Hepatita C este o afectiune a ficatului, produsa de virusul hepatic C, care are ca efect distrugerea tesutului hepatic. Boala a fost identificata abia in anul 1991.
Virusul hepatitei C este un virus cu transmitere sangvina, care supravietuieste in sangele uscat mai mult decat alte virusuri, de exempu HIV, uneori chiar pana la trei luni. Dupa ce intra in circulatia sangvina, virusul C se ataseaza de celulele hepatice, patrunde in interiorul lor si incepe sa se replice. Noile virusuri produse in interiorul celulei hepatice reintra in circulatia sangvina si se ataseaza de alte celule hepatice. Acest proces permite infectiei sa se raspandeasca in ficat. Celulele infectate declanseaza „alarma” eliberand substante denumite „interferoni”. In plus, la suprafata celulei apar markeri de suprafata, recunoscuti de catre „celulele ucigase” ale sistemului imun, care distrug celulele hepatice infectate. Aceasta este faza acuta a inflamatiei.
Conform celor mai recente date furnizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), Romania ocupa locul intai in Europa ca numar total de cazuri de hepatita C inregistrate si locul patru ca rata a mortalitatii cauzate de bolile hepatice. Romania inregistreaza aproape 10% din cele 12 milioane de persoane infectate cu virusul Hepatitei C in intreaga Europa.
In lipsa simptomelor, hepatita C este greu de depistat!
Infectia acuta cu virusul hepatitei C este in 8 din 10 cazuri asimptomatica – persoana respectiva nu are niciun semn sau simptom al bolii. Uneori apar: dureri musculare, dureri de articulatii, greata, stare de oboseala, lipsa poftei de mancare, dureri abdominale, urina inchisa la culoare. Dintre persoanele care se infecteaza, 55-85% dezvolta infectia cronica. Unul din cinci pacienti cu hepatita cronica C (20%) evolueaza catre ciroza hepatica, iar in 4% din cazuri catre cancer de ficat.
In stadiul de ciroza, functiile de separare si procesare ale ficatului sunt sever afectate. Ficatul se micsoreaza si arhitectura interna a acestuia precum si circulatia intrahepatica a sangelui sunt grav afectate.
Nu exista un vaccin pentru hepatita C!
Hepatita cronica cu virus C este la ora actuala o problema majora de sanatate publica la nivel mondial. OMS estimeaza ca aproximativ 180 de milioane de oameni, 3% din populatia globului, sunt infectati cu virusul hepatitei C. Dintre acestia, 130 de milioane sunt purtatori cronici ai virusului hepatitei C cu risc major de a dezvolta ciroza hepatica sau cancer hepatic. Virusul hepatitei C este responsabil de 50- 76% dintre cazurile de cancer hepatic, precum si de doua treimi din transplanturile hepatice efectuate la nivel mondial.
Cum se transmite hepatita C
Contaminarea cu virusul hepatitei C prin diferite modalitati:
Primirea unei transfuzii de sange sau produse din sange netestat sau efectuarea unei interventii chirurgicale inainte de 1992. In zilele noastre, infectarea cu acest virus prin acte medicale este aproape nula;
In ultimii ani s-a dezvoltat o categorie noua de pacienti cu hepatita C, a celor care se infecteaza prin tatuaje, piercing, manichiura in institutii neautorizate sau prin sex neprotejat cu parteneri diferiti;
Utilizarea in comun a obiectelor de igiena personala: lama/ aparat de ras, periuta de dinti, forfecuta;
O alta categorie este reprezentata de cei care se drogheaza, numarul acestora ajungand la 45.000, dintre care aproximativ 25.000 sunt in Bucuresti;
Prin contactul accidental al sangelui unei persoane (de exemplu o rana) cu sangele unei persoane infectate;
Femeile diagnosticate cu acest virus prezinta un risc de aproximativ 4% sa transmita virusul copilului; utilizarea instrumentelor stomatologice nesterilizate, in special freza; prin dializa renala.
..si cum NU se poate transmite hepatita C
Virusul hepatitei C nu se transmite prin aer, tuse, stranut, imbratisari si sarut, alimente, apa, utilizarea tacamurilor si a paharelor, folosirea toaletelor publice.
Valori crescute ale transaminazelor, prima etapa in diagnosticarea bolii
Daca in urma efectuarii analizelor de rutina se gasesc valori crescute ale enzimelor hepatice (transaminazele: ALT, AST) se recomanda efectuarea testului specific pentru hepatita C: depistarea in sange a anticorpilor antivirus hepatic C.
Hepatita C este o boala care se poate trata!
Tratamentele existente la ora actuala au o rata de succes ridicata, cu conditia ca boala sa fie diagnosticata cat mai devreme, inainte de aparitia cirozei sau a cancerului hepatic. Exista doua medicamente cu indicatie aprobata pentru tratarea hepatitei C: interferonul si ribavirina.
Lucia Comanescu
Consultant: Dr. Florin Caruntu
Medic primar boli infectioase
Institutul de boli infectioase „Matei Bals”
daca a ajuns la ciroza hepatica ce se poate face?
Depinde de stadiul cirozei. In orice caz trebuie urmat cu sfintenie tratamentul dietetic si medicamentos.
Dr. Alin Popescu
am facut tratament cu interferon si ribavilida dar la 3 luni mia fost oprit.ce pot face?exista alt tratament?
Tratamentul se ajusteaza in functie de valorile analizelor efectuate. Probabil a fost intrerupt datorita scaderii viremiei. In orice caz, doar medicul care v-a prescris initial tratamentul sau alt medic de specialitate va poate indica o schema de tratament si doar cu analizele efectuate.
DR. Alin Popescu
daca are hepatita C, ce tratamente trebuie sa ia?ce se poate face,poate si ceva pe cale naturista
Tratamentul pentru hepatita C este prescris doar de catre un medic gastroenterolog sau de boli infectioase. si in urma a mai multor analize efectuate. Un consult la un astfel de medic va va lamuri.
Dr. Alin Popescu
ma numesc paula,sunt persoana cu tratamentul oprit la 3 luni.pe data de 19 03 2009 am facut viremia la fundeni 768840.00 iar pe data de 25 02 2011 incarcatura virala era de 10051 iar analizele sunt.leucocitele 2,1,trombocitele 32,#NEU 0,83.dupa rezultatul analizelor mia fost oprit interferonul.mi sa spus ca din cauza leucocitelor si trombocitelor as fi putut sa dau in leucemie.intrebarea mea este.ce as putea sa fac sau ce tratament as putea lua sa scap de virusul HCV.va multumesc mult
Acesta este singurul tratament. Vi s-a oprit deocamdata tratamentul, insa trebuie sa continuati sa mergeti la medicul respectiv, sa refaceti analizele si cand formula leucocitara va reveni la valori mai aproape de normal , vor putea sa av administreze din nou tratamentul cu Interferon. Din pacate, interferonul are si aceste reactii adverse.
Dr. Alin Popescu
Buna ziua,
As avea o intrebare la dumneavoastra.
O matusa de a mea, a avut hepatita C timp de 10 ani, pana…in urma cu cateva zile, deoarece datorita tratamentului cu ribavirina, i a iesit nedetectabil virusul.
Intrebarea mea este: se zice ca virusul si acum se afla in organism insa, intr o stare pasiva, si acesta poate reveni daca nu se respecta in continuare regimul? Asa este?
Buna ziua,
In cazul hepatitelor indiferent de cauza regimul este foarte important asa incat recomandarea este de a respecta cu strictete acest lucru.
Dr. Alin Popescu
daca rezultatul analizelor precizeaza hcv reactiv dar nu pozitiv ce inseamna?
Buna ziua,
Inseamna ca nu este vorba despre o infectie cu virus hepatitic B atata timp cat analiza nu este pozitiva. Ca orice analiza rezultatul trebuie sa se regaseasca intre niste valori. Daca titrul anticorpilor este peste limita superioara a normalului acest lucru inseamna infectie cu virus C.Termenul de reactiv se refera la faptul ca valoarea nu a fost 0 insa nu a fost nici peste limita superioara a normalului( acest lucru insemnand ca nu este vorba despre o infectie cu acest virus).
Dr. Alin Popescu
am hepayita c nu de mult se poate ameliora boala fara interfero si ribavirina sau acest tratament aste singurul plauzibil?
Buna ziua,
Hepatita C este o afectiune a ficatului cauzata de un virus ce poate determina atat forma acuta cat si cea cronica a bolii. Spre deosebire de virusul hepatitic B , virusul hepatitic C produce afectarea cronica a ficatului intr-un procent mult mai mare. Aproximativ 80% dintre pacientii infectati cu acest virus vor dezvolta hepatita cronica. Din numarul acestora in cazul in care afectiunea nu este tratata o treime vor dezvolta ciroza hepatica.
Pentru a incepe tratamentul (Interferon si Ribavirina) trebuie sa se indeplineasca anumite criterii : 1) Transaminaze normale sau crescute, 2)virusul ARN-VHC detectabil in sange, 3) existenta fibrozei hepatice evaluate prin punctie biopsie sau fibroscan 4) varsta sub 65 de ani (peste aceasta varsta trebuie evaluate corect riscurile terapeutice in functie de celelalte boli existente).Decizia inceperii tratamentului cu Interferon si Ribavirina (singurul tratament plauzibil si eficient in tratarea heptitei cu virus C) trebuie luata impreuna cu medicul gastroenterolog in urma efectuarii unor analize amanuntite. Prezentarea la medic si inceperea tratamentului nu trebuie intarziate deoarece aceasta afectiune poate evolua catre ciroza si multitudinea de complicatii ale acesteia.
Dr. Alin Popescu
O cunostiinta a inceput un tratament din strainatate cu Ukrain de la firma Domysan. Spre surprinderea noastra si a medicilor a evoluat foarte bine. Tratamentul este in paralel cu interferon.
cat costa un transplant de ficat in romania ? va multumesc
buna ziua am o antrebare si as vrea un raspuns urgent am pe mama mea care are 72 de ani si acum cateva zile medici iau descris hepatita c la ficat as vrea sa stiu cat este de grav va multumesc mult si as dori sami raspundeti pe e-mail [email protected]
Buna ziua,
Hepatita C este o boala virala ce afecteaza ficatul fiind necesara o urmarire atenta a evolutiei bolii de catre un medic gastrenterolog. Evolutia si prognosticul acestei boli depind de mai multi factori cel mai important fiind initierea precoce a tratamentului. Cu alte cuvinte este bine sa mergeti la medicul gastroenterolog care in urma unor investigatii si analize amanuntite va putea spune cu exactitate cat de avansata este boala mamei dumneavoastra si de ce tratament este nevoie. Tratamentul acestei boli este unul de lunga durata fiind costisitor din punct de vedere financiar insa partea buna este ca in urma analizelor se intocmeste un dosar care trebuie sa treaca de o comisie rezultatul fiind suportarea costului tratamentului de catre casa de asigurari. Nu trebuie sa temporizati vizita la medic deoarece fara tratament hepatita cu virus C poate avea multiple complicatii.
Dr. Alin Popescu
Incercati cu hrana vie, fara proteina animala, si o sa vedeti rezultate uimitoare. Va trimit un link interesant http://altamedicina.com/miracolul-gerson-the-gerson-miracle-2004/ , acolo gasiti multe documentare si raspunsul la multe probleme. Cititi de asemenea cartea Studiul China scrisa de dr Colin Campbell.
Noi folosim microalge, rezultate sunt multe , o prietena a invins limfomul NON- HODGKINS si hepatita virala C cu aceasta formula de alge creata de d-na dr Grashoff din Germania. Pana i s-a aprobat Interferonul, viremia a ajuns la jumatate. Pentru detalii 0767756300
Sanatate tuturor!
ca sa mori mai repede
pacat de oamanii care au hepatita c asta este fiti pozitivi nu negativisti.Se poate vindeca?
Eu am fost descoperit intimplator cu Hepatita C mai exact dupa analize scriu mai jos:
Prima analiza :
ACHCV REACTIV
R= 7,7
Ultima analiza Anti HCV=HCV AB ELISA DIA.PRO REACTIV Mi-au pus diagnostic: Hepatita acuta C
Acestea sunt ultimele analize pe care le-am repetat, ca nu mi-a venit sa cred iar acestea sunt facute acum recent si am dus si sotia sa faca analizele si ea a iesit negativ la Hepatita C si tot nu-mi vine sa cred inca. Stai cu sotia 25 de ani ai copii si te trezesti la un moment dat ca peste noapte eu am Hepatita C si ea nu are , iese negativ la analize . Eu stiu ca Hepatita C se ia pe cale Sexuala din ce mi-au spus medicii si am citit peste tot pe internet . Ce inseama aceasta ? De unde am reusit sa o iau iar sotia nu .
In ultima luna am facut analizele de 3 ori iar de la primele analize care erau in limite normale la GOT si GPT adica de 30 respectiv 36, acum la al treie-lea set de analize au ajuns dupa aproximativ 3 saptamini la 41 respectiv 51.
Cresc mult fata de timul trecut iar in citeva luni au sa fie foarte mari .
Nu stiu ce sa fac inca nu-mi vine sa cred pina nu fac si incarcarea virala sau viremia .Daca este cineva care poate sa-mi raspunda , pot trimite mai multe date exacte de la analize . Cu respect.
sa fii multumit ca sotia nu are nu se ia numai prion sex eu am luat-o de la dentist asa ca mai documenteazate
Buna ziua . Un prieten de-al meu a dat niste analize, a-ti putea va rog sa le analizati:
AgHbs – negativ
Anti HB cor sum – pozitiv
Anti HBs – pozitiv – 250/N – 104I/ml
Anti HCV sum: 2.621/10.380.
Multumesc anticipat
buna ziua eu am inceput tratamentul cu interferon,am hepatita c cronica,am 31 de ani si ma simt ca la 60 de ani am dureri musculare,nu mai am pofta de mancare nu mai sunt activa la nimic ce mai pot sa spun este greu de suportat nu pot lua o vitamina decat agocalmin si paracetamol si omez sa nu distrug stomacul deci daca am o infectie la masea pot muri de durere fara nici un ajutor asta este sper sa pot rezista mai departe de fel sunt o pers.puternica va multumesc.
Draga Corina! Am mai postat despre microalge, dar nu am amintit de situl cu cercetari http://www.algae-facts.com . Am amintit de prietena mea care de asemenea are hepatita virala C, si era ca o leguma, acum are analize perfect normale. Ia si acum Imune. Sper sa va pot ajuta, macar cu un sfat… Sanatate multa!
Puteti sa-mi scrieti [email protected]
Buna ziua,
Este adevarat ca vitaminele si adjuvantii ficatului :essentiale forte N;silimarina;ficat sanatosD58 s.a. nu sint indicate in hepatita C pe motivul ca virusilor C le prieste mediul vitaminizat?
Buna ziua,
Aceasta informatie este gresita. Aceste medicamente sunt menite tocmai in situatii in care celula hepatica este suprasolicitata din diverse cauze (alcool, medicamente, hepatita). Toate aceste produse ajuta la refacerea hepatocitelor fiind de real ajutor in cazul hepatitelor.
Dr. Alin Popescu
Domnule Dr. Alin Popescu sunt studii care arata ca silimarina ajuta doar in ciroza alcoolica in rest nu. Dumneavoastra pe ce va bazati cand spuneti altfel? Dr. Lorenz in Wiena a tratat acum cativa ani cu silimarina hepatita c cu oarecare rezultate DAR cu perfuzii din 4 in 4 ore si doze imposibil de administrat oral!
http://www.hepatita-c.net/pdf/studiuarata.pdf
Stimate dle.dr.Alin Popescu.
Mă numesc Ovidiu am 72 de ani şi acum un an am fost depistat la o analiză mai aprofundată de sânge,că am hepatita C.Împreună cu medicul de familie,am ajuns la concluzia că această hepatită am contactat-o in urma unui accident din anul 1987,când mi-sa făcut transfuzie de sânge la spital.Dar tot medicul de familie,mi-a spus că am o vârstă înaintată,şi că tratamentul cu INTERFERON şi RIBAVIRINĂ care este tratamentul adecvat acestei cumplite boli,eu nu pot beneficia de el fiindcă LEGEA,acordă acest tratament persoanelor până în 65 de ani.Apoi am văzut că o mulţime de doctori au scris prin diferite articole,prin diferite cărţi că această boală se poate trata şi prin…METODE NATURISTE,CEAIURI,LEGUME,etc.Vă rog dacă ştiţi ceva sigur în acest sens faceţi un bine unui suferind şi trimiteţi-mi pe emailul: (email ascuns) nr.de telef. 0728 957 375 ceace aţi aflat în legătură cu rugămintea mea.Vă mulţumesc,şi vă rămân îndatorat.
Stimate dle.dr.Alin Popescu.
Mă numesc Marcel am 72 de ani şi acum un an am fost depistat la o analiză mai aprofundată de sânge,că am hepatita C.Împreună cu medicul de familie,am ajuns la concluzia că această hepatită am contactat-o in urma unui accident din anul 1987,când mi-sa făcut transfuzie de sânge la spital.Dar tot medicul de familie,mi-a spus că am o vârstă înaintată,şi că tratamentul cu INTERFERON şi RIBAVIRINĂ care este tratamentul adecvat acestei cumplite boli,eu nu pot beneficia de el fiindcă LEGEA,acordă acest tratament persoanelor până în 65 de ani.Apoi am văzut că o mulţime de doctori au scris prin diferite articole,prin diferite cărţi că această boală se poate trata şi prin…METODE NATURISTE,CEAIURI,LEGUME,etc.Vă rog dacă ştiţi ceva sigur în acest sens faceţi un bine unui suferind şi trimiteţi-mi pe emailul: [email protected] sau nr.de telef. 0728 957 375 ceace aţi aflat în legătură cu rugămintea mea.Vă mulţumesc,şi vă rămân îndatorat.Cu stimă şi respect Marcel Morărescu.
Buna seara,
Tratamentul naturist (fie ca este vorba de ceaiuri fie ca este vorba de comprimate pe baza de plante) poate ajuta celula hepatica sa se refaca insa nu vindeca boala. Dupa cum bine stiti hepatita C este o boala cauzata de un virus de care nu se poate scapa cu ajutorul ceaiurilor. Cred ca ar fi bine sa luati legatura cu un medic gastroenterolog pentru un consult si pentru o evaluare exacta a stadiului bolii. Medicul gastroenterolog este cal mai in masura sa va spuna daca puteti beneficia de tratament sau nu. Nu cred insa ca este cazul sa luati lucrurile in tragic. Hepatita C este o boala serioasa insa sunt convins ca medicul gastroenterolog va poate da mai multe solutii in ce priveste conduita terapeutica.
Dr. Alin Popescu
Mama mea, are 68 de ani si nu beneficiaza de tratamentul cu interferon. Ce tratament poate urma pentru tratarea hepatitei C? Multumesc
Buna ziua,
Poate sa ia hepatoprotectoare-de exemplu Silimarina si sa urmeze un regim de crutare al ficatlui-cu cat mai putine grasimi, fara alcool sau prajeli.
Dr. Alin Popescu
Si eu fac interferon de 3saptamini sufar mult dureri de cap dureri sub coasta dreapta nu mai am putere febra la prima injectie mie greu oricum.am 37 de ani si am hepatita b.curj la toti si dumnezeu sa ne ajute sa invingem boala
Buna ziua. La niste analize intamplatoare, mi-a iesit pozitiv testul de hepatita c, in noiembrie anul trecut. Mi s-a recomandat o viremie, care a iesit nedetectabila. Am fost la gastroenteorolog, care mi-a recomandat complexul antioxidant Scout permanent, si eventual cat mai des protectoare hepatice (liv 52, silimarina, etc.). De asemeni mi-a recomandat ca periodic sa fac transaminazele si anual viremia. Inca nu am ajuns sa fac din nou analizele, dar mi-am propus din toamna sa fac si viremia si transaminazele. Mi-a spus ca din moment ce viremia a iesit nedetectabila, probabil am avut anticorpii necesari sa lupt cu boala, dar pentru confirmare, sa repet analizele, asa cum am spus mai sus. Pareri?
Buna ziua,
Recomandarea de a face transaminazele anual si viremia este corecta. Ar fi bine sa nu intarziati cu aceste analize. Atata timp cat viremia este nedetectabila nu se impune niciun tratament cu exceptia hepatoprotectoarelor. De asemenea consumul de alcool este interzis. Cred ca ar fi bine sa faceti si o ecografie abdominala.
Dr. Alin Popescu
Cele mai bune remedii pentru tratarea hepatiei sunt remediile naturiste. De exemplu eu m-am trata cu produse obtinute din plata coada soricelului http://coada-soricelului.com/. Va recomand tuturor si va doresc multa sanatate.
Trebuie sa fii cretin sa scrii asa ceva si mai cretin e ala care se ia dupa tine. Daca in articol scrie „Tratamentele existente la ora actuala au o rata de succes ridicata, cu conditia ca boala sa fie diagnosticata cat mai devreme, inainte de aparitia cirozei sau a cancerului hepatic. Exista doua medicamente cu indicatie aprobata pentru tratarea hepatitei C: interferonul si ribavirina. ” , cum naiba sa te tratezi cu coada soricelului :))
http://drnaturasanatatefrumusete.blogspot.ro/2013/11/hepatita-c-cronica-invinsa-in-8.html
Cum sa vindecam Hepatita C la ficat malin ? va rog un raspuns concret. sau la ce clinica se vindeca !
Cum sa vindecam Hepatita C la ficat malin ? va rog un raspuns concret. sau la ce clinica se vindeca !
Buna ziua,
Hepatita C este o afectiune virala care se poate tine sub control cu ajutorul medicatiei de tip Interferon. Va recomand Spitalul Fundeni-Sectie de gastroenterologie pentru a putea beneficia de cel mai bun tratament.
Dr. Alin Popescu
Am o sora care a fost depistata cu hepatita c ce tratament ii recomandati deoarece este si cam unflata pe partea dreapta si are si burta cam unflata. Va multumesc
Buna ziua,
Va recomand sa mergeti la un medic gastroenterolog deoarece pacientii cu hepatita C necesita o evaluare extensiva inainte de a incepe un tratament.
Dr. Alin Popescu
Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti daca tratamentul cu Interferon si Ribavirina este compensat prin Casa de Asigurari Sociale
Buna ziua,
Acest tratament este compensat insa trebuie sa fiti in evidenta unui medic gastroeneterolog care sa intocmeasca un referat/dosar pe baza caruia se apoba acest tratament.
Dr. Alin Popescu
Sperante si certitudini … Tratamentul cu Harvoni-generice chiar functioneaza!! cititi aventurile unor bolnavi ce am ajuns la capatul lumii si am luat medicamentele generice … rezultatele sunt naucitor de bune !!!!!
„Dupa socul primirii vestii ca sotia mea este infectata cu virusul hepatitei C a urmat o perioada de cautari pe internet a tot ce inseamna aceasta boala crunta si tratarea ei. Sotia mea petrecea ore intregi cautand solutii si vesti noi. Aflasem deja ca acest tip de hepatita este , totusi, vindecabil 100%, cu putin noroc… Solutia pana acum a fost peste tot tratamentul cu Interferon si Ribavirina timp de 1 an cu efecte secundare extrem de urate… Interferonul este un produs asemanator unui citostatic ce produce efecte de multe ori de nesuportat – dureri de cap, ameteli, greata si stari de voma, etc. Nu mai zic de caderea parului in multe cazuri sau, mai rar, caderea dintilor. Pe langa toate acestea mai sunt si efecte psihologice, stari de depresie, atacuri de panica, chiar si tendinte de suicid … Pe langa toate acestea, procentul de vindecare este de 40-50%, deci jumatate din pacienti se chinuie degeaba … Acest tratament e foarte scump si costa statul cam 18.000 de euro pentru 1 an, de aceea se da dupa o aprobare in anumite comisii si “comitete” …
Iata ca de cativa ani ceva firme de peste ocean au reusit sa puna la punct un tratament fara acest blestemat de Interferon: se numeste HARVONI. Este un produs compus din 2 substante: Sofosbuvir si Ledipasvir. Acest tratament are o rata de vindecare de 98-100%, cu efecte secundare minime sau inexistente. Problema este ca este extrem de scump, intre 90.000 si 120.000 dolari !!!!!
In acesti ani s-au mai descoperit si alte substante, de exemplu Daclatasvir-ul, ce inlocuieste Ledipasvir-ul cu aceeasi rata de succes, dar la fel de scump, diferenta fiind doar de numele producatorului.
Va inchipuiti frustrarea pe care o traiam stiind ca exista tratement dar fiind inaccesibil. Si a venit vestea imbucuratoare pe toate canalele TV ca statul roman negociaza cu americanii un tratament ce ar vrea sa-l aplice si la noi. Toate bune, dar pana la urma s-a dovedit ca este doar un balon de sapun, “negocierile” dureaza de 6 luni si inca nu s-au terminat, multe promisiuni si minciuni guvernamentale cu care suntem obisnuiti pana la exasperare fiind aruncate pe piata media si acum.
Vremea trecea, dar, incet, incet, sotia mea a aflat ca deja exista tari in lume care au inceput sa produca aceleasi medicamente dar sub licenta si la preturi mult, mult mai mici… Prima tara despre care am aflat a fost Egiptul. Firma Pharco Pharmaceuticals, o firma destul de renumita si in lume, fabrica jumatate de Harvoni, adica Sofosbuvir-ul sub denumirea de Gratisovir, alte doua fabrici mai “locale” fabrica acelasi Sofosbuvir cu denumirile de MPI Viropack si Grateziano. Tot din cautarile noastre am descoperit ca este de ajuns Gratisovir-ul alaturi de Interferon si Ribavirina pentru un tratament de doar 12 saptamani pentru pacientii naivi (adica cei netratati anterior pentru hepatita C) sau 24 de saptamani pentru cei ce au mai fost tratati cu interferon – pentru a trata boala cu sanse 80-90%. O mare diferenta!!! Doar 12-24 saptamani in loc de 1 an si 80-90% in loc de 40-50% …
Nu prea am mai stat pe ganduri si ne-am interesat cum putem sa procuram acest Gratisovir. Unii spuneau ca se gaseste direct in farmacii, altii spuneau ca este disponibil doar cu reteta si doar pentru cetatenii egipteni. Nici nu puteti sa va inchipuiti ce poate sa fie in mintea unui bolnav de hepatita C, ce ganduri ii apasa, ce senzatie de neputinta si disperare au cand traiesc aceste incertitudini… Eu sunt cel mai norocos barbat din lume, am o sotie cu capul pe umeri, dar, pana si ea incepuse sa devina nesigura si fara prea multe sperante…
Pana la urma, ne-am hotarat sa luam taurul de coarne si ne-am luat bilete de avion cu destinatia Cairo … Am plecat cu multe sperante dar si cu multa teama ca nu vom rezolva problema … Multe necunoscute, tremeri inclusiv de alte boli ce pot fi contactate acolo, de situatia politica, de regulile mai stricte din societatea musulmana, mai ales ca noi nu ne duceam in Sharm-el-Seikh sau Hurghada care sunt doar niste resorturi pentru turisti, noi ne duceam in inima capitalei Egiptene cu 12 milioane de locuitori…
Marea surpriza a fost ca la 3 ore dupe ce ne-am cazat deja managerul hostelului – un tip extrem de ospitalier si saritor – ne-a dus la farmacie si aveam medicamentul in mana!!! Nici nu va puteti inchipui ce bucurie am trait … eu , pe ascuns am varsat vreo 2 lacrimi de bucurie … Ne-am relaxat apoi cateva zile pe la piramide si intr-o minicroaziera pe Nil, apoi am venit acasa (dupa ce am avut emotii la avion ca poate ne intreaba aia ce e cu medicamentul ala in bagaj … dar nu a fost cazul) cu pretioasa incarcatura…
In zilele imediat urmatoare am fost cu sotia la Bucuresti ca sa isi inceapa demersurile pentru dosarul medical in vederea obtinerii tratamentului cu Interferon … I-am povestit D-lui Doctor de la Matei Bals despre acest medicament, I l-am si aratat si ne-a felicitat ca ne zbatem in acest mod ca sa ajungem la final. In fine, dosarul a fost intocmit, depus si … cam atat, deocamdata nu am avut nici un raspuns de la Casa de Asigurari…
Totusi, sotia mea avea mari retineri in a lua acest tratament doar cu Sofosbuvir (Gratisovir) si Interferon, deoarece tot ar fi fost reactii adverse si sansele de vindecare nu sunt totisi 100% … Dar in Egipt nu se fabrica si a doua substanta, fie ea Ledipasvir ori Daclatasvir.
Totul a durat cateva saptamani pana cand a reusit sa gaseasca un grup de romani pe Facebook care reprezenta o mica comunitate de bolnavi cu aceasta boala, ce deja are legaturi si membrii pe 4 continente acum. Grupul a fost initiat de doi oameni, Vlad si Petre, ambii avand ciroza deja si care s-au tratat cu Interferon si n-au avut succes. De acolo am aflat ca in Asia indepartata (India , China si Bangladesh se fabrica aceste generice (asa se numesc aceste “copii” dupa Harvoni) ce contin AMBELE substante, adica sofosbuvirul si ledipasvirul, chiar si separat, se fabrica si acolo sofosbuvir , ledipasvir sau daclatasvir. Din momentul acela sperantele au renascut si sotia mea nici nu a mai vrut sa auda de Interferon …
Noii nostrii prieteni, Petre si Vlad ne-au sunat si astfel am intrat si noi in comunitatea lor. Asa am aflat ca multa lume este neincrezatoare in aceste copii generice dupa un medicament extrem de scump, mai ales ca pretul este cu mult mai mic, de ordinul a cateva mii de dolari fata de 90.000 – 120.000 dolari. Nu mai vorbesc de faptul ca sunt fabricate intr-o tara indepartata si cu probleme: Bangladesh. Acolo este o fabrica destul de renumita ce fabrica acum genericul Harvoni sub denumirea de Twinvir ce contine Sofosbuvir si Ledipasvir. Ei mai produc si separat aceste componente si , in plus, de curand produc si Daclatasvir, echivalentul Ledipasvir-ului. Datorita acestor suspiciuni in ceea ce priveste calitatea si continutul Twinvir-ului, Petre s-a zbatut mult ca prin cunostintele ce le avea in alte continente sa poata face in asa fel incat o pastila sa ajunga la un laborator de renume din Australia si sa fie testata. Rezultatul a venit dupa aproximativ 10 zile: “PERFECT MATCH”!!! Deci, toate temerile s-au evaporat, medicamentul contine exact aceleasi substante si cantitati ca si originalul Harvoni !!!
Din acest moment, totul s-a schimbat si precipitat, sotia mea care are un spirit organizatoric extrem de puternic si este si nerabdatoare din fire a luat taurul de coarne si a convins inca 5 oameni ca nu mai este de asteptat si ca trebuie sa mergem sa le luam. Printre cei 6 sunt si Vlad si Petre, bineinteles. 2 dintre ei nu au avut cum sa mearga, dar restul ne-am luat inima in dinti si am luat biletele de avion. Bineinteles ca Petre din nou a facut toate aranjamentele in 3 tari ca sa putem avea acces la acea fabrica (mentionez ca acest medicament nu se vinde in farmacii si nu se gaseste pe piata din Bangladesh, el este destinat doar tratarii localnicilor prin programe guvernamentale, deci accesul la ele este aproape imposibil…).
La aeroportul Otopeni am avut o prima cumpana: unul dintre noi 5, distinsa doamna Liliana, avea pasaport temporar si cei de la ckeck-in i-au spus ca nu o lasa sa se imbarce… va inchipuiti spaima, groaza dumneaei si a noastra … pana la urma au fost de acord sa o lase in avionul catre prima escala, Atena, cu mentiunea ca acolo se poate sa aiba probleme cu cei de la Air Etihad din Emirate cu care trebuia sa zburam urmatoarele 2 zboruri pana la Abu-Dhabi si apoi Dhaka.
Odata ajunsi la Atena, cele mai sumbre presimtiri s-au adeverit, Doamna Liliana nu a mai fost lasata sa se urce in avionul urmator datorita pasaportului temporar care, desi era facut cu cateva zile in urma, nu este acceptat de companiile emirateze de zbor. Sotia mea a avut inspiratia ca inainte sa ne imbarcam sa-i propuna sa ne lase noua retetele, actele medicale si banii ca sa-i luam noi medicamentul. Nu pot sa-mi imaginez ce a simtit Doamna Liliana atunci, vazand ca e intoarsa din drum, pierzand si cei 720 de euro dati pe bilet, dar, mai important, existand posibilitatea sa nu poata sa-si procure medicamentul.
Deci, iata-ne ramasi doar 4 negri mititei (sau 4 elefanti pe o panza de paianjen) in drumul spre misterioasa Dhaka…
In fine, dupa 37 de ore de zboruri si escale (3 avioane si escale de 9 si 17 ore) am ajuns in Dhaka, capitala Bangladesh-ului. Emotii la viza, trebuie sa raspunzi la tot felul de intrebari unor politisti de frontiera foarte banuitori si iscoditori, apoi platesti viza si ajungi la banda de bagaje unde ai alte emotii deoarece sunt multe zboruri si multe escale si bagajul se poate rataci …
Dupa ce am trecut de tot acest calvar, am iesit in aerul capitalei Bangladesh-ului ca sa fim preluati de masina hotelului … Primul impact cu acel aer e de nedescris … o caldura ciudata, un pic umeda cu particule de praf era completata de un miros … sa-i zicem “diferit” … ceva ce seamana cu mirosul din spatele unei macelarii intr-o zi torida de vara …. Ne-am aplicat imediat portia de Autan pe maini si gat, ne-am pus bratarile anti-tantari deoarece pericolul de malarie e mare acolo … si va asigur ca tantarii sunt pe acolo mai multi ca localnicii. Cum avionul sosise cu aproape o ora in avans am asteptat acolo ceva timp pana Vlad cu sotia mea s-au hotarat sa roage un politai ce avea un Kalashnikov de gat sa sune la hotel… In tot acest timp am fost asaltati de ceva localnici care probabil ca cerseau ceva sau ne imbiau sa ne duca ei la vreun hotel. Nu pareau violenti, dar insistau destul de mult in cererile lor. In sfarsit a venit si masina sa ne preia – un minivan cu 8 locuri. Imediat ce a iesit din aeroport am inceput sa pun frane din reflex, mai ales ca acolo se circula pe partea stanga, la fel ca in Anglia, dar stilul lor de condus e haotic, abia respecta sensul de circulatie, trec pe rosu, pietonii ocolesc masinile, nu invers. Am vazut si primele “3 wheeler-e” un fel de motociclete cu 3 roti carosate cu ceva grilaje metalice, toate verzi si toate in pragul colapsului, ceva in genul celebrelor Tuk-Tuk din Thailanda. La noi nici la fier vechi nu le-ar accepta. Apoi, pe masura ce am intrat mai mult in oras, am dat si de ricsele lor trase de biciclete care sunt enorm de multe si de colorate … Noroc ca hotelul e la 5-6 minute de aeroport …
La hotel o mini-surpriza … am platit in afara de pretul de pe booking inca 25% taxe … apoi am intrat in camere. Hotelul este surprinzator de curat si confortabil, merg toate, wireless-ul si aerul conditionat, apa calda este ok.
Va inchipuiti ca in prima noapte am dormit ca pruncii dupa 37 de ore de calatorie. Trebuia sa ne odihnim pentru ca a doua zi aveam foarte multe de facut ca sa rezolvam cu bine totul. Abia daca am apucat sa facem dus, aproape am adormit sub jetul apei…
A doua zi am inceput-o cu micul dejun de la hotel, unul ce se voia “suedez” dar era mai mult spartan … ceva pachetele de unt, ceva cuburi de dulceata, niste felii de paine si omleta sau ou fiert.
A venit si momentul sa ne intalnim cu persoana de legatura din Bangladesh, trebuie sa schimbam si dolarii pentru ca fabrica nu primeste decat moneda lor locala – taka -. Stiam ca trebuie sa mergem cu el maxim 2 persoane sa schimbam la cineva, acolo casele de schimb sunt rare si pozitionate in locuri cam dubioase… AIci am avut, cel putin eu, prima mare emotie, am constatat ca omul venise cu inca cineva si cu soferul, iar dupa ce ne-am urcat in masina, au clantanit inchiderea centralizata si au pornit repede … Inchipuiti-va ce am crezut eu cand am vazut asta, aveam la noi dolarii pentru 6 doze de tratament, si eram doar noi doi in masina cu 3 localnici… Imi treceau tot felul de ganduri prin cap, ma uitam dupa clanta din interior ca sa pot sari la nevoie … Cred ca au fost cele mai stresante 10 minute din viata mea, inghetasem…. Dupa vreo 10 minute, am inceput sa vorbim cu ei si m-am mai linistit, erau foarte volubili si amabili si l-am vazut si pe Vlad ca era linistit, el vorbise cu cateva minute inainte de a ne sui in masina si stia tot, dar eu nu … M-am linistit de tot cand am vazut ca am ajuns chiar la sediul fabricii. Traficul nu a fost foarte intens deoarece am nimerit in Bangladesh intr-o zi de sarbatoare si nu lucra nimeni. Cei de la fabrica au venit acolo special pentru noi de acasa, la fel si cel cu schimbul valutar. Asta multumita lui Petre care a facut posibila aceasta intalnire cu ajutorul unui prieten medic din Thailanda. Dupa efectuarea schimbului am intrat in depozitul fabricii si am intrat in posesia baxului plin de cutiile cu Twinvir, dar nu inainte de a prezenta retetele romanesti obtinute cu mare greutate, deoarece medicii de la noi se codesc sa le elibereze pentru medicamente inexistente in Romania.
Bucuria de dupa achizitionare a fost de nedescris, pe rand, eu si Vlad tineam cutia aia si ne pozam cu ea, cu cei de la fabrica, cu omul nostru de legatura, cu paznicii, cred ca eram in stare sa ne pozam cu tot Bangladesh-ul… in sfarsit stiam ca sotia mea e pe drumul cel bun al vindecarii!
Am ajuns inapoi la hotel cu aceeasi masina si nu va inchipuiti ce fete aveam toti acolo cand ne uitam la ele si nu ne venea sa credem ochilor. Aveam sansa vindecarii in mainile noastre! Dupa ce am platit soferului o suma frumusica si omului de legatura comisionul lui deloc de neglijat, ne-am dus in camera sa impartim “prada” … ne purtam cu ea cu mare grija, le-am impachetat si le-am bagat in bagaje. A urmat o dupa-amiaza de pseudo-shopping la un Mall din Dhaka unde majoritatea produselor erau mai scumpe decat la noi, desi ei au salarii de 1-2 dolari / zi … Am platit pe taxiuri mai mult decat pe ce am cumparat in afara de 1 troller ce a trebuit sa-l cumparam ca sa putem lua cu noi si medicamentele pentru Doamna Liliana.
Povestea mea se opreste aici, nu mai sunt chestii interesante de povestit (in afara, poate, de stresul de la bagaje, vama, etc. si cel din Otopeni de la banda cu bagaje…)
Morala acestei povestiri este ca nu este deloc usor sa procuri aceste medicamente, dar, daca iti doresti cu adevarat, totul e realizabil. Stiu ca inca sunt multi neincrezatori, stiu ca poate din afara pare mai usor, dar va asigur ca nu este deloc asa. Mai stiu ca sunt destui care asteapta sa vada ce se intampla cu cei 6 pionieri in tratarea virusului cu Twinvir si apoi se arunca in incercarea de a le procura. Pentru acestia din urma am un singur mesaj: invingeti-va teama si prejudecatile si incercati sa faceti pasul asta cu orice risc vi s-ar parea ca exista!
Acestea fiind spuse si povestite, sa trecem acum la partea buna a lucrurilor… Toti cei 6 pacienti si-au facut analizele inainte de inceperea tratamentului, inclusiv viremia, iar dupa 12-14 zile unii din ei si-au refacut aceste analize. Rezultatele sunt naucitor de bune: Indicatorii hepatici si-au revenit la TOTI la normal, iar viremiile au scazut la 3 din ei la aproape nedectabil.
Petre a avut viremia inainte de tratament: 1.192.419 UI/ml iar dupa 14 zile are doar 767 UI / ml !!!!!!!
Alta persoana din grup a avut 16.306.205 UI/ ml, iar dupa 14 zile are 45 UI / ml !!!!
A treia persoana a coborat la 780 UI/ml …
Sotia mea a pornit cu 495.000 UI/ml iar ieri a facut si ea din nou viremia si asteptam cu infrigurare rezultatul, sparam ca va fi prima din grup cu valoare nedectabila (< 15 UI / ml).
Urmarea, in curand, la care voi adauga si alte rezultate si vesti la fel de bune…"
Pentru cei interesati, toate aceste persoane si-au postat analizele cu imagini in pagina grupului nostru: https://www.facebook.com/Hepatita-ctratamente-si-efecte-in-Romania-1629448954011534/ pentru orice alte lamuriri ma puteti contacta la adresa de email: (email ascuns) , la tel: 0773.743.831 sau pe pagina mea de Facebook: https://www.facebook.com/mihai.mihailescu.98