Revista care te menține sănătos

Oncologie

Cele 5 tipuri de cancer de piele: cum le puteti recunoaste

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
11 iulie 2022
Share
Cele 5 tipuri de cancer de piele: cum le puteti recunoaste

Cancerul de piele este din ce in ce mai frecvent in ultimii ani, in special la persoanele predispuse genetic sau care se expun excesiv la soare sau la solar. Este important sa cunoasteti tipurile de cancer de piele si sa le identificati.

In 2016, statisticile aratau ca 1 din 100 de oameni dezvolta melanom la un moment dat in viata. In Romania, 1160 de oameni se imbolnavesc anual si 350 mor, din cauza ca merg prea tarziu la medic. Iata care sunt cele cinci tipuri de cancer de piele si care sunt metodele de identificare.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena produsele Rilastil Sun System, gama completă pentru protejarea tenului şi a pielii corpului de acţiunea nocivă a razelor solare, atât UVA, cât şi UVB.

Melanomul

Acesta este cel mai rar tip de cancer de piele, dar si cel cu cea mai mare mortalitate. Melanomul poate fi depistat simplu prin metoda ABCDE, astfel:

  • In mod normal, alunitele sunt simetrice. In cazul melanomului, cele doua jumatati ale acestora sunt asimetrice.
  • Alunitele normale au borduri regulate si clare, in timp ce ale melanomului sunt neregulate, dantelate sau slab definite.
  • Melanoamele tind sa aiba o combinatie de culori – negru, maro, rosu si/sau albastrui. Alunitele au, in mod normal, o culoare sau maximum doua, insa, chiar si in acest caz, culoarea este distribuita simetric.
  • Daca o alunita este mai mare de 6 milimetri, atunci trebuie sa mergeti la medic pentru investigatii.
  • Daca observati o schimbare cat de mica a alunitei (dimensiune, forma, culoare, bordura, textura) sau daca aveti mancarimi sau sangerari, consultati de urgenta medicul specialist.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar ImunoSuport Forte, recomandat pentru menţinerea bunei funcţionări a sistemului imunitar.

Keratoza actinica

Acest tip de cancer de piele mai este numit keratoza solara si reprezinta o leziune premaligna (precancer). Keratoza actinica este cauzata de expunerea indelungata la soare. Aceste leziuni trebuie diagnosticate din timp, inainte de a se transforma in cancer cu celule scuamoase.

Leziunile sunt, de obicei, dure, rosii si se exfoliaza. Pot fi de dimensiuni diferite. De obicei, sunt localizate la nivelul fetei, buzelor, urechilor, dosul palmelor si al bratelor, insa pot aparea si in alte zone expuse la soare. In plus, puteti simti durere sau mancarimi si puteti observa o coloratie rosie sau rozalie.

Acneea si expunerea la soare

Carcinomul bazocelular

Acesta este cel mai frecvent cancer de piele, dar are o evolutie lenta si poate fi tratat cu usurinta. Cele mai multe persoane tind sa ignore o leziune de acest tip, crezand ca este un cos sau o pata care nu se vindeca. Insa, aceste leziuni au un aspect stralucitor sau perlat si pot aparea in orice zona, mai ales pe fata, gat si urechi. Acestea tind sa se exfolieze, sa sangereze sau sa creasca de-a lungul timpului.

res_sec

Carcinomul cu celule scuamoase

Acest tip de cancer este pe locul al doilea ca si frecventa si este similar celui bazocelular. Desi se poate raspandi la nivelul altor zone ale corpului, este usor de tratat atunci cand este depistat timpuriu.

Leziunile carcinomului scuamos pot avea o culoare rozalie sau rosie, ce cresc plate sau devin mai mari sau nodulare. Acestea pot avea o suprafata dura, pot avea aspectul unui neg, pot sangera si exfolia. De asemenea, puteti avea si mancarimi si/sau durere. In comparatie cu carcinomul bazocelular, aceste leziuni nu sunt perlate sau stralucitoare.

Celebritati care au invins cancerul de piele

Carcinomul cu celule Merkel

Desi apare rar, acest tip de cancer de piele este unul dintre cele mai periculoase. Carcinomul cu celule Merkel poate evolua rapid si se poate raspandi in alte zone ale corpului.

Acest tip ce carcinom este, de obicei, de dimensiuni mici, de consistenta ferma, cu un aspect stralucitor, nedureros si cu o culoare roz, mov sau rosie. In mod normal, acesta apare in special la nivelul fetei, gatului sau bratelor, insa se poate dezvolta in orice zona destul de rapid.

Este important sa mergeti imediat la medic daca observati leziunile descrise mai sus. Depistate timpuriu, unele tipuri de cancer de piele pot fi vindecate.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.