Revista care te menține sănătos

Dermatologie

Obiectiv: regenerarea parului la inceput de primavara

11 martie 2014
Share

Desi anul acesta primavara a venit mai devreme, nu exista niciun motiv pentru care aceasta schimbare ar trebui sa ne prinda nepregatiti. A trecut iarna, cu alaiul ei de dusmani ai sanatatii parului: temperaturile scazute, viscolul, caciulile mai mult sau mai putin bine suportate etc.

Acum este momentul sa redam podoabei capilare stralucirea, sanatatea si frumusetea care i se cuvin. Inainte de a mentiona metodele prin care putem ajuta parul sa se revitalizeze, trebuie precizat ca regimul alimentar echilibrat sustine atat sanatatea generala a organismului, cat si pe cea a podoabei capilare. Astfel, trebuie asigurat un aport suficient de fier, proteine si vitamine, in special femeilor predispuse la anemie feripriva (prin lipsa de fier) provocata de sangerarile menstruale importante.

Stralucirea parului se poate obtine consumand somon si acizi grasi Omega-3, spanac si morcovi pentru vitamina A, si nuci braziliene pentru seleniu. Combinati-le cu lactate degresate, fibre si legume pentru un rezultat dublu: aceste alimente sunt sanatoase si pentru inima.

 

Sanatatea firului de par incepe din interior…

Morcovii, legumele cu frunze verzi (spanacul, ideal consumat crud in salate sau preparat la abur), avocado, fructele de padure si sucul de cirese, nucile sunt doar cateva exemple de alimente care contin nutrienti necesari sanatatii parului: vitaminele A, E si C, fierul, acizii grasi Omega-3 nesaturati etc.Totodata, nu uitati sa va hidratati suficient, cantitatea de apa recomandata variind intre 1,5 si 2 litri pe zi.

 

… dar depinde si de factorii externi

Obiectiv: regenerarea parului la inceput de primavaraObiceiurile care pot genera probleme ale parului includ tratarea termica (indreptare, incretire) si/sau chimica (aplicare de permanent, vopsire, indreptare) in exces (sedinte prelungite sau frecvente). Daca nu puteti renunta la acestea, incercati sa limitati folosirea lor si asigurati-va ca ceea ce faceti este corect (de exemplu, un gest care poate avea consecinte neplacute este folosirea placii electrice pe parul ud: in aceasta stare, firul de par este mai vulnerabil la trauma termica). De asemenea, nu incercati sa supracompensati eventuale deteriorari ale parului prin marirea timpului de contact cu produsele reparatorii, deoarece se poate ajunge la reactii de intoleranta locala si dermatite.

 

Problemele specifice sezonului rece, o amintire?

  • Dermatita seboreica. In general, iarna sunt indeplinite conditiile de agravare a dermatitei seboreice (temperaturi scazute, umiditate atmosferica mai redusa), puseele fiind insotite de semnele tipice (mancarimea scalpului, descuamare). Totusi, exista cazuri in care simptomele pot persista sau se pot accentua si in aceasta perioada. Daca samponul cu care va tratati de obicei nu mai controleaza simptomele, este momentul sa discutati cu un dermatolog, pentru a revizui schema de tratament. E posibil sa fie necesara schimbarea principiului activ sau cresterea frecventei samponarilor.
  • Volumul nedorit. Purtarea hainelor si caciulilor din lana determina electrizarea firelor de par si aspectul rebel tipic. Combateti aceasta problema cu ajutorul periilor antistatice si al unui balsam de calitate. Evitati apa fierbinte atunci cand spalati parul, deoarece poate agrava (si) aceasta problema.
  • Evitati sampoanele agresive care deshidrateaza scalpul. Alegeti, in schimb, un sampon care sa contina ingrediente hidratante si umectante (de exemplu, glicerina, propilenglicol) si care sa contribuie la netezirea cuticulei, amplificand stralucirea firului de par (exemplu, derivatii siliconici).
  • Nu conteaza numai produsele de spalare, ingrijire si coafare a parului, ci si modul de aplicare: in timp ce samponul ar trebui aplicat mai ales aproape de radacinile firelor de par, balsamul sau masca sunt indicate in special pe varfurile firelor.
  • Hidratati parul cu seruri special formulate sau masti facute in casa, din ingrediente naturale (ulei de masline).
  • Spalati-va parul cu apa calduta, evitand apa fierbinte. Clatirea finala efectuata cu apa mai rece amplifica stralucirea firelor de par, deoarece contribuie la netezirea suprafetei cuticulei (stratul extern al firului de par).
  • Limitati, pe cat posibil, contactul parului cu substante chimice care il pot agresa (apa din piscina tratata prin clorinare sau alte procedee chimice).

 

Asa ajutati parul sa se regenereze

Ideal ar fi sa nu va coafati cu dispozitive care ating temperaturi crescute. Daca nu puteti evita uscatorul de par, alegeti setarile cu temperaturi mai joase si indreptati jetul de aer dinspre radacini spre varfuri. Pot fi utile si tratamentele termoprotectoare conditionate, de regula sub forma de spray, aplicate cu cateva minute inainte de coafare.

 

Dr. Madalina Geanta

Medic specialist dermato-venerologie

Nota pentru articolul «Obiectiv: regenerarea parului la inceput de primavara»:4.85/ 5 (13 voturi)
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.