Revista care te menține sănătos

Primul ajutor

Cum scăpăm de indigestie?

Dr. Marian Zota, medic specialist gastroenterologie; Centrul Medical Med-As, 021/313.05.32
14 decembrie 2023
Share
Cum scăpăm de indigestie?

Sub denumirea generoasă de indigestie se ascunde o suită de afecțiuni polimorfe, ce au cauze variate, manifestări diverse, evoluție și grad de gravitate diferite, dar și o largă paletă de remedii terapeutice. Toate aceste afecțiuni au în comun degradarea actului fiziologic complex reprezentat de digestie și suferința efectorului (aparatul digestiv).

Definiția literară de tulburare a digestiei, provocată de unele excese alimentare, de frig, de unele stări nervoase etc. și manifestată prin indispoziție, grețuri, vărsături, diaree, ne deschide deja evantaiul bogat al cauzelor „stării”.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Bil-Ex de la Naturalis; un supliment alimentar pe bază de extract purificat de bilă bovină, o substanţă naturală de origine animală, cu rol în îmbunătăţirea digestiei.

Indigestie, manifestări clinice

Manifestările clinice în indigestie sunt variate: greață, cefalee, vărsătură acidă, bilioasă sau alimentară, dureri abdominale difuze sau sistematizate în abdomenul superior, epigastric (în capul pieptului) în hipocondrul drept, tulburări de echilibru și vedere, transpirații. De asemenea, dacă suferiți de indigestie, mai pot apărea: palpitații, intoleranța unor poziții, balonare, eructații, arsuri retrosternale, diaree, flatulență, borborisme. Acestea sunt cel mai frecvent pasagere, țin ore, maximum zile, mai puțin în situațiile speciale.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Naturalis Carboment. Un supliment alimentar pe bază de carbune activat, un ajutor preţios în caz de indigestie, flatulenţă şi spasm abdominal.

indigestie

Indigestie, cauze frecvente

Cauzele cele mai frecvente de indigestie sunt:

  • Alimentația defectuoasă: alimente impropriu gătite, condimentate excesiv (în primul rând sarea), cantitate mare de alimente la o masă, alimente greu digerabile (grăsimi, prăjeli, tocături, maioneze, afumături), băuturi gazoase acidulate sau acide, alimente alergenice (pește, ou, arahide), fructe cu semințe sau perișori (măceșe, piersici, fragi, zmeură, smochine), laptele dulce, anumite crudități (ardei, vinete, castraveți);
  • Stresul, nesomnul, anxietatea, eforturile fizice mari pot produce același efect;
  • Obiceiurile vicioase, urmate sistematic, precum mesele abundente seara asociate cu un consum de alcool, gătitul prin prăjire, alimentația monotonă, nerespectarea regimului meselor.

Indigestie, sfaturi pentru prevenție

Preveniți episoadele de indigestie prin evitarea alimentației defectuoase și abundente

Odată apărută, indigestia se poate trata. Prevenirea se referă la evitarea circumstanțelor alimentare de mai sus. Atenție, căci obiceiurile sociale ale regiunii noastre nu sunt întotdeauna și cele mai sănătoase, de exemplu ospețele de după posturi sau de la nunți și botezuri, unde masa constituie un element central. O bună evaluare a riscurilor individuale în funcție de antecedentele personale și cele familiale, de exemplu evitarea anticoncepționalelor la femeile cu noroi biliar, hipercolesterolemie sau cu antecedente familiale de litiază biliară, regimul hipoglucidic la cei cu antecedente familiale de diabet, regimul hipocaloric la obezi sau efectuarea controalelor endoscopice screening la pacienții cu antecedente familiale de boală canceroasă. Prevenție poate fi considerată și administrarea în avans a unor medicamente simptomatice la cei cu antecedente de „indigestie” în preajma unor situații propice (înaintea unui examen, ospăț, cure de slăbire, efort fizic susținut).

În categoria prevenție intră și controalele regulate la medic. În acest sens recomand cel puțin anual o ecografie abdomino-pelvină și analize de sânge (stabilite de medic).

indigestie

Indigestie, opțiuni de tratament

Tratamentul medicamentos pentru indigestie cuprinde o gama largă de principii terapeutice:

  • Antiacide și antisecretorii, ce scad aciditatea gastrică; Enzime digestive în combinații diverse;
  • Medicamente prokinetice ce restabilesc mișcările normale ale tubului digestiv;
  • Antivomitive;
  • Antidiareice, uneori antibiotice;
  • Chiar anxiolitice sau vagolitice, precum extractul de valeriana;
  • Antispastice;
  • Antialgice;
  • Agenți tensioactivi;
  • Probiotice (preparate de bacterii comensale, cu efect pozitiv asupra tubului digestiv).

Ceaiurile amare, remediu natural pentru indigestie

Există numeroase preparate naturale, multe cu efecte cert benefice, pe care le recomand doar după consultarea unui medic cu competență în apifitoterapie. Dovada eficienței o fac remediile tradiționale locale, ceaiurile amare (sunătoare, pelin, anghinare, gălbenele) sau sucul de ridiche neagră ce acționează prompt în dischineziile biliare.

Apelați la un serviciu de urgență dacă aveți indigestie cu febră, frisoane, crampe

În prezența unor semne de gravitate se recomandă apelarea la un serviciu medical de urgență. Dacă prezentați febră, frison, erupții cutanate, icter, crampe abdominale puternice, vărsătură incoercibila, diaree apoasă, mucoasă cu sânge și/sau puroi, tenesm (contractură musculaturii ano-rectale spasmodică și repetată) sau dacă cei din jur prezintă simptome similare, adresați-vă celui mai apropiat serviciu de urgență sau, după caz, unor unități de boli infecțioase.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.