Revista care te menține sănătos

Ghid practic

Variatiile termice: aflati cum ne influenteaza sanatatea

5 februarie 2014
Share

In ultimii ani, ne confruntam din ce in ce mai mult cu schimbarile bruste de temperatura si cu faptul ca trecerea de la un anotimp la altul nu se mai face gradat, cum e firesc, ci dintr-odata. Aceste modificari afecteaza organismul mai mult decat ne dam seama, atat din punct de vedere fizic, cat si psihic.

Ultimele studii efectuate de Organizatia Mondiala a Sanatatii au aratat ca fluctuatiile majore de temperatura pot slabi capacitatea de functionare corecta a organismului, acesta fiind incapabil sa tina pasul cu trecerile de la -10 grade la +10 grade. Cu alte cuvinte, trecand prin resetari multipe, „termostatul intern” al corpului nu mai reuseste sa faca fata schimbarilor rapide din termometru.

Organismul slabit, cu atat mai vulnerabil

Termoreglarea reprezinta capacitatea organismului de a mentine o temperatura constanta. Acest proces este extrem de complex, implicand atat sistemul nervos central si mai ales hipotalamusul, cat si relatia dintre aceste structuri si piele. Pierderile de caldura se fac la nivel cutanat, fiind favorizate de dilatatia vaselor de sange. Mai exact, cand este foarte cald afara, vasele de sange se dilata, apare transpiratia intensa si caldura se pierde. Cand este frig, vasele se contracta si se mentine caldura in organism. O persoana sanatoasa isi poate mentine temperatura corpului in limite normale, in ciuda variatiilor mari. Persoanele care sufera insa de diverse boli (cardiovasculare, neurologice, endocrinologice) sunt extrem de vulnerabile la fluctuatiile de temperatura, fiind predispuse la agravarea afectiunilor existente.

Cardiacii, cei mai afectati

Persoanele care sufera de afectiuni cardiovasculare sunt extrem de vulnerabile la variatiile de temperatura, astfel incat, atat frigul, cat si caldura, mai ales trecerea rapida de la o temperatura la alta, ii predispune la agravarea afectiunilor preexistente. Multi hipertensivi se plang de valori crescute ale tensiunii arteriale in contextul modificarilor bruste de temperatura, in ciuda unui tratament corect si a respectarii regimului igieno-dietetic.

Si fumatorii au de suferit

Slabirea sistemului imunitar se numara printre efectele nedorite ale variatiilor de temperatura. Cei care au deja afectat sistemul imunitar si care intretin in organism o stare proinflamatorie (fumatorii) sunt si mai vulnerabili la schimbarile din termometru. In acest context, fumatorii sunt predispusi la viroze respiratorii care pot trece de la forme usoare, cu durere in gat si rinoree, la forme agravate, cu suprainfectie bacteriana care se manifesta cu febra, stare generala alterata si sputa purulenta. Aceste forme de boala pot necesita spitalizare si tratamente intensive cu antibiotice, iar recuperarea dupa un astfel de eveniment dureaza si cateva saptamani.

Ma dor oasele, deci se schimba vremea

Cu totii am auzit aceasta vorba de la bunici, pe care putini au luat-o in seama. Ei bine, este adevarat. Afectiunile osteoarticulare pot fi agravate de orice schimbare brusca de temperatura si umiditate. Astfel, durerile de spate, de genunchi sau de sold sunt doar cateva dintre acuzele celor care sufera de reumatism agravat de vreme. Uneori, durerile pot fi atat de mari, incat pacientii sunt imobilizati la pat o perioada buna de timp. Medicatia simptomatica si pastrarea unei temperaturi si umiditati optime in locuinta pot ameliora si evita ulterioare exacerbari ale afectiunilor osteoarticulare.

Dieta deficitara, sedentarismul si stilul de viata nesanatos pot face dintr-un om tanar si aparent sanatos unul lipsit de aparare in fata variatiilor de temperatura. Scaderile de temperatura aduc cu ele aparitia afectiunilor de tract respirator sau agravarea celor deja existente: astm, bronsita etc.

Dr. Alin Popescu

Medic primar medicina sportiva

[email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.