masa constituie un element central. O buna evaluare a riscurilor individuale in functie de antecedentele personale si cele familiale, de exemplu evitarea anticonceptionalelor la femeile cu noroi biliar, hipercolesterolemie sau cu antecedente familiale de litiaza biliara, regimul hipoglucidic la cei cu antecedente familiale de diabet, regimul hipocaloric la obezi sau efectuarea controalelor endoscopice screening la pacientii cu antecedente familiale de boala canceroasa. Preventie poate fi considerata si administrarea in avans a unor medicamente simptomatice la cei cu antecedente de „indigestie” in preajma unor situatii propice (inaintea unui examen, ospat, cure de slabire, efort fizic sustinut).

In categoria preventie intra si controalele regulate la medic. In acest sens recomand cel putin anual o ecografie abdomino-pelvina si analize de sange (stabilite de medic).

Care este tratamentul?
Tratamentul medicamentos cuprinde o gama larga de principii terapeutice:
Antiacide si antisecretorii, ce scad aciditatea gastrica; Enzime digestive in combinatii diverse; Medicamente prokinetice ce restabilesc miscarile normale ale tubului digestiv; Antivomitive; Antidiareice, uneori antibiotice; Chiar anxiolitice sau vagolitice, precum extractul de valeriana; Antispastice; Antialgice; Agenti tensioactivi; Probiotice (preparate de bacterii comensale, cu efect pozitiv asupra tubului digestiv). Ceaiurile amare, remediu natural
Exista numeroase preparate naturale, multe cu efecte cert benefice, pe care le recomand doar dupa consultarea unui medic cu competenta in apifitoterapie. Dovada eficientei o fac remediile traditionale locale, ceaiurile amare (sunatoare, pelin, anghinare, galbenele) sau sucul de ridiche neagra ce actioneaza prompt in dischineziile biliare.

Apelati la un serviciu de urgenta daca aveti febra, frisoane, crampe
In prezenta unor semne de gravitate se recomanda apelarea la un serviciu medical de urgenta. Daca prezentati febra, frison, eruptii cutanate, icter, crampe abdominale puternice, varsatura incoercibila, diaree apoasa, mucoasa cu sange si/sau puroi, tenesm (contractura musculaturii ano-rectale spasmodica si repetata) sau daca cei din jur prezinta simptome similare, adresati-va celui mai apropiat serviciu de urgenta sau, dupa caz, unor unitati de boli infectioase.

Dr. Marian Zota,
Medic specialist gastroenterologie,
Centrul Medical Med-As,
021/313.05.32

Nota pentru articolul «Cum scapam de indigestie?»:2.22/ 5 (9 voturi)
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.