Revista care te menține sănătos

Îngrijire

Armele secrete ale hidratarii corecte

Dr. Madalina Caraivan, medic specialist dermatovenerologie
28 ianuarie 2019
Share
Armele secrete ale hidratarii corecte

Sezonul rece poate aduce cu sine o forma speciala de eczema, numita eczema asteatotica sau eczema „craquelé” (fisurata), in special la persoanele care sufera deja de un anumit grad de xeroza (uscaciune) cutanata. Vestea buna este ca exista metode si produse care ne ajuta sa luptam cu aceasta problema.

Cum nu putem evita complet expunerea la frig sau intemperii, pentru a preintampina problemele ne putem modifica sau imbunatati ritualul de ingrijire. Iata cateva gesturi simple cu ajutorul carora putem preveni eczema „de iarna”:

  • Suprimarea factorilor care favorizeaza xeroza: igiena delicata a pielii, cu apa calduta, nu fierbinte; dusurile scurte, de maximum 3 minute sunt de preferat bailor; alegerea cu atentie a produselor de igiena, preferate cele de tip „syndet” (detergent sintetic) sau uleiul hidratant;
  • Aplicarea cu regularitate a unui produs emolient, acesta fiind gestul-cheie care, daca este utilizat din timp, poate reduce, chiar elimina necesitatea de produse cortizonice.

Cum alegem produsul emolient?

Un bun emolient trebuie sa contina anumite substante esentiale, care indeplinesc trei roluri principale: reducerea pierderilor transcutanate de apa, acoperirea tegumentului cu un film protector si intarirea functiei de bariera naturala a pielii. Ingredientele care intra in componenta emolientelor pot fi grupate in patru categorii principale:

  • Substante ocluzive (creeaza acel efect de „film protector”, limitand pierderile de apa): cele mai folosite sunt vaselina si lanolina. Vaselina este o substanta insolubila in apa, ce creeaza un film hidrofob la suprafata pielii, limitand la maximum pierderea de apa transepidermica.
  • Substante umectante(atrag si retin apa in straturile superioare ale tegumentului − de exemplu, ureea, glicerina, propilenglicolul, butilenglicolul, acidul lactic, acidul hialuronic etc.).

Armele secrete ale hidratarii corecte

  • Ureea este un umectant foarte folosit care, pe langa proprietatile de a retine umiditatea, este si un exfoliant natural ce actioneaza impreuna cu acidul lactic pentru imbunatatirea reinnoirii celulare la nivelul pielii. Acidul hialuronic este o molecula-minune, cu o capacitate impresionanta de hidratare si o toleranta locala foarte buna, inclusiv pentru tenul mixt cu tendinta acneica.
  • Substante „identic naturale”:ceramide, colesterol si acizi grasi. Un bun emolient trebuie sa contina macar o substanta din aceasta categorie. Ceramidele sunt substante regasite frecvent in structura membranelor celulare. Acizii grasi care intra in componenta ceramidelor sunt in general acizi grasi saturati sau mononesaturati. Se considera ca ceramidele contribuie la limitarea deshidratarii cutanate, prin intarirea functiei de bariera cutanata. Acizii grasi si esterii acestora (de exemplu, acidul linoleic, acidul palmitic, butil stearatul, cetil esterii, etil linoleatul, etilhexil miristatul, gliceril caprilatul, gliceril oleatul etc.) contribuie la mentinerea hidratarii cutanate, provenind din surse naturale (ulei de migdale, de avocado, de masline, unt de shea sau unt de karité) ori fiind produse de sinteza.
  • Alte substante care se pot regasi in compozitia emolientelor: antipruriginoasele (calmeaza mancarimile), precum polidocanolul, antisepticele (previn suprainfectarea leziunilor eczematoase), diferite extracte vegetale: de ovaz (Avena sativa), castravete (Cucumis sativus), orz (Hordeum vulgare), porumb (Zea mays) etc.

Secretele unei demachieri corecte

Persoanele cu psoriazis si dermatita atopica necesita intr-o proportie foarte mare si permanent refacerea filmului hidrolipidic al pielii, cu tratarea fisurilor, riscul infectiilor sau micozelor fiind foarte mare in aceste situatii.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.