Revista care te menține sănătos

Oncologie

Cancerul de prostată și depresia. Cum pot fi ținute sub control

Dr. Roxana Claudia Mateescu, medic specialist geriatrie-gerontologie
31 mai 2023
Share
Cancerul de prostată și depresia. Cum pot fi ținute sub control

Cancerul de prostată și depresia sunt două boli separate, dar strâns legate între ele, având mai mulți factori ce pot contribui la acest aspect. Deși diagnosticul de cancer de prostată nu duce automat la depresie, se întâmplă frecvent ca persoanele diagnosticate cu cancer, inclusiv cu cancer de prostată, să prezinte simptome ale depresiei și anxietății.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Benesio MaxiTonic. Contribuie la revigorarea şi tonifierea organismului şi la îmbunătăţirea calităţii vieţii. Conţine o combinaţie unică de 24 de ingrediente active.

Impactul cancerului de prostată asupra sănătății mintale

Diagnosticul și tratamentul cancerului de prostată pot avea un impact semnificativ asupra sănătății mintale a unei persoane. Confruntarea cu diagnosticul, urmarea unor tratamente precum chirurgia, radioterapia sau terapia hormonală și gestionarea potențialelor efecte secundare pot fi o provocare emoțională. În plus, grijile legate de prognostic, recidivă și de alterarea vieții sexuale sau ale controlului urinar pot afecta semnificativ sănătatea mintală.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Benesio StresCalm. Principalele sa beneficii sunt: creşte rezistenţa organismului la stres; îmbunătăţeşte vitalitatea şi tonusul psihic; susţine performanţele mintale; ajută la inducerea somnului.

Simptomele frecvente ale depresiei

Depresia este o tulburare de sănătate mintală caracterizată prin sentimente persistente de tristețe, deznădejde, pierderea interesului pentru activități, modificări ale apetitului sau ale somnului, dificultăți de concentrare și lipsă de energie. Aceasta poate afecta capacitatea unei persoane de a funcționa și poate avea un impact negativ asupra bunăstării generale.

Care este relaţia dintre cancer de prostată și depresie

Relația cancer de prostată – depresie este una bidirecțională, ceea ce înseamnă că acestea se pot influența reciproc. Cancerul de prostată poate crește riscul de a dezvolta depresie, iar depresia poate afecta modul în care o persoană face față cancerului de prostată și urmează tratamentul.

cancer de prostată depresie,

Cancerul de prostată și depresie. Strategii de îmbunătățire

Există mai multe moduri cu ajutorul cărora vă puteți ține viața sub control dacă aveți cancer de prostată și depresie, precum:

1. Căutați sprijin. Relaționați cu medici sau asistenți, grupuri de sprijin sau terapeuți specializați în oncologie sau sănătate mintală. Aceștia vă pot oferi îndrumare, strategii de adaptare și sprijin emoțional adaptat nevoilor dumneavoastră specifice.

2. Comunicați în mod deschis cu medicul în legătură cu starea dumneavoastră emoțională. Acesta vă poate ajuta oferindu-vă resurse de educație și vă poate îndruma către profesioniști în domeniul sănătății mintale, dacă este necesar.

3. Învățați despre cancerul de prostată, opțiunile de tratament și potențialele efecte secundare. Educația poate ajuta la ameliorarea anxietății și vă poate da posibilitatea de a lua decizii cu privire la menținerea sănătății.

4. Adoptați un stil de viață sănătos care include exerciții fizice regulate, o dietă echilibrată și un somn suficient și odihnitor. Activități fizice pot îmbunătăți starea de spirit și reduc simptomele depresiei.

5. Căutați sprijinul din partea familiei și a prietenilor care vă pot oferi sprijin emoțional, vă pot însoți la programările medicale și vă pot ajuta atunci când este nevoie.

6. Îngrijiți-vă corespunzător. Îngrijirea de sine presupune angajarea în activități care promovează relaxarea și starea de bine, cum ar fi meditația, hobby-urile sau petrecerea timpului în natură. Este esențial să aveți grijă de bunăstarea emoțională personală.

7. Cereți ajutorul unui profesionist. Psihoterapia, cum ar fi terapia cognitiv-comportamentală, poate ajuta persoanele cu cancer de prostată și depresie. Terapia poate oferi instrumente pentru a gestiona simptomele depresive, pentru a face față stresului legat de cancer și pentru a spori bunăstarea generală.

8. Urmați tratamentul prescris de medic. În unele cazuri, medicii pot recomanda medicamente pentru a atenua simptomele depresiei. Medicamentele antidepresive pot fi benefice în combinație cu alte abordări de tratament.

9. Apelați la servicii de susținere. Serviciile de îngrijire paliativă sau de susținere pot ajuta la gestionarea simptomelor, la îmbunătățirea calității vieții și la oferirea de sprijin emoțional pe tot parcursul călătoriei de cancer de prostată. Aceste servicii se concentrează pe abordarea nevoilor fizice, emoționale și spirituale.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.