Revista care te menține sănătos

Îngrijire

Ce trebuie sa stiti inainte de a va face un tatuaj

27 august 2019
Share
Ce trebuie sa stiti inainte de a va face un tatuaj

Tatuatul poate fi o experienta destul de dureroasa, mai ales daca pielea este sensibila si daca pragul de durere suportat este destul de scazut. Cunoasterea zonelor corpului unde tatuatul doare cel mai putin va poate salva de durerea si disconfortul nedorit.

Tatuajele sunt un fel de podoabe pe piele. De obicei, vi le faceti pentru tot restul vietii si vreti sa fie frumoase si sa spuna ceva despre voi. Se stie ca tatuatul in sine nu este un proces tocmai placut din punct de vedere fizic. In unele zone ale corpului va poate durea mai mult, in altele, mai putin. Daca aveti de gand sa va faceti un tatuaj, ar fi bine sa tineti cont de cele mai dureroase zone pentru tatuat. Durerea se simte mai mult in acele zone in care nu prea aveti grasime si unde pielea are multi stimuli.

Sean Dowdell – cel care a fondat Club Tattoo, alaturi de fostul vocalist al Linkin Park, Chester Bennington – spune ca zona cea mai dureroasa unde si-a facut tatuaj a fost incheietura mainii. „Am foarte mult tatuaje… dar pentru mine, cea mai dureroasa zona pe care am tatuat-o a fost partea interioara a incheieturii mainii, chiar acolo unde este punctul de flexiune”, a spus Dowdell. De cand a deschis Club Tattoo, din 1995 pana in prezent, a precizat ca a intalnit oameni care simt durerea in acelasi mod, dar cu toate acestea, a intocmit o lista cu tot ce trebuie sa stiti despre tatuaje.

Cea mai dureroasa zona: abdomenul

Aceasta zona este dificil de tatuat, pentru ca nu exista o baza solida pentru a sustine pielea. In plus, marirea sau micsorarea stomacului/abdomenului reprezinta o alta cauza pe care unii o invoca. „Din experienta mea si din ce am vazut la artisti si clienti, cred ca stomacul/abdomenul este cea mai dureoasa zona pe care iti poti face un tatuaj. De asemenea, si zona din spatele genunchilor este una extrem de sensibila si, bineinteles, extrem de dureroasa”, a adaugat Sean Dowdell. De regula, tatuajele realizate in zonele unde pielea este mai aproape de os dor un pic mai tare.

E important sa va cunoasteti artistul

Un alt factor pe care majoritatea oamenilor nu il ia in considerare este: cine este artistul lor tatuator. Unii artisti au o „mana mai grea” decat altii, iar acest lucru influenteaza intensitatea durerii provocate de acele aparatelor de tatuat. Aceasta este una dintre cele mai comune cauze ale durerii, ce afecteaza, in acelasi timp, aspectul tatuajului, in cele din urma. Retineti ca tatuatul doare intr-o oarecare masura, indiferent de zona aleasa. Exista persoane care sustin ca nu doare si ca simt doar intepaturi usoare, insa daca acul mecanizat impunge constant pielea, este normal sa raneasca si, respectiv, sa doara. Daca sunteti sensibil la durere, cereti salonului o recomandare privind un artist tatuator „bland”.

Cea mai putin dureroasa zona: umarul

Dintre toate zonele de pe corp, acesta este cel mai putin dureros, sensibilitatea acestei zone fiind foarte mica. Cantitatea de muschi si grasime prezente pe aceasta parte a corpului face tatuatul o experienta aproape nedureroasa si, ca urmare, o zona frecvent aleasa de oameni.

Cu toate acestea, exista si alti factori care influenteaza intensitatea durerii in timpul tatuarii, de exemplu, anumite probleme de sanatate sau oboseala care va pot face mai sensibili la durere.

Piercingurile si tatuajele: un mijloc de exprimare sau o moda periculoasa?

secundara_tatuaje_inainte_de_Riscurile_unui_tatuaj

Riscurile unui tatuaj

Tatuajele patrund prin piele si o ranesc, ceea ce inseamna ca pot aparea infectii ale pielii si alte complicatii, riscuri de care trebuie sa stiti si pe care vi le asumati cand decideti sa va faceti un tatuaj:

  • Reactiile alergice

Cernelurile pentru tatuaje, mai ales cea rosie, pot cauza alergii la nivelul pielii, sub forma unei iritatii si mancarimi la nivelul tatuajului. Unele dintre acestea contin metale sau alti polimeri din carbon sau plastic, iar uneori sunt subtiate cu alcool, apa oxigenata sau alte substante. O astfel de reactie alergica poate aparea si dupa ani de zile.

  • Infectii ale pielii

Tatuajele pot duce si la infectii bacterine locale, caracterizate prin roseata, umflaturi si dureri, chiar puroi in zona tatuata.

  • Boli transmise prin sange

Daca echipamentul folosit in procesul de tatuare nu este dezinfectat corect si este contaminat, puteti contracta diverse boli, de la cele mai usoare bacterii la boli grave, precum hepatita C sau HIV.

Complicatii la RMN

Foarte rar, tatuajele sau machiajul permanent pot cauza umflaturi sau arsuri in zonele afectate in timpul unui examen RMN.

In toate aceste cazuri, veti avea nevoie de medicatie si de tratament adecvat pentru a inlatura problema. Uneori, este recomandata indepartarea tatuajului. Retineti ca cernelurile pentru tatuaje sunt clasificate drept cosmetice, prin urmare, nu sunt aprobate de specialistii in sanatate.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.