Revista care te menține sănătos

Afecțiuni ale ficatului

Hepatita C, prevenție și tratament

10 ianuarie 2024
Share

Hepatita C este o afecțiune a ficatului, produsă de virusul hepatic C, care are ca efect distrugerea țesutului hepatic. Hepatita C a fost identificată abia în anul 1991.

Virusul de hepatită C este un virus cu transmitere sangvină, care supraviețuiește în sângele uscat mai mult decât alte virusuri, de exempu HIV, uneori chiar până la trei luni.

După ce intră în circulația sangvină, virusul de hepatită C se atașează de celulele hepatice, pătrunde în interiorul lor și începe să se replice. Noile virusuri produse în interiorul celulei hepatice reintră în circulația sangvină și se atașează de alte celule hepatice. Acest proces permite infecției să se răspândească în ficat. Celulele infectate declanșează „alarma” eliberând substanțe denumite „interferoni”. În plus, la suprafața celulei apar markeri de suprafață, recunoscuți de către „celulele ucigașe” ale sistemului imun, care distrug celulele hepatice infectate. Aceasta este faza acută a inflamației.

Conform celor mai recente date furnizate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), România ocupă locul întâi în Europa ca număr total de cazuri de hepatită C înregistrate și locul patru ca rată a mortalității cauzate de bolile hepatice. România înregistrează aproape 10% din cele 12 milioane de persoane infectate cu virusul de hepatita C în intreaga Europa.

În lipsa simptomelor, hepatita C este greu de depistat!

Infecția acută cu virusul de hepatită C este în 8 din 10 cazuri asimptomatică – persoana respectivă nu are niciun semn sau simptom al bolii. Uneori apar: dureri musculare, dureri de articulații, greață, stare de oboseală, lipsa poftei de mâncare, dureri abdominale, urină închisă la culoare. Dintre persoanele care se infectează, 55-85% dezvoltă infecția cronică. Unul din cinci pacienți cu hepatită cronică C (20%) evoluează către ciroză hepatică, iar în 4% din cazuri către cancer de ficat.

În stadiul de ciroză, funcțiile de separare și procesare ale ficatului sunt sever afectate. Ficatul se micșorează și arhitectura internă a acestuia precum și circulația intrahepatică a sângelui sunt grav afectate.

Nu există un vaccin pentru hepatita C!

Hepatita cronică cu virus C este la ora actuală o problemă majoră de sănătate publică la nivel mondial. OMS estimează că aproximativ 180 de milioane de oameni, 3% din populația globului, sunt infectați cu virusul de hepatită C. Dintre aceștia, 130 de milioane sunt purtători cronici ai virusului de hepatită C cu risc major de a dezvolta ciroză hepatică sau cancer hepatic. Virusul hepatitei C este responsabil de 50- 76% dintre cazurile de cancer hepatic, precum și de două treimi din transplanturile hepatice efectuate la nivel mondial.

Cum se transmite hepatita C

Contaminarea cu virusul de hepatită C prin diferite modalități:

  • Primirea unei transfuzii de sânge sau produse din sânge netestat sau efectuarea unei intervenții chirurgicale înainte de 1992. În zilele noastre, infectarea cu acest virus prin acte medicale este aproape nulă;
  • În ultimii ani s-a dezvoltat o categorie nouă de pacienți cu hepatită C, a celor care se infectează prin tatuaje, piercing, manichiură în instituții neautorizate sau prin sex neprotejat cu parteneri diferiți;
  • Utilizarea în comun a obiectelor de igienă personală: lamă/ aparat de ras, periuță de dinți, forfecuță;
  • O altă categorie este reprezentată de cei care se droghează, numărul acestora ajungând la 45.000, dintre care aproximativ 25.000 sunt în București;
  • Prin contactul accidental al sângelui unei persoane (de exemplu o rană) cu sângele unei persoane infectate;
  • Femeile diagnosticate cu acest virus prezintă un risc de aproximativ 4% să transmită virusul copilului; utilizarea instrumentelor stomatologice nesterilizate, în special freza; prin dializă renală.

..și cum NU se poate transmite hepatita C

Virusul hepatitei C nu se transmite prin aer, tuse, strănut, îmbrățișări și sărut, alimente, apă, utilizarea tacâmurilor și a paharelor, folosirea toaletelor publice.

Valori crescute ale transaminazelor, prima etapă în diagnosticul de hepatită C

Dacă în urma efectuării analizelor de rutină se găsesc valori crescute ale enzimelor hepatice (transaminaze – ALT, AST) se recomandă efectuarea testului specific pentru hepatită C: depistarea în sânge a anticorpilor antivirus hepatic C.

Hepatita C este o boală care se poate trata!

Tratamentele pentru hepatită C, existente la ora actuală, au o rată de succes ridicată, cu condiția ca boală să fie diagnosticată cât mai devreme, înainte de apariția cirozei sau a cancerului hepatic. Există două medicamente cu indicație aprobată pentru hepatita C: interferonul și ribavirina.

Lucia Comănescu
Consultant: Dr. Florin Căruntu
Medic primar boli infecțioase
Institutul de boli infecțioase „Matei Bals”

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.