Revista care te menține sănătos

Oncologie

Cele mai frecvente tipuri de cancer la femei

31 octombrie 2014
Share

Particularitatile fizionomice ale femeilor le expun la anumite forme de cancer, asa cum sunt cancerul de col uterin, cancerul mamar sau cancerul ovarian. Cu toate acestea, boala se poate localiza si la nivelul altor organe, din cauza predispozitiei genetice sau a stilului de viata. Cancerul este un adversar ce afecteaza semnificativ viata celor bolnavi.

Diagnosticarea precoce devine esentiala pentru vindecare, iar consilierea permanenta a pacientilor face parte din sprijinul medical obligatoriu pana la tratarea bolii, dar si dupa aceea, in faza de monitorizare. In randurile ce urmeaza, explicam mecanismul celor mai frecvente tipuri de cancere cu care se pot confrunta femeile. Totodata, si care sunt caile de preventie, precum si tratamentul adecvat.

 

·  Cancerul mamar

In Romania, cancerul mamar este pe primul loc atat in ceea ce priveste incidenta, cat si mortalitatea, din cauza lipsei de informare si preventie. Din pacate, aproximativ 80% dintre cazurile de cancer la san sunt depistate in stadii avansate, cand prognosticul este rezervat. De aceea, preventia si testele periodice joaca un rol esential in vindecarea cancerului de san. Planul de Preventie al femeilor trebuie sa includa necesitatea observarii constante a sanilor, de la autopalparea periodica la ecografia mamara. Cea din urma trebuie realizata la fiecare 3 ani de femeile cu varsta intre 20 si 30 de ani, care nu prezinta risc crescut, si o data pe an de femeile de peste 40 de ani.

In plus, tehnologia asigura in prezent si in Romania metode moderne si neinvazive de depistare a cancerului de san, prin examen citologic al secretiei mamare, pentru depistarea precoce a anomaliilor celulare premaligne sau maligne (Test Papanicolau HALO). Cancerul mamar poate fi mostenit pe cale genetica in 10-15% dintre cazuri. In aceste conditii, preventia prin screening periodic este esentiala. O veste buna este aceea ca acest tip de cancer are printre cele mai mari rate de vindecare daca este depistat in faza incipienta.

 

·  Cancerul de col uterin

Potrivit studiilor de specialitate, Romania este „lider” si in topul tarilor europene in ceea ce priveste decesul in urma diagnosticarii cu cancer de col uterin, al doilea ca incidenta dupa cel de san. Este o afectiune maligna a colului uterin, ce se dezvolta in timp, cel mai adesea in urma infectiei cu virusul HPV. Atunci cand simptomele sunt prezente, acestea pot include sangerari sau scurgeri vaginale anormale, dureri pelvine sau usturime la urinare. De cele mai multe ori insa, boala progreseaza tacut, fara simptome vizibile, ceea ce face dificila diagnosticarea din timp sau identificarea riscului daca femeia nu urmeaza un program de screening periodic. Testul Babes-Papanicolau este principalul instrument de depistare ce poate preveni aparitia si avansarea bolii. Tratamentul poate include interventii chirurgicale, radioterapie sau chimioterapie, in functie de fiecare caz in parte.

 

·  Cancerul ovarian

Este printre cele mai cinice forme de cancer, deoarece nu poate fi prevenit. De regula, este diagnosticat in stadii avansate, ceea ce determina o rata de supravietuire foarte mica. Exista o serie de cauze care pot fi implicate in aparitia bolii, precum: prima menstruatie inainte de varsta de 12 ani sau a menopauzei dupa 50 de ani, factori genetici sau hormonali, obezitatea sau endometrioza. Desi cancerul ovarian nu poate fi prevenit, riscul aparitiei poate fi diminuat prin administrarea pilulelor contraceptive combinate (care contin estrogen si progesteron) pe o perioada de minimum 5 ani. Recomandam pacientelor intocmirea unui Plan de Preventie personalizat cu directii concrete care sa includa investigatii potrivite fiecarei femei.

 

·  Cancerul colorectal

Acest diagnostic denumeste o afectiune tumorala a intestinului gros, reprezentata printr-o inmultire a celulelor, ce determina aparitia unor polipi colonici care pot duce, in timp, la cancer. Adesea, acesti polipi pot fi de dimensiuni reduse.

Simptomele precum aparitia sangelui in scaun, durerile acute, scaunele neobisnuite, tulburarile digestive si de tranzit sau senzatia de defecare incompleta pot indica prezenta afectiunii. Riscul aparitiei este crescut in cazul persoanelor cu istoric al bolii in familie, al persoanelor supraponderale, sedentare, cu un regim alimentar dezechilibrat, al celor care consuma alcool in exces sau care sufera de tabagism.

 

·  Cancerul de piele

Cele mai frecvente tipuri de cancer la femeiToate tipurile de cancer de piele sunt de origine maligna, iar cel mai grav dintre acestea, melanomul, este responsabil de cele mai multe dintre decese. La femei, zonele cele mai frecvente in care poate aparea sunt bratele si picioarele, dar si in palma, intre degete sau sub degetele de la picioare, precum si in zona genitala. Este cauzat, de regula, de expunerea prelungita la soare la ore nepotrivite sau de frecventarea solariului, dar si de un istoric de arsuri, mai ales din perioada copilariei sau pe fond genetic.

Initial, cancerul de piele isi face simtita prezenta prin modificari la nivelul pielii si, abia in stadiul metastazic, afecteaza si alte organe. De aceea, este importanta identificarea la timp a cancerului de piele, chiar si atunci cand simptomele nu se manifesta la scara larga. Tratamentul poate fi chirurgical (excizie), criocauterizare (prin crioterapie) sau in creme si geluri speciale sau laser (terapie fotodinamica). Totodata, trebuie tratate si complicatiile sau metastazele, acolo unde este cazul.

 

Dr. Florin Ioan Balanica
Consultant Personal de Sanatate
www.doctorbalanica.ro

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.