Revista care te menține sănătos

Dermatologie

Parul frumos cu alimentatie sanatoasa se tine

21 decembrie 2011
Share

Stiati ca dieta joaca un rol major atunci cand vine vorba de aspectul si textura podoabei capilare? Acesta nu este un simplu mit, ci o realitate confirmata de majoritatea specialistilor.

Nu este suficient sa folositi produse cosmetice care promit sa faca minuni, ci trebuie sa acordati o atentie deosebita alimentelor si bauturilor pe care le consumati, pentru ca, desi produsele de ingrijire a parului sunt vitale, fara o dieta echilibrata, plina de substante nutritive, sunt inutile. Urmand zicala conform careia adevarata frumusete vine din interior, includerea urmatoarelor alimente in dieta de zi cu zi ofera rezultate spectaculoase care, cu siguranta, vor atrage toate privirile.

Legumele verzi, secretul unui scalp sanatos
Pentru ca parul sa radieze de sanatate, este necesar ca scalpul sa primeasca nutrientii necesari, astfel incat productia de sebum sa fie echilibrata, iar foliculii de par sa nu fie degradati. In acest sens, este indicat sa includeti in regimul alimentar legumele cu frunze de culoare verde inchis, cum este spanacul, broccoli, napul, morcovul si ridichile, surse importante de vitamina A si C, de care corpul are nevoie pentru a produce sebum.

Degradarea parului, prevenita prin consumul de acizi grasi esentiali
Firul de par este alcatuit din 3% grasime. Aceste grasimi sunt necesare pentru a construi membranele celulare ale pielii scalpului si pentru formarea uleiului natural, numit sebum, care previne uscarea excesiva a parului si scalpului. Lipsa acizilor grasi esentiali poate favoriza aparitia matretii si poate face parul uscat, friabil, ducand la cresterea lenta a firului.
Alimentele bogate in acizi grasi esentiali sunt: uleiul de in, uleiul din seminte de canepa, fructele uscate, nucile, semintele de dovleac, semintele de susan, avocado, alunele, soia, cerealele integrale, somonul, macroul, sardinele, hamsiile etc.

Consumati linte!
Lintea contine in cantitate mare acid folic si fier, doi nutrienti care hranesc in profunzime firul de par. Acestia ajuta la formarea celulelor rosii din sange, care au rol de transport al oxigenului si al substantelor nutritive catre toate organele si tesuturile din corp. In cazul deficientei de fier, afectiune cunoscuta sub numele de anemie feripriva, celulele nu mai obtin suficient oxigen pentru a functiona corespunzator. Astfel, rezultatele pot fi devastatoare pentru intreg organismul, cauzand slabiciune, oboseala si caderea parului prematura.
Alte alimente bogate in fier sunt: carnea de vita, de curcan, ouale, soia, fasolea, taratele de grau etc.

Vitamina C ajuta la cresterea parului
Desi portocalele sunt cele mai recunoscute fructe carora li se atribuie cea mai mare cantitate de vitamina C, multe persoane nu stiu ca doar opt capsuni consumate in fiecare zi pot asigura in proportie de 100% necesarul din doza zilnica recomandata. Aceste fructe zemoase si delicioase bogate in vitamina C asigura prezenta colagenului din foliculii de par pentru o dezvoltare armonioasa a podoabei capilare, prevenind totodata ruperea firului.
Alte surse importante de vitamina C sunt: ardeiul gras, afinele, cartofii dulci, spanacul, rosiile, lamaile si broccoli.

Albirea parului poate fi prevenita sau este inevitabila?
Culoarea parului este un rezultat care depinde foarte mult de varsta si de mostenirea genetica. Fiecare persoana va albi la un moment dat si nicio interventie in dieta sau administrarea de suplimente nu vor putea opri acest proces. Cu toate acestea, exista anumite afectiuni care pot determina incaruntirea timpurie, cum sunt bolile tiroidiene, anumite probleme digestive sau chiar stresul. Daca persoana in cauza se recupereaza in urma acestor tulburari, procesul de incaruntire poate deveni reversibil. Parul se poate regenera, avand culoarea initiala.
Asadar, cea mai simpla si eficienta metoda de a va pastra sanatatea parului este sa fiti foarte atente la ceea ce mancati, sa urmati sfaturile specialistilor si sa incercati, pe cat posibil, sa va feriti de efectele negative ale poluarii si stresului zilnic. De asemenea, nu abuzati de produsele cosmetice de stilizat, cum ar fi spuma, fixativul sau ceara de par pentru ca ataca firul si favorizeaza productia excesiva de sebum.

Paula Rotaru
Sursa: www.dailyglow.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.