Revista care te menține sănătos

Medicină alternativă

Fototerapia, sanatate prin lumina

15 octombrie 2009
Share

Am scapat de canicula, vremea s-a racit, zilele s-au micsorat, iar toamna si-a intrat pe deplin in drepturi. Odata cu instalarea noului anotimp apare si depresia sezoniera.

Astenia de toamna este depresia sezoniera care se isi face aparitia in fiecare an, cam in aceeasi perioada, toamna sau la inceputul iernii. De obicei persista pana primavara. Cele mai dificile luni sunt ianuarie si februarie.

Nivelul scazut de serotonina duce la depresie
Depresia sezoniera a fost acceptata si recunoscuta oficial ca afectiune in 1980. Cauza exacta nu se cunoaste inca. Exista mai multe teorii care explica astenia sezoniera. Prima ar fi aceea a micsorarii zilelor, ce are drept consecinta reducerea timpului de expunere la soare. Acest lucru influenteaza secretia de serotonina, care scade. Serotonina, hormonul bunei dispozitii, este produsa in cantitate mai mare prin expunere la soare. Aceasta are un rol important in reglarea somnului, in procesele mentale si cele afective, in functiile motorii, in termoreglare, in reglarea presiunii arteriale, dar si in functiile hormonale. Serotonina este responsabila si de aparitia depresiei. Unii specialisti sustin ca depresia ar fi provocata de un nivel scazut al serotoninei.
Mai mult, soarele este responsabil si de calitatea somnului, dat fiind faptul ca stimuleaza secretia de melatonina. Un somn profund si odihnitor este determinat de expunerea prelungita la lumina si soare. in lipsa sau diminuarea acestora, calitatea somnului va fi afectata, ducand la aparitia somnolentei.

Ce simptome luam in calcul?
O alta teorie sustine legatura dintre expunerea la lumina si ceasul biologic. Astfel, atunci cand cantitatea de lumina este redusa, ceasul biologic este „intarziat”. Acest fapt este resimtit atat in plan fizic, cat si psihic. O teorie mai recenta sustine ca depresia sezoniera ar fi ereditara.
Starea persoanelor astenice se caracterizeaza prin tristete, anxietate, iritabilitate, pierderea interesului pentru activitatile care inainte le faceau placere, retragerea din viata sociala si izolarea, dificultati de concentrare, somnolenta sau insomnie, lipsa energiei, cresterea poftei de mancare urmata de cresterea in greutate.

Femeile sunt mult mai afectate decat barbatii de depresia sezoniera. Aproximativ 70-80% dintre persoanele afectate sunt femei. Aceasta din cauza modificarilor hormonale la care este supus organismul femeii. De asemenea, mai sensibile sunt si persoanele ale caror rude au suferit sau sufera de depresie.

Fototerapia, metoda impotriva asteniei sezoniere
Metoda clasica sunt sedintele de psihoterapie care au scopul de a identifica si schimba trairile persoanei responsabile de aparitia depresiei.
Cercetari noi in domeniu au aratat ca terapia cu lumina, fototerapia, este foarte utila in cazurile de astenie. Fototerapia presupune expunerea la o lumina mai puternica decat cea a becului, dar mai redusa decat cea a soarelui. Pentru aceasta se folosesc lampi cu lumina fluorescenta.

Terapia cu lumina, recomandata dimineata

Fototerapia consta in expunerea persoanei in fiecare zi la lumina unei lampi fluorescente cu intensitate crescuta, timp de 30 de minute. Timpul creste treptat pana la o expunere de 2 ore pe zi. Pentru cele mai bune rezultate, lampa folosita trebuie sa aiba o luminozitate de 10 000 lux, iar distanta dispunerii in raport cu fata trebuie sa fie de 30 de cm. Terapia cu lumina are eficienta dorita daca este folosita dimineata, imediat dupa trezire. Efectele benefice pot aparea dupa 4 zile sau dupa 4 saptamani, dupa caz. Se recomanda folosirea fototerapiei pe toata perioada sezonului rece. Se poate apela si la plimbari matinale in diminetile insorite.

Consultati specialistul inainte!
Aceasta forma de terapie este ieftina, cu efecte benefice asupra organismului pe termen lung. Desi este foarte bine tolerata, fototerapia, in rare cazuri, poate da efecte adverse ca tensiune oculara, cefalee, greata. Daca apar aceste reactii, se recomanda diminuarea timpului de expunere. De asemenea, in cazul persoanelor sensibile este indicata consultarea medicului inainte de a apela la aceasta metoda de terapie.

Putem preveni astenia de toamna
Iata cateva sfaturi care va vor ajuta sa tineti astenia sezoniera departe:
Incercati sa petreceti cat mai mult timp in afara casei sau biroului, chiar si in absenta soarelui. Expunerea la lumina aduce beneficii; Faceti sport macar 30 de minute, de 3 ori pe saptamana; Mentineti un regim alimentar echilibrat, care sa contina in special legume, fructe si cereale integrale. Nu consumati multe dulciuri! Beti ceai de macese. Acestea contin vitamina C, necesara acestei perioade; Faceti o cura de Omega-3 sau consumati cat mai mult peste; Apelati la masaj, ajuta la producerea de serotonina si endorfine; Pastrati-va prietenii aproape si socializati cat mai mult! Text: Psiholog clinician Loredana Ionascu
E-mail: [email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.