Revista care te menține sănătos

Oncologie

Cancerul penian, o maladie din ce in ce mai raspandita

2 iunie 2014
Share

Desi este o forma ceva mai rara de cancer, cancerul penian se adauga unei liste de cancere cu transmitere sexuala, dupa cancerul hepatic (hepatita B), HIV-SIDA si cancerul de col uterin provocat de Papillomavirus. Iar tendinta este ascendenta.

   Conform celei mai recente statistici, numarul barbatilor afectati de acest tip de cancer a crescut cu 20% in ultimii 30 de ani, vinovati de aceasta crestere facandu-se, in opinia expertilor, atat comportamentul sexual al acestora, mult diferit fata de acum 30 de ani, cat si diagnosticarea gresita cauzata de asemanarea simptomelor cancerului penian cu cele ale bolilor cu transmitere sexuala. Barbatii care au depasit varsta de 50 de ani sunt mai predispusi la aparitia acestei afectiuni.

   Descoperiti in continuare cum se manifesta cancerul penian, ce tratamente sunt recomandate in cazul acestei maladii si cum poate fi prevenit.

 

Cancerul penian: simptome

   Cancerul penian se manifesta prin simptome precum inrosirea unei anumite regiuni din zona genitala, urmata de tumefierea respectivei regiuni si ulterior de aparitia de vezicule care pot lua forma unei conopide. Alteori, pot exista secretii peniene sau chiar sangerari. Acest tip de cancer nu este dureros si poate fi diagnosticat precoce, intr-o faza incipenta putand fi tratat doar cu ajutorul unguentelor. De aceea este foarte importanta consultarea medicului dermatolog inca din stadiul de roseata. Odata ce boala avanseaza, singurul tratament ramane indepartarea tumorii prin interventie chirurgicala. Diagnosticul final se pune doar dupa efectuarea biopsiei.

 

Optiuni de tratament pentru cancerul penian

   Tratamentul pentru cancerul penian are in vedere doua aspecte: stadiul si localizarea cancerului (in gland sau in corpul penisului). In functie de acestea, se recurge la interventia chirurgicala (cel mai frecvent), radioterapie sau chimioterapie.

   Prin interventia chirurgicala este eliminata in totalitate tumoarea canceroasa, dar si o mica parte din tesutul sanatos pentru siguranta. Chirurgical, se poate interveni asupra tumorii fie printr-o excizie locala, fie prin circumcizie, caz in care se indeparteaza preputul, fie prin penectomie partiala (indepartarea segmentului de penis afectat de tumoare), fie prin penectomie totala (indepartarea completa a penisului). Dupa acest tip de interventie, medicul recomanda un tratament adjuvant care are rolul de a reduce riscul de aparitie a recidivelor.

   Mai exista, de asemenea, si varianta chirurgiei cu laser, care se recomanda in cazul leziunilor de suprafata. Radioterapia foloseste razele X pentru a distruge celulele canceroase sau pentru a le impiedica inmultirea. Asemanator radioterapiei functioneaza si chimioterapia, doar ca in cazul ei se folosesc medicamente administrate pe cale orala sau injectate in vena sau in muschi.

 

Cum poate fi prevenit cancerul penian         

Cancerul penian, o maladie din ce in ce mai raspandita   Una dintre cele mai simple si eficiente metode de prevenire a acestui tip de cancer este o foarte buna igiena a zonei intime. Aceasta presupune toaleta zonei intime nu doar la dusul de dimineata si la cel de seara, ci si dupa fiecare raport sexual. Unul dintre cele mai mari avantaje ale pastrarii unei bune igiene il reprezinta diminuarea riscului infectarii cu ciuperci de tipul Candida albicans.

    La fel de importanta in prevenirea cancerului penian este folosirea prezervativului in scopul evitarii bolilor cu transmitere sexuala, cu precadere atunci cand este vorba despre parteneri sexuali noi. In cazul persoanelor de sex feminin, se recomanda vaccinarea acestora impotriva Papillomavirus. La barbati, acest virus este responsabil de aparitia verucilor genitale, care pot fi dificil de tratat.

 

Oana Anghel

Sursa: e-sante.fr

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.