Revista care te menține sănătos

Remedii naturale

Aliati din natura contra retentiei de apa

Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicină de familie, apifitoterapie, gemoterapie; Medica RD Esthetic
11 iulie 2022
Share
Aliati din natura contra retentiei de apa

In sezonul estival, multe persoane, in special femeile, sufera de retentie hidrica, adica acumularea anormala de lichide in tesuturi care nu sunt drenate in mod corespunzator de sistemul venos si limfatic.

Frecvent, edemul este localizat la nivelul picioarelor, dar si al mainilor, fetei, precum si al altor parti ale corpului (cavitate abdominala, plamani). In cazuri grave, edemul este generalizat. Cel mai des intalnit este edemul membrelor inferioare, cauzat de o staza limfatica aparuta in urma unei insuficiente venoase. Poate fi insotit de senzatia de picioare grele, de arsura, furnicaturi, amorteli. Este foarte important sa identificam si sa tratam cauza sau factorul favorizant.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar AquaSlim care ajută la pierderea în greutate, la detoxifiere şi la eliminarea excesului de apă din organism.

Din ce cauza retinem apa?

Cauzele sunt multiple, la fel si factorii favorizanti:

  • Stilul de viata: la serviciu se petrec multe ore pe scaun, picior peste picior, sau in picioare. Si alimentatia bogata in sare si carbohidrati poate fi de vina pentru retentia de apa, la fel si imbracamintea stramta. De mentionat sunt si baile prelungite cu apa fierbinte sau sedentarismul.
  • Sezonul: caldura provoaca vasodilatatie si accentueaza edemul membrelor inferioare.
  • Perioada premenstruala si menopauza pot fi insotite de aparitia edemelor, provocate de dezechilibrele hormonale.
  • Hidratarea insuficienta.
  • Anumite afectiuni: cardiace, renale, hepatice, tulburarile endocrine, insuficienta venoasa periferica, obezitatea. 

Apelati cu incredere la remediile naturale!

Extractele naturale din plante, ce au efect vasoprotector, vasodilatator, antiinflamator si diuretic, favorizeaza microcirculatia locala: strugurii-ursului, urzica, papadie, sulfina galbena, matase de porumb, ienupar, mesteacan, ginkgo biloba, coada-calului, ghimpe, vita-de-vie, afine, merisor, macese, catina. Se administreaza sub forma de ceai (infuzie, macerat rece, 2-3 cani/zi), tinctura (30-40 picaturi de trei ori/zi, in 200 ml apa), sucuri, comprimate sau fiole. Puteti folosi cu succes plante pentru marirea rezistentei capilarelor si diminuarea permeabilitatii: extract de citrice, de fructe de padure ce contin vitamina C cu bioflavonoide, extract de strugure (resveratrol) si de castane. 

preventie retentia de apa

Masuri care ajuta la prevenirea retentiei hidrice

Este important sa adoptati un stil de viata sanatos care sa includa:

  • O alimentatie bogata in vitamine (PP, E, C), continute in fructe (in special afine, macese, castane comestibile) si legume proaspete (ceapa rosie, usturoi, urzica, papadie, anghinare), sau in potasiu (banane, broccoli, cartofi dulci, somon, sardine, ton, cod, suc si apa de cocos, stafide). Alimentele care favorizeaza eliminarea apei din tesuturi (castravete, sparanghel, sfecla rosie, varza, morcov, telina, ceapa, usturoi) ori sucurile naturale (de afine, citrice, ananas, patrunjel, telina) sunt indicate.
  • O hidratare adecvata (apa, limonade, citronade, sucuri proaspete din legume si fructe, ceaiuri din plante). Este gresita atitudinea celor care spera ca prin reducerea aportului de lichide se diminueaza edemele. Efectul este exact invers. Lichidele trebuie baute cu inghitituri mici pentru a fi mai usor asimilate de organism.
  • Miscare – mers pe bicicleta, plimbari, inot. Si exercitiile fizice usoare, efectuate zilnic sau macar de trei ori pe saptamana, pot imbunatati circulatia sangelui, reducand tendinta picioarelor de a se umfla.
  • Evitarea ortostatismului prelungit, pozitiei „picior peste picior”, purtarea sosetelor cu elastic strans, pantofilor ingusti si tocurilor inalte, mai ales in timpul verii. De asemenea, trebuie evitate bauturile care duc ladeshidratare (cafeaua, alcoolul).

Indicate sunt si masajele usoare la nivelul picioarelor cu creme si geluri care contin plante cu actiune vasoprotectoare, ce ajuta la diminuarea stazei venoase si la ameliorarea microcirculatiei periferice: castan, sulfina, musetel, arnica, salvie, coada-soricelului, urzica, spanz.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.