Revista care te menține sănătos

Nutriție

Regenerarea ficatului cu ajutorul dietei

20 mai 2014
Share

Ficatul este organul care lucreaza in fiecare zi pentru a ne proteja organismul de efectele adverse ale toxinelor si adesea devine suprasolicitat, compromitandu-ne sanatatea. Principalul mod in care toxinele sunt expulzate din organism este prin intermediul ficatului, care filtreaza in mod continuu sangele si inlatura substantele periculoase ce patrund prin intermediul tractului digestiv, respirator, prin piele etc. Stilul de viata, si aici includem stresul, alimentatia nesanatoasa, fumatul, administrarea anumitor medicamente, precum si anumite virusuri afecteaza ficatul si conduc la supraincarcarea lui.

Ca urmare a acestor procese, celulele hepatice pot suferi daune, pot fi practic distruse. Insa in aceeasi masura, ficatul se poate regenera. Aflati cum din randurile de mai jos!

 

Dieta si regenerarea ficatului

Exista cateva reguli simple pentru a sprijini sanatatea ficatului. In primul rand trebuie sa consumati cereale, legume si fructe. Este foarte important sa consumati cat mai des legume cu frunze verzi, sa renuntati la carbohidratii rafinati, sa mancati alimente fermentate cum ar fi iaurturile, sa folositi, atunci cand gatiti, ulei de masline extravirgin si sa consumati bauturi tonice pe baza de plante: ceai verde, urzici, papadie. Clorofila din legumele cu frunze verzi va protejeaza de agentii cancerigeni asa cum niciun alt aliment sau medicament nu o poate face. Aceasta intareste celulele, detoxifica ficatul si neutralizeaza elementele poluante. Si tot clorofila furnizeaza oxigen sangelui, esential pentru functionearea optima a ficatului si pentru regenerarea lui.

 

Dieta „de curatare” a ficatului

In momentul in care ficatul este deteriorat, aveti neaparat nevoie de o dieta „de curatare” a acestui organ, pentru ca elibereaza toxinele si elimina tesutul mort din ficat. Alimentele acre si aromate actioneaza in mod activ in ficat, unde contracareaza efectele alimentelor grase si sunt ca un solvent impotriva proteinelor rele. La fel de utile in detoxifiere si in activarea functiilor ficatului sunt alimentele usor amare: coaja de lamaie, grepfrutul sau sparanghelul sunt indicate.

 

Regenerarea ficatului cu ajutorul dieteiSuplimente alimentare pentru regenerarea ficatului

Vitamina C este un puternic antioxidant. La fel vitaminele A si E. Zincul are un aport important in structura membranelor celulare, magneziul este esential in ceea ce priveste detoxifierea si producerea de energie, metionina este un aminoacid esential ce elimina grasimea din ficat, iar glutationul neutralizeza radicalii liberi. Cat despre plantele care ajuta la regenerarea ficatului, amintim: frunzele si radacina de papadie, radacina de brusture, armurariul, urzicile, ridichea neagra, chlorella – toate acestea ajuta ficatul sa se regenereze.

 

Modificari ale stilului de viata pentru un ficat sanatos

Petreceti cel putin o ora in aer liber in fiecare zi facand exercitii fizice. Asezati-va intotdeauna la masa pentru a manca si incercati sa gatiti lucruri simple, sanatoase si echilibrate. Mestecati foarte bine mancarea. Evitati sa stati pre mult timp in fata televizorului si dormiti intre 7 si 8 ore pe noapte. Renuntati la obiceiurile daunatoare precum fumatul si cosumul de alcool. Gestionati nivelul de stres cu ajutorul acupuncturii, aromoterapiei, masajului, saunei etc. Si nu in ultimul rand, renuntati la sucuri, la alimentele prajite si la painea alba.

 

Ruxandra Raica

Surse: nutrilligence.com; patient.co.uk

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.