Revista care te menține sănătos

Dermatologie

Psoriazisul – stiti ce il poate declansa?

7 ianuarie 2015
Share

S-a observat ca la persoanele cu psoriazis, celulele care alcatuiesc straturile pielii (keratinocite) devin extrem de active: cresc si se maturizeaza de circa cinci ori mai rapid fata de celulele din pielea normala. Una dintre consecinte este acumularea lor la suprafata pielii, rezultand aspectul de „coji” sidefii tipice (scuame).

Care este cauza acestor deviatii? Desi este un domeniu al dermatologiei extrem de activ din punct de vedere al cercetarilor efectuate, inca nu se stie exact. Consensul este insa urmatorul: este vorba de interactiunea dintre o anumita constelatie genetica si elemente numite „triggeri” (factori declansatori ai episoadelor de boala). In centrul acestui tablou complex sta sistemul imunitar. Sunt descrise anomalii ale interactiunilor imunologice care stau la baza aparitiei psoriazisului – de exemplu, activitatea limfocitelor T – sunt un subtip de celule albe ale sangelui care, in mod normal, sunt implicate in apararea organismului, mai exact in imunitatea mediata celular.

Excesul de celule albe intretine inflamatia, ducand la psoriazis

Factorii declansatori pot varia de la o persoana la alta. In timp, cei afectati vor observa ce le face rau si ce ii ajuta sa tina afectiunea sub control. Desi cauzele exacte ale psoriazisului sunt inca in curs de elucidare, ce stim cu certitudine este ca aceasta afectiune nu este o boala contagioasa si nu se poate transmite celor cu care intram in contact.

psoriazis-ce-il-declanseaza-2In psoriazis, limfocitele T devin foarte active si „ataca” zona unde apar leziunile cutanate. Daca se efectueaza analiza numita biopsie, la microscop se va observa, in afara altor modificari tipice, si un infiltrat inflamator sub leziune. In acest infiltrat se regasesc numeroase limfocite T. Prezenta excesiva a celulelor imunologice in piele duce la aparitia si intretinerea inflamatiei, dar si la stimularea cresterii excesive a celulelor pielii. Inflamatie plus multiplicare si maturizare rapida a keratinocitelor = piele rosie, ingrosata, cu scuame. Noile tratamente disponibile pentru persoanele cu psoriazis, numite tratamente biologice, se adreseaza exact acestor interactiuni imunologice anormale care intretin inflamatia.

Componenta genetica, importanta

„Stiti, eu nu am rude cu psoriazis! Nici parintii mei, nici bunicii nu au avut vreodata asa ceva! Sunteti sigura ca acesta este diagnosticul?” De multe ori auzim de la pacienti acest lucru. Desi exista si forme atipice, care pot fi confundate cu alte boli dermatologice (caz in care este importanta biopsia pentru confirmare), in majoritatea situatiilor diagnosticul este destul de evident. Chiar daca s-au observat familii in care mai multe persoane au boala, exista si persoane cu psoriazis care nu au sau nu stiu sa aiba rude afectate. Aceasta deoarece psoriazisul nu este direct transmis genetic (asa cum este transmisa, de exemplu, culoarea pielii). In schimb, se poate transmite la urmasi predispozitia de a dezvolta afectiunea.

Care sunt factorii declansatori?

Nu toti cei care au in codul lor genetic combinatia de gene care predispune la imbolnavire vor si face boala. Se considera ca, pentru aparitia bolii, este necesara actiunea anumitor factori favorizanti. Printre triggerii cel mai frecvent propusi ca detinand un rol semnificativ in aparitia psoriazisului, se numara:

  • Evenimentele stresante;
  • Anumite medicamente (litiul, medicamentele folosite in tratamentul malariei, unele antihipertensive etc.);
  • Infectiile (de exemplu, faringo-amigdalita streptococica);
  • Traumatismele (in tratatele de dermatologie este descris fenomenul „Koebner”: lezarea pielii se poate solda cu aparitia de leziuni psoriazice pe zona traumatizata. De exemplu, unele persoane fac leziuni de psoriazis de-a lungul cicatricilor chirurgicale);
  • Fumatul si consumul de alcool;
  • Modificarile climatice – temperaturi scazute in combinatie cu umiditatea atmosferica redusa;
  • Arsurile solare;
  • Anumite alimente.

Unul dintre cele mai recente studii populationale indica o incidenta a psoriazisului in Romania de circa 4-5%, mai mare decat cea estimata pana in prezent. Oficial, peste 2% din populatia Romaniei are psoriazis. Imbucurator este ca rata de adresabilitate la medic este in continua crestere, mai mare cu 30% fata de anii anteriori.

Dr. Madalina Caraivan
Medic specialist dermato-venerologie
Clinica LaurusMedical
www.laurusmedical.ro

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.