Revista care te menține sănătos

Dermatologie

6 sfaturi pentru a preveni deshidratarea pielii din cauza frigului

Dr. Andreea-Diana Anghel, medic rezident dermatovenerologie
1 martie 2023
Share
6 sfaturi pentru a preveni deshidratarea pielii din cauza frigului

Una dintre funcţiile principale ale pieli este cea de barieră între organism şi mediul înconjurător. Prin această funcţie este reglat nivelul de lichide şi electroliţi din organism şi suntem protejaţi împotriva factorilor externi dăunători, ce pot fi de natură fizică, chimică, mecanică sau infecţioasă.

Pielea este cel mai mare organ din organism şi este alcătuită din 3 straturi, care dinspre exterior spre interior sunt: epiderm, derm şi hipoderm. Bariera cutanată este alcătuită din stratul cornos, stratul superior al epidermului, care, la rândul său este alcătuit din corneocite dispuse sub forma unor cărămizi susţinute de o matrice „construită” din lipide. Afectarea barierei cutanate duce la uscarea pielii, care devine sensibilă şi predispusă la agresiuni externe. Acest lucru este frecvent iarna, când aerul rece usucă pielea, cu afectarea stratului cornos al epidermului.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Rilastil Intense C Gel Ser iluminator şi antioxidant. Acesta contracarează formarea ridurilor, textura neuniformă a tenului şi semnele de oboseală. Pielea este hidratată instant, iar ridurile fine sunt reduse. Se aplică dimineaţa şi seara, pe tenul curat şi uscat.

Cum prevenim deshidratarea pielii în sezonul rece

1. Curăţare blândă şi hidratantă

Pentru a preveni uscarea suplimentară a pielii, se recomandă utilizarea unor săpunuri sau geluri de curăţare care nu exfoliază şi care nu conţin substanţe iritante ce pot reduce şi mai mult sebumul şi grăsimile naturale de pe suprafaţa pielii. Se recomandă folosirea unor geluri de curăţare hidratante sau a uleiurilor de duş, care curăţa piele fără a o usca suplimentar.

2. Utilizarea consecventă a cremei hidratante

Aplicarea zilnică a cremei hidratante este una dintre cele mai importante măsuri pe care le putem lua pentru a contracara deshidratarea pielii în zilele reci. Astfel se formează un strat protector la nivelul pielii, care previne pierderile de apă şi care protejează pielea agresiunile externe.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena RILASTIL XEROLACT PB, expertul pielii fragile. Emulsie concentrată şi cremoasă, cu absorbţie rapidă în piele, pentru hidratare şi ca tratament intensiv de regenerare a ei. Este indicate pentru piele foarte uscată şi atopică, potrivită oricărei vârste, de la bebeluşi la seniori.

3. Hidratarea mâinilor după fiecare spălare

Pentru a preveni uscarea excesivă a măinilor se recomandă aplicarea de cremă hidratantă după fiecare spălare. În cazul unor mâini foarte uscate, putem opta pentru purtarea unei perechi de mănuşi din bumbac, pe care să o punem imediat după aplicarea cremei hidratante, pentru o mai bună absorbţie a acesteia.

4. Evitarea duşurilor sau a băilor fierbinţi

Temperaturile ridicate ale apei duc la îndepărtarea stratului lipidic al pielii şi la deshidratarea acestuia. De aceea, se recomandă duşuri calde sau uşor calde, pentru a evita efectele neplăcute ale deshidratării. În plus, se recomandă aplicarea cremelor hidratante imediat după spălare.

5. Purtarea hainelor comfortabile şi non-iritante

Alegerea hainelor potrivite sezonului rece, din materiale naturale precum lâna este una dintre cele mai bune decizii pe care le putem lua pentru a ne proteja de frig. Totuşi, hainele din lână purtate direct pe piele pot provoca iritaţii. Din acest motiv se recomandă utilizarea unui strat subţire de haine din materiale naturale, precum bumbacul, direct pe piele, peste care le putem pune apoi pe cele din lână.

6. O dietă echilibrată şi hidratare

Pielea noastră reflectă de cele mai multe ori ceea ce se întâmplă în interior. De aceea, se recomandă să ne hidratăm corespunzător prin consumul a minim 2l de apă şi să consumăm fructe şi legume şi alimente bogate în vitamine, minerale, antioxidanţi şi grăsimi nesaturate (nuci, seminţe sau grăsimi de natură vegetală). Atenţie! Consumul de alcool în exces deshidratează organismul.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.