Revista care te menține sănătos

Îngrijire

De ce nu trebuie taiate cuticulele

6 octombrie 2017
Share

Uneori vi se crapa, alteori se exfoliaza sau pur si simplu arata urat, stricand aspectul unghiilor si al manichiurii. Este vorba despre cuticule, acea pielita fragila ce pare fara rost, de la imbinarea unghiei cu pielea degetelor, care de multe ori creeaza doar probleme. Solutia la care apeleaza cele mai multe femei este sa le taie cu o forfecuta. Dar aceasta este exact cea mai contraindicata metoda de rezolvare a problemei.

De fapt, cuticulele nu trebuie taiate niciodata, ci doar ingrijite. Acest lucru ar trebui sa-l stie fiecare femeie, inclusiv manichiuristele de profesie, desi unele dintre ele – culmea – procedeaza exact pe dos: taie cuticulele pentru o manichiura reusita, spun ele. Si, de cele mai multe ori, nici macar nu le iese.

Importanta cuticulei

Curios este ca Romania este una dintre putinele tari in care unele saloane de infrumusetare inca practica taierea cuticulelor. Exista chiar ustensile destinate special acestui procedeu, total nerecomandat. Si asta pentru ca indepartarea cuticulelor prin taiere este cea mai simpla metoda de a deschide calea unei infectii grave.

Cuticula este mai importanta decat ati putea crede. „Inestetica” pielita are un rol esential in nasterea unghiei, rolul sau fiind acela de a proteja de infectii celulele nou-nascute. Practic, cuticula actioneaza ca un scut, lipsa acesteia expunandu-ne la riscuri inutile, ce pot duce la infectii ale unghiilor sau pielii.

 

Metode pentru ingrijirea cuticulei

Cuticulele se observa mai mult sau mai putin, in functie de tipul de piele al fiecaruia – uscata sau mai putin uscata. Metoda cea mai buna pentru „ascunderea” cuticulelor este aceea de a pastra pielea mainilor hidratata – atat cu crema de maini, cat si cu uleiuri speciale pentru indepartarea cuticulelor.

Solutia de indepartare a cuticulelor le inmoaie si le exfoliaza, facandu-le usor de indepartat cu un prosop mai aspru. La un interval de cateva minute dupa ce ati aplicat crema, cu un betisor din lemn se imping cuticulele ramase catre baza unghiei.

Pe langa aceasta solutie, care se recomanda o data pe saptamana, aplicati si crema hidratanta, ideala de fiecare data dupa ce va spalati pe maini. Alegeti una care are in compozitie glicerina, vitaminele A si E sau ulei de masline.

Atentie la dizolvantul de unghii! Acesta usuca foarte tare cuticulele, ceea ce va duce la exfolierea acestora. Ideal este ca lacul de unghii pe care il folositi sa fie unul rezistent, astfel incat sa nu fie nevoie de stergerea unghiilor mai des de o data pe saptamana.

 

Ce sa nu faceti

De ce nu trebuie taiate cuticuleleIn niciun caz nu va roadeti cuticulele! Este inestetic si poate duce la inflamarea bazei unghiilor. De asemenea, nu le taiati cu forfecuta, pentru ca riscati sa va intepati, plus ca exista un risc ridicat de infectie.

Nu folositi des produse de curatat unghii pe baza de formaldehida sau acetona, pentru ca acestea duc la uscarea excesiva si fara rost a cuticulei. In plus, taierea cuticulelor poate duce, in timp, chiar la deformarea unghiilor.

Daca aveti cuticule sensibile, nu faceti treburi casnice fara sa folositi manusi de menaj. Acestea protejeaza impotriva efectului detergentilor asupra pielii. De asemenea, este bine sa evitati apa fierbinte si expunerea mainilor pentru un timp indelungat in apa calda.

 

Alex Lupescu

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.