Revista care te menține sănătos

Oncologie

Stresul, posibila cauza a cancerului?

1 august 2011
Share

Stresul este din ce in ce mai prezent in viata cotidiana. Una dintre intrebarile frecvente este „Cum putem face fata stresului fara ca acesta sa aiba vreun impact asupra sanatatii noastre?”  In ultima perioada, din ce in ce mai multe studii ne aduc la cunostinta efectele negative ale stresului, de la boli de inima la atacuri de anxietate.

In prezent, cercetatorii incearca sa stabileasca daca stresul este un factor care ar putea favoriza aparitia cancerului. Deocamdata, nu exista nicio dovada ca acesta ar fi o cauza directa a dezvoltarii cancerului, insa dovezile arata ca ar exista o anumita legatura intre stres, manifestarea anumitor tipuri de cancer si gradul de progresie a bolii.

Nu exista dovezi clare de implicare directa a stresului in dezvoltarea cancerului

Institutul National al Cancerului (SUA) raporteaza ca, „desi studiile au demonstrat ca factorii de stres, cum ar fi decesul apropiatilor, izolarea sociala si tensiunea de la locul de munca, modifica modul de functionare a sistemului imunitar, nu au furnizat dovezi stiintifice clare de tip cauza-efect intre modificarile sistemului imunitar si dezvoltarea cancerului”.

Singura legatura dintre stres si cancer: slabirea sistemului imunitar

Cu toate acestea, unii experti in domeniu au explicat in ce consta legatura dintre stres si cancer. Astfel, daca stresul scade capacitatea organismului de a lupta impotriva bolii, atunci acesta isi pierde capacitatea de a distruge celulele canceroase. In fiecare zi, organismul este expus factorilor externi nocivi care ar putea cauza cancer. Explicatia care poate lega stresul de aparitia cancerului este ca in momentul in care persoanele se afla intr-o situatie tensionata, fac alegeri proaste: incep sa fumeze, nu mai practica sport, consuma alimente nesanatoase. Toti acesti factori au impact asupra organismului si, in timp, duc la dezvoltarea cancerului.

Respiratia, meditatia, imaginatia si atentia, tehnici de relaxare

Pentru a evita situatiile stresante sau pentru gestionarea lor, va oferim cateva sfaturi:

  1. 1. Respiratia. Cand sunteti supusi stresului, de multe ori inspirati din piept, respiratia fiind astfel superficiala. Respiratia profunda, inhalarea din abdomen si nu din piept a aerului, ofera mai mult oxigen si ajuta la controlarea emotiilor si la pastrarea calmului. Pentru inceput, puneti mainile pe abdomen si inspirati rar pe nas, apoi expirati. Faceti acest exercitiu 10-20 de minute pe zi.
  1. 2. Meditatia este o modalitate de a va calma, prin concentrarea atentiei asupra unui singur lucru. Modul cel mai comun in meditatie este de a alege un cuvant sau o fraza pe care sa o repetati, coordonandu-va respiratia. Daca alegeti un cuvant, repetati-l atunci cand expirati. Daca optati pentru o propozitie sau o fraza, incercati sa alternati unele cuvinte cu inspiratia si altele cu expiratia. Este ideal sa meditati cel putin 10-20 de minute pe zi.
  1. 3. Imaginatia poate fi, in cintextul dat, un exercitiu foarte important si relaxant. Va puteti imagina marea cu valuri linistite sau mirosul unei apetisante placinte cu mere. Practicarea acestei tehnici inseamna pur si simplu crearea unei imagini mentale sau unei scene care va poate ajuta sa va calmati si sa va relaxati. Ce culori vedeti? Ce sunete sau mirosuri sunt asociate cu acel loc? etc. Incercati sa va folositi toate simturile pentru a crea o imagine cat mai reala.
  1. 4. Atentia presupune sa va concentrati din cand in cand asupra momentului prezent. Cand mergeti la servciu sau cand sunteti in drum spre casa, admirati împrejurimile, cerul sau oamenii din jur. Cand sunteti la lucru sau acasa, incercati sa va concentrati pe sarcina sau proiectul pe care il aveti de facut, fara a va gandi la termenul limita impus sau la ceea ce trebuie sa faceti in urmatoarea ora sau zi. Bucurati-va de lucrurile simple, cum ar fi o masa buna, timpul petrecut cu cei dragi, dansul etc. Incercati sa nu va lasati distras de ceea ce s-a intamplat cu o zi in urma sau de ceea ce s-ar putea intampla. Bucurati-va de prezent.

Text: Corina Ionescu

Sursa: www.psychcentral.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.