Revista care te menține sănătos

Îngrijire

7 zone pe care uitam sa le protejam de soare

Dr. Madalina Caraivan, medic specialist dermatovenerologie
19 iulie 2022
Share
7 zone pe care uitam sa le protejam de soare

Cand vine vorba de fotoprotectie, cu totii putem avea zone pe care uitam sa le protejam de soare. Importanta protectiei solare este de acum cunoscuta, avantajele ei fiind multiple. Respectiv, prevenirea arsurilor solare si a disconfortului cauzat de acestea, reducerea riscului de dezvoltare a anumitor tipuri de cancer de piele si incetinirea ritmului de imbatranire a pielii, prin actiunea asupra componentei numite „fotoimbatranire”.

Desi credem ca, folosind o crema de fotoprotectie, ne aparam de efectul nociv al razelor solare, aproape intotdeauna exista zone ale pielii expuse, dar de care uitam sau pe care pur si simplu le neglijam atunci cand aplicam produsul preferat pe corp, de multe ori din dorinta de a face economie. Iar asta ne poate costa mult mai mult decat o crema. Stim sa ne alegem un fotoprotector cu spectru larg si sa adaptam factorul de protectie solara (SPF) la tipul de piele si la existenta eventualelor afectiuni asociate.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena produsele Rilastil Sun System; gama completă pentru protejarea tenului şi a pielii corpului de acţiunea nocivă a razelor solare, atât UVA, cât şi UVB.

Zone pe care uitam sa le protejam de soare

Dar in ciuda faptului ca suntem constiinciosi si incercam sa ne protejam cum putem mai bine, exista cateva zone pe care uitam sa le protejam de soare atunci cand aplicam crema fotoprotectoare. Care sunt acestea si de ce e important sa nu le evitam?

Urechile

Urechile sunt una dintre regiunile cele mai expuse la ultraviolete. Cu toate acestea, frecvent, sunt neglijate atunci cand aplicam crema. Pavilionul urechii este o zona unde se dezvolta frecvent carcinoame cutanate. In concluzie, nu le uitati atunci cand aplicati crema fotoprotectoare pe fata.

Buzele

Buzele, mai ales buza inferioara, sunt foarte expuse la ultraviolete. In aceasta zona se dezvolta deseori un tip agresiv de cancer de piele numit „carcinom spinocelular”. Uneori, inainte de aparitia cancerului propriu-zis, pe buza pot aparea modificari precursoare numite „cheilita actinica”. Protejati-va buzele simplu si eficient, cu ajutorul unui baton sau stick cu SPF 50. Acesta va avea dublu rol: protectie si hidratare.

Pleoapele

Cancerele de piele, in special cele din categoria „carcinoamelor bazocelulare” sunt frecvent detectate in aceasta regiune. Din cauza apropierii de ochi, carcinoamele care apar in zona pleoapelor sunt considerate cu risc crescut. Fie ca folositi o crema, fie ca purtati frecvent ochelarii de soare cu protectie UV, nu uitati de aceasta zona.

Scalpul

Scalpul este foarte des ignorat atunci cand vine vorba de fotoprotectie. Persoanele cu par des, inchis la culoare, au asigurata o protectie naturala pentru pielea capului. Cele blonde sau cu par mai rar au un grad mai redus de protectie. Iar cei care sufera de alopecie androgenetica (un mare procent al populatiei) sau alte tipuri de cadere a parului pierd practic aceasta protectie. Exista produse tip gel, non-grase, ce pot fi folosite in aceasta regiune. Insa varianta cea mai practica si eficienta este o palarie cu boruri late, care ne va proteja simultan urechile si fata.

Mainile

Fata dorsala a mainilor este cea care poate trada varsta reala a unei persoane cu ten impecabil! Este o zona expusa actiunii ultravioletelor aproape tot timpul anului. Si, pe termen lung, aceasta agresiune se traduce prin aparitia fotoimbatranirii manifestata prin pete maronii inestetice de forma neregulata. Deoarece ne spalam frecvent pe maini pe parcursul unei zile, pot fi necesare aplicari mai frecvente de fotoprotector.

Umerii si partea superioara a spatelui

In special la femei, umerii si partea superioara a spatelui pot fi expuse ca urmare a hainelor decoltate si lejere, care se pot deplasa in timpul mersului.

Fata dorsala a piciorului

Cu precadere la femei, zona devine expusa in timpul sezonului cald, cand trecem de la incaltamintea mai plina la sandale sau papuci cu bretele. Aceasta este o zona unde apar frecvent arsuri. Ea trebuie protejata la randul ei prin aplicarea unui produs mai aderent (de exemplu, tip stick) inainte de a ne incalta.

zone pe care uitam sa le protejam de soare

Fotoprotectorul se aplica cu 20-30 de minute inainte de a iesi afara

Totodata, sunt necesare reaplicari ulterioare la fiecare 2 ore sau imediat dupa inot sau perioade de transpiratie intensa. Pentru ca protectia sa fie cu adevarat eficienta, crema trebuie aplicata fara zgarcenie. Ideal ar fi ca o persoana adulta sa foloseasca echivalentul a sase linguri pline la fiecare aplicare. In acest mod se asigura cu adevarat factorul de protectie maxim promis de produsul respectiv.

Chiar daca fabricantul garanteaza ca produsul nu se dizolva la contactul cu apa, aderenta cremei de protectie solara are oricum de suferit in apa, mai ales daca este vorba de apa sarata. In SUA, inscriptionarea pe etichete a mentiunii „crema rezistenta la apa” a fost interzisa de autoritati.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.