Revista care te menține sănătos

Nutriție

Consumul de cruditati, benefic pentru sanatate?

13 august 2013
Share

Se spune ca legumele crude sunt sanatate curata. Cat adevar exista aici? Ei bine, o sa trecem in revista impreuna cateva adevaruri despre cruditatile pe care le putem consuma spre sfarsitul verii si nu numai. Si nu vorbim doar despre rosii, castraveti sau morcovi. In plus, cu ajutorul acestor legume crude puteti prepara tot felul de sosuri si piureuri extrem de gustoase.

Aproape toate fructele si legumele pot fi consumate crude, cu exceptia celor care contin solanina (cartofi, vinete) sau molecule toxice care sunt dezactivate atunci cand sunt gatite.

Sa facem, asadar, o trecere in revista.

 

Cruditatile sunt bune pentru silueta

ADEVARAT. Este foarte bine sa consumam cruditati precum  morcovi sau varza, pe care este nevoie sa le mestecam mai mult. Atunci cand mancam cruditati, mestecam mai mult si, din punct de vedere matematic, inghitim mai putina mancare in acest rastimp. In plus, cruditatile au mai putine calorii si mai multa apa. Mestecatul este prima etapa a digestiei, iar atunci cand ne ia un anumit timp sa mestecam, fiecare bucatica de aliment este acoperita complet de enzime care permit o digestie mai buna a amidonului si nu numai.

 

Cruditatile nespalate pot fi periculoase

ADEVARAT. Legumele si fructele trebuie foarte bine spalate, astfel incat sa dispara urmele de pamant, precum si anumite solutii cu care sunt stropite pentru a creste. Este valabil chiar si in cazul anumitor legume care pot fi achizitionate deja ambalate. Este foarte important mai ales in cazul femeilor insarcinate pentru a preveni toxoplasmoza, o boala parazitara grava, care poate aparea in timpul sarcinii.

 

Legumele crude sunt mai greu de digerat

ADEVARAT. Expertii avertizeaza asupra faptului ca unii oameni nu digera aproape deloc legumele si fructele crude. Cu toate acestea insa, puteti apela la anumite tertipuri, de exemplu, puteti curata merele de coaja. Daca aveti un sistem digestiv sensibil, ar fi bine sa evitati cantitatile mari de legume care fermenteaza. Desi este vorba despre intoleranta individuala, este posibil ca, incetul cu incetul, sa va obisnuiti organismul cu consumul de cruditati.

 

Cruditatile contin mai multe vitamine si enzime

ADEVARAT. Pentru simplul fapt ca nu sunt gatite, isi pastreaza toate proprietatile, toate vitaminele, enzimele si clorofila. Conditia este, desigur, sa fie alese cele mai proaspete. Daca aveti o gradina cu de toate, probabil ca va numarati printre cei norocosi, deoarece aveti posibilitatea de a gusta anumite fructe si legume chiar de la sursa.

 

Daca aveti stomacul sensibil, nu trebuie sa consumati legume crude

FALS. Daca aveti un stomac sensibil, nu este neaparat nevoie sa renuntati la toate fructele si legumele, ci in principal la rosii, varza, castraveti si ardei, insa acestora din urma le puteti scoate pur si simplu semintele. De asemenea, le puteti pasa si consuma sub forma de smoothie. Atentie insa la cat consumati, deoarece sub aceasta forma suntem intotdeauna tentati sa consumam mult mai mult. In plus, fructele sunt un adevarat deliciu daca sunt savurate sub forma de tarte, compoturi sau gemuri.

 

Ruxandra Raica

Sursa: Topsante.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.