Revista care te menține sănătos

Afecțiuni ale ficatului

Litiaza biliara si complicatiile sale

26 iunie 2013
Share

Vezica biliara (colecistul) este un sac de dimensiuni mici, situat imediat sub ficat si are rolul de a depozita bila secretata de ficat. Bila are functia de digestie a grasimilor si este eliminata din vezica biliara in intestinul subtire prin intermediul canalelor biliare. Litiaza biliara este o afectiune a vezicii biliare si consta in prezenta calculilor la acest nivel. Calculii biliari au dimensiuni variabile si sunt formati din colesterol si alti constituenti ce se gasesc in bila.

Se formeaza atunci cand exista o cantitate prea mare de colesterol in bila sau atunci cand vezica biliara nu isi indeplineste functia normal. Majoritatea nu ridica probleme, insa daca ajung sa blocheze un canal biliar, atunci necesita tratament.

 

Care sunt simptomele litiazei biliare?

  • Durere in partea superioara dreapta a abdomenului sau in partea stomacului. Poate aparea brusc, in special noaptea sau dupa mese, si se poate intinde in spate sau la umar si este greu de gasit o pozitie confortabila. Impiedica efectuarea unor miscari respiratorii si are o durata intre 1 si 5 ore, insa se poate intinde si la 24 de ore.
  • Varsaturi care pot micsora oarecum durerea si presiunea abdominala.
  • Icter – ingalbenirea pielii si a portiunii albe a ochiului.
  • Culoarea inchisa a urinii.
  • Culoarea deschisa a scaunelor.
  • Febra.
  • Frisoane.

Pana la 90% dintre persoanele cu aceasta afectiune nu prezinta simptome si nu necesita tratament, iar cei la care simptomele sunt prezente vor suferi o interventie chirurgicala.

 

Care sunt factorii de risc?

  • Sexul feminin are un risc de doua ori mai mare decat sexul masculin.
  • Varsta peste 60 de ani.
  • Obezitatea.
  • Dietele extreme urmate de scaderea rapida in greutate.
  • Colesterolul si trigliceridele crescute.
  • Boala Crohn.
  • Femeile insarcinate sau cele care au nascut de mai multe ori.
  • Estrogenul crescut – la persoanele aflate la menopauza sau la tinerele care folosesc anticonceptionale orale.
  • Sedentarismul.

 

Tratamentul litiazei biliare fara complicatii

Se face cu analgezice simple (medicamente care stopeaza durerea). Se mai face si colecistectomie laparoscopicapentru explorarea cavitatii abdominale si colangiografie intraoperatorie in caz de calculi ai caii biliare principale, in vederea extragerii calculilor.

 

Care sunt complicatiile litiazei biliare?

  1. Colecistita acuta. Reprezinta inflamatia peretelui vezicii biliare si este secundara obstructiei prelungite a canalului printr-un calcul. Se manifesta prin durere in partea superioara dreapta a abdomenului ce are o durata mai mare de 6 ore si iradiaza continuu spre umar, febra inalta (38-38,5° C), nu prezinta icter si nici alte semne de ocluzie. La ecografie se evidentiaza calculii in colecist si in canal si ingrosarea peretelui vezicii biliare.
  2. Colecistita cronica. Apare in urma mai multor episoade de colecistita netratate. Poate provoca obstructia intestinului subtire (varsaturi, blocarea tranzitului pentru materii si gaze) si nu prezinta icter.
  3. Migrarea calculilor se manifesta prin durere, icter si/sau febra, precum si prin disparitia rapida a simptomelor.
  4. Angiolangita. Reprezinta septicemia (infectia ajunsa in tot organismul) de origine biliara si este determinata cel mai adesea de obstructia cailor biliare principale, urmata de infectie a bilei. Se manifesta prin durere, urmata de febra si apoi de icter sau frisoane. Nu prezinta tulburari de tranzit, insa scaunul este decolorat, iar urina devine inchisa la culoare. Tratamentul este de urgenta si necesita spitalizare.

Explorarile necesare sunt RMN-ul (explorare non-invaziva foarte sensibila) si ecoendoscopia (cel mai sensibil tip de examinare care necesita anestezie generala), iar tratamentul cuprinde terapia litiazei caii biliare principale si colecistectomia (scoaterea vezicii biliare).

In concluzie, litiaza biliara nu prezinta simptome de multe ori, insa daca aveti unul sau mai multe dintre aceste simptome, este recomandata vizita la medicul dumneavoastra pentru efectuarea investigatiilor necesare pentru diagnosticul pozitiv.

 

Roxana Mateescu

Studenta anul VI

UMF „Carol Davila” Bucuresti

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.