Revista care te menține sănătos

Afecțiuni ale ficatului

Afectiunile vezicii biliare: factori de risc

26 aprilie 2012
Share

Mai mult de 25 de milioane de barbati si femei din Statele Unite sunt afectati de boli ale vezicii biliare, care apar atunci cand vezica biliara, organ in forma de para situat sub ficat, devine inflamat sau infectat (colecistita), sau cand se blocheaza, ca urmare a calculilor biliari. Bolile vezicii biliare pot afecta pe oricine, insa sunt unele persoane mai vulnerabile.

Exista insa o serie de factori care cresc riscul unei persoane de a dezvolta boli ale vezicii biliare, insa unii dintre acestia pot fi modificati, cum ar fi dieta, in timp ce alti factori, precum predispozitia genetica, nu.

Un risc mai mare de afectiuni ale vezicii biliare il prezinta femeile care au peste 60 de ani, ce au un istoric familial cu astfel de probleme, care sunt supraponderale sau obeze, au diabet zaharat si iau anumite medicamente. Cu cat mai multe astfel de carateristici prezentati, cu atat creste riscul sa faceti calculi biliari, precum si alte probleme.

 

Factori de risc pentru bolile de vezica biliara, pe care nu-i puteti controla

Sexul. Femeile prezinta de doua ori mai multe sanse de a dezvolta calculi biliari. Acelasi lucru se intampla cu femeile insarcinate sau cu cele care fac terapie de substitutie hormonala, din cauza nivelului crescut de estrogen. Prea mult estrogen poate creste nivelul colesterolului in bila, diminuand circulatia vezicii biliare.

Genele. Tendinta de a dezvolta calculi biliari, precum si alte boli ale vezicii biliare, se pare ca se mosteneste. O mutatie a unei gene, dar si un defect al unor anumite proteine ar putea creste riscul unei persoane de a face calculi biliari.

Varsta. Persoanele care au peste 60 de ani sunt si ele mai expuse afectiunilor vezicii biliare, si asta deoarece, pe masura ce imbatranesc, organismul tinde sa elibereze mai mult colesterol in bila, ceea ce duce la formarea pietrelor in vezica biliara.

 

Factori de risc pe care ii puteti controla

Greutatea. Persoanele supraponderale sau obeze au un risc crescut de a suferi anumite afectiuni ale vezicii biliare, deoarece ficatul produce prea mult colesterol, iar bila este supraincarcata. La fel de periculoase sunt si fluctuatiile de greutate.

Dieta joaca si ea un rol destul de important in afectiunile vezicii biliare, deoarece influenteaza greutatea. Trebuie sa consumati fibre, insa atentie, fierul intalnit in carne si in fructele de mare poate grabi formarea calculilor biliari la barbati.

Medicamentele. Exista unele medicamente care scad colesterolul, precum si unele diuretice. Intotdeauna trebuie sa intrebati medicul in legatura cu posibilele riscuri ce pot aparea.

 

Alti factori de risc pentru bolile vezicii biliare

Mai exista si alti factori de risc, precum diabetul zaharat, sindromul metabolic, boala Chron, ciroza hepatica si operatiile de scadere in greutate. Cu toate acestea, nu va costa nimic sa aveti un stil de viata sanatos, sa mancati sanatos si sa va hidratati.

 

Ruxandra Raica

Sursa: www.everydayhealth.com

#tags   \  
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.