Revista care te menține sănătos

Afecțiuni ale ficatului

Insuficienta hepatica, afectiune potential fatala

1 noiembrie 2008
Share

Vrem sa avem grija de sanatatea noastra. De multe ori, acesta decizie vizeaza doar latura imediata a vietii. Multe dintre bolile grave pe care le putem dezvolta evolueaza insa pe termen lung. Unele sunt ireversibile, altele provoaca brusc decesul, fara prea multe semnale de alarma. Insuficienta hepatica este o afectiune ce poate fi atat cronica, cat si acuta si afecteaza ficatul.

Importanta ficatului este data de fapul ca este responsabil cu indeplinirea a aproximativ 500 de functii diferite si, desigur, esentiale pentru buna desfasurare a organismului. Mai mult decat atat, ficatul este cel mai mare organ intern al omului. El are rol in digestia grasimilor, asigura rezerve de nutrienti, filtreaza toxinele si deseurile din sange, sintetizeaza unele varietati de proteine si regleaza nivelele multor chimicale ce ajung in sange. Ficatul are insa o capacitate pe care nu o detin alte organe ale corpului. El se poate regenera, poate reintegra celulele care au fost distruse pe perioada unei boli sau a unei leziuni pe termen scurt. Desigur, daca ficatul sufera leziuni repetate, pe perioade indelungate, modificarile devin ireversibile, iar functiile lui sunt afectate iremediabil.

Insuficienta hepatica poate cauza moartea

Putem vorbi de insuficienta hepatica in conditiile in care ficatul este grav afectat, iar acest lucru intervine in buna desfasurare a functiilor pe care acesta le are de indeplinit. Acesta afectiune poate duce la decesul pacientului si necesita un tratament de urgenta. Putem vorbi de insufienta hepatica cronica, ce evolueaza lent, pe perioada mai multor ani si de insuficienta hepatica acuta, care se instaleaza rapid, chiar si in 48 de ore. Cea din urma este destul de dificil de detectat din timp, ceea ce ii creste gradul de risc.

Factori favorizanti pentru insuficienta hepatica

Cauzele insuficientei hepatice cronice pot fi infectiile cu virusurile hepatitei B si C, un consum excesiv de alcool, ciroza, malnutritia si o afectiune mai rar intalnita, hemocromatoza. Mai exact, o afectiune cu caracter ereditar care determina organismul sa absoarba si sa depoziteze o cantitate de fier mai mare decat cea necesara. Insuficienta hepatica acuta, care cunoste un ritm de evolutie rapid, poate aparea ca o cauza a unui supradozaj de medicamente (paracetamol) sau ca reactie adversa a unor medicamente cu prescriptie. Totodata, poate fi cauzata de infectiile cu virusurile hepatice A, B, C, mai ales in cazul copiilor, precum si in urma ingerarii unor substante otravitoare (cum ar fi ciupercile).

Cum recunoastem insuficienta hepatica

Modul in care insuficienta hepatica isi face simtita prezenta in primele faze cuprinde simptome ce pot fi regasite si in cazul altor afectiuni: greata, pierderea apetitului, oboseala, diareea. Tocmai de aceea este si dificila o diagnosticare directa si eficienta in faza incipienta. Odata cu evolutia bolii, simptomele cresc in severitate si cer un tratament urgent. Pacientul cu insuficienta hepatica poate prezenta icter (coloratia in galben a tegumentelor si a mucoaselor determinate de retentia in sange a bilirubinei – pigmentul de culoare galben-maro ce se gaseste in bila), hemoragii, o inflamare a abdomenului, encefalopatia hepatica (stari mentale de dezorientare si confuzie), apatia si chiar coma.

Tratamentul pentru insuficienta hepatica

Si in cazul tratamentului este necesara diferentierea intre formele acute si cronice de insuficienta hepatica. Astfel, o insuficienta acuta cauzata, de exemplu, de un supradozaj de paracetamol, daca este depistata la timp, poate fi tratata eficient. Efectele asupra ficatului sunt insa reversibile. Daca un virus se face responsabil de afectiune, bolnavul necesita spitalizare pentru administrarea tratamentului. In ambele cazuri, ficatul se poate „rezolva” de la sine. In cazul insuficientei cronice, scopul initial al tratamentului este de a salva portiunea de ficat care isi indeplineste functiile. Daca acest lucru nu poate fi realizat, este necesar un transplant hepatic. Desigur, aceasta interventie nu este in toate cazurile o operatie reusita. Rata de succes este de pana la 80%.

Sa invatam sa prevenim insuficienta hepatica

  • Apelati la vaccinul impotriva hepatitelor de tip A si B;
  • Adoptati o dieta completa care sa cuprinda toate grupele de alimente. Pastrati echilibrul, nu faceti excese;
  • Consumati cantitati cat mai modeste de alcool;
  • Aveti grija la igiena mainilor. Un numar mare de microbi poate ajunge in organism prin intermediul mainilor nespalate corespunzator sau a alimentelor;
  • Nu folositi ca bun comun instrumente de toaleta personala, precum periuta de dinti sau aparatul de barbierit;
  • Atentie la acele cu care intrati in contact, fie ca va faceti un tatuaj, un body-piercing, fie utilizati o seringa. Un echipament nesterilizat poate duce la transmiterea multor infectii.

 

Text: Irina Chelarescu
Consultant: Dr. Cristina Matei, Medicina de Familie

Nota pentru articolul «Insuficienta hepatica, afectiune potential fatala»:3.83/ 5 (6 voturi)
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.