Revista care te menține sănătos

Afecțiuni ale ficatului

Ciroza hepatica: remedii pentru acasa

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
30 august 2022
Share
Ciroza hepatica: remedii pentru acasa

Ciroza hepatica este o afectiune severa, in care fibroza (excesul de tesut fibros) afecteaza ficatul. Acesta este un organ vital si face parte din sistemul digestiv. Ficatul intervine in numeroase mecanisme ale organismului, precum secretia unor produsi necesari digestiei, filtrarea substantelor nocive, metabolizarea alcoolului si a medicamentelor, precum si inmagazinarea unor vitamine si minerale importante.

In ciroza, tesutul sanatos al ficatului este inlocuit cu tesut de fibroza. Acest tip de tesut impiedica functionarea normala a ficatului, ducand la alte probleme mai severe. Ciroza poate fi fatala, insa tratamentul initiat timpuriu poate scadea progresia acesteia si incetini afectarea ficatului. Nu exista tratament care sa vindece ciroza hepatica sau care sa poata repara fibrozarea ficatului. Insa, tratamentul poate preveni sau intarzia leziunile viitoare. Tratamentul cirozei include schimbarile stilului de viata, medicamentele si vizitele regulate la medic. In unele cazuri, este posibil sa necesitati interventie chirurgicala pentru a trata complicatiile cirozei.

Schimbarile stilului de viata pot ameliora simptomele cauzate de complicatiile bolii si pot incetini progresia. Iata ce remedii pentru acasa exista.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Hepafort, care contribuie la scăderea colesterolului, detoxifierea ficatului, protejarea şi regenerarea celulelor hepatice.

Renuntarea la alcool

Daca ati fost diagnosticat cu ciroza, este foarte important sa renuntati la consumul de alcool, chiar daca nu acesta a fost motivul aparitiei bolii. Daca nu renuntati la acest obicei, degradarea ficatului se poate produce intr-un ritm mai alert. Daca nu puteti renunta la alcool, cereti ajutor specializat si sprijinul familiei si al prietenilor.

secundara_ciroza_inainte de SCHIMBAREA DIETEI

Schimbarea dietei

Daca aveti ciroza, este necesar sa limitati cantitatile de sare si proteine, in special daca aveti o retentie de lichide. Persoanele cu o degradare pronuntata a ficatului tind sa retina sodiul din sare, iar acest lucru poate duce la ascita (acumularea de lichid in cavitatea abdominala).

Daca aveti risc de afectare a sanatatii mentale (encefalopatie) din cauza bolii de ficat avansate, este necesar sa limitati consumul de proteine. Totusi, aveti nevoie de proteine pentru o nutritie corespunzatoare. Insa, este indicat sa luati proteinele din surse vegetale mai degraba, decat din surse animale. Mai mult, este indicat sa va feriti de consumul de proteine deodata.

Ascita: ce este si care sunt cauzele

Evitarea anumitor medicamente

Unele medicamente ar trebui administrate cu prudenta sau chiar deloc in cazul persoanelor cu ciroza. Antiinflamatoarele nesteroidiene si aspirina sunt unele dintre medicamentele contraindicate in ciroza, intrucat pot creste riscul de ascita sau de sangerare (daca aveti varice esofagiene). Este necesar sa discutati cu medicul pentru a vedea care medicamente sunt sigure si care nu in ciroza.

De asemenea, exista unele medicamente ce sunt folosite pentru a trata alte afectiuni, ce pot dauna daca aveti ciroza. Asigurati-va ca medicul este informat in legatura cu toate medicamentele pe care le luati (chiar si cele care nu necesita reteta, vitamine, suplimente alimentare sau naturiste).

Evitarea eforturilor fizice mari

Ciroza hepatica determina aparitia oboselii accentuate, iar eforturile fizice intense nu sunt recomandate. Este indicat sa va odihniti cat mai mult si sa limitati activitatile zilnice. Daca aveti un program incarcat, incercati sa-l fractionati si sa rezolvati problemele treptat, in zile diferite.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.