Revista care te menține sănătos

Nutriție

Mancarea sanatoasa – cel mai bun medicament

15 noiembrie 2006
Share

Mancarea constituie un element important al sanatatii organismului. Nu depind direct de noi poluarea, factorii ereditari, zgomotul, mediul in care ne nastem, tiparele comportamentale ale celor din jur, insa intotdeauna vom putea decide ce produse sa mancam si ce alimente sa nu consumam.

PATRU NUTRIMENTI DE BAZA

Apa, carbohidratii (glucidele), proteinele si grasimile (lipidele) sunt principalele componente ale unei diete sanatoase. Daca alegi cea mai sanatoasa varianta a acestor nutrienti si-i mananci echilibrat, iti ajuti organismul sa functioneze la nivel optim.

1. Apa – Doua treimi din organismul uman matur este format din apa. Ea este implicata in fiecare functie a corpului si este vitala pentru functionarea aparatului digestiv, circulator si urinar. Apa transporta nutrimenti de la si catre celule. Cu ajutorul ei se mentine o temperatura adecvata in organism. Este recomandat sa bei cel putin opt pahare de apa pe zi (2 litri).

2. Carbohidratii – reprezinta o sursa de energie pentru intregul corp. In primul rand, ei se gasesc in fructe si in legume; cei mai semnificativi hidrati de carbon de origine animala provin din produsele lactate. Aceasta clasa de compusi organici se divide in doua categorii principale: carbohidrati simpli si carbohidrati complecsi.
Carbohidratii simpli constituie cea mai rapida sursa de energie pentru ca sunt descompusi imediat de catre organism. Acestia includ o varietate de zaharuri precum lactoza (zaharul din lapte), fructoza (se intalneste in miere si in fructele dulci; printr-un proces utilizat la nivelul ficatului, fructoza este folosita pentru producerea de energie) si sucroza (zaharoza).

Carbohidratii complecsi includ fibrele si amidonul din produse fainoase (paine, paste), din fasole si din legume radacinoase (precum cartoful). Aceste alimente bogate in carbohidrati sunt inmagazinate in organism, devenind surse de energie pentru o perioada indelungata de timp.

Atat carbohidratii simpli, cat si cei complecsi sunt descompusi pana la glucoza – singura sursa de energie a creierului, glucoza participa la procesele metabolice producatoare de energie. Consumul zilnic ar trebui sa includa 50% de carbohidrati. In cazul in care consumi mai multe calorii decat poate folosi organismul, un procent din acesti carbohidrati sunt inmagazinati sub forma de grasimi.

3. Proteinele – au un rol vital in reglarea si functionarea organismului prin enzime si hormoni. Comparativ cu hidrocarburile, proteinele sunt o sursa de energie de lunga durata. Ele pastreaza echilibrul acid-alcalin din organism, formand materialul structural al muschilor, pielii, organelor si tesuturilor. Atunci cand consumi mai multe proteine decat ai nevoie, cantitatea suplimentara este depozitata si folosita ca sursa de energie dupa o anumita perioada.

Proteinele complete care se gasesc in carne, peste, branza, oua, iaurt si lapte contin cantitatea de aminoacizi de care are nevoie organismul. Produsele pe baza de soia – tofu, ulei de soia, lapte de soia, carne de soia – contin proteine complete.

Proteinele incomplete se gasesc in cereale si legume; ele aduc multe beneficii organismului, dar contin numai o parte din aminoacizii necesari. Adultii trebuie sa manance aproximativ 60 de grame de proteine pe zi, respectiv intre 10 – 15% din continutul total caloric pe zi.

4. Grasimile – sunt utile organismului. Grasimile au la baza acizii grasi care sunt principalii constituenti ai lipidelor. In timpul copilariei, acesti acizi organici sunt vitali pentru dezvoltarea neuronala normala. La varsta adulta, alaturi de glucide, acizii grasi devin o sursa primordiala de energie.

Acizii grasi sunt de mai multe tipuri: saturati, polisaturati si monosaturati.

Acizii grasi saturati se gasesc in carne de vaca, miel, porc, sunca si produse lactate. Cu cat este mai solid produsul, cu atat este mai mare concentratia de acizi grasi saturati. Corpul nostru utilizeaza acesti acizi in producerea colesterolului. Studiile au aratat ca o dieta bogata in acizi grasi saturati promoveaza afectiuni coronariene si ridica nivelul colesterolului in sange, prin marirea nivelului de colesterol „rau” (LDL colesterol).

Acizii grasi polisaturati se intalnesc in diferite specii de pesti (ton, somon, macrou) si in uleiurile vegetale – de floarea-soarelui, de soia, sau de porumb. Acestia scad valorea nivelului de colesterol in sange; totusi, o cantitate exagerata de acizi grasi polisaturati reduc HDL-ul colesterolul „bun”.

Acizii grasi monosaturati intalniti in uleiul de masline reduc nivelul de LDL din sange, fara sa

afecteze HDL-ul.

4 ALIMENTE ESENTIALE PENTRU SANATATEA TA

Banii pe care ii salvezi daca preferi sa-ti savurezi mesele in fast-fooduri nu sunt economisiti – peste o anumita perioada tot vor fi cheltuiti pentru a-ti trata raceala si diferitele afectiuni aparute in urma unei alimentatii nesanatoase. Mancarea ar trebui sa fie cea mai sanatoasa investitie pentru sanatatea familiei tale. Urmareste cu atentie lista alimentelor de mai jos, asigurandu-te ca in urmatorul weekend vei opta macar una dintre propunerile noastre.

1. ULEI DE PESTE

Mai sanatos decat pestele insusi, uleiul de peste iti va aduce destul de multe beneficii:

previne afectiunile cardiovasculare, cancerul, depresia, artrita, diabetul, ulcerul si sindromul Alzeimer; amplifica nivelul de energie si capacitatea de concentrare; ofera cea mai mare rezistenta impotriva bolilor comune precum gripa si raceala; le ajuta pe femeile insarcinate sa evite nasterile premature si alte complicatii.

2. LEGUME CRUDE

Nimic nu se compara cu valoarea nutritionala a legumelor crude. Pe langa numerosii nutrienti, acidul folic continut de legumele cu frunze verzi previne bolile, in special pe cele neurodegenerative – de tip Parkinson, iar antioxidantii (vitamina C, vitamina E) te ajuta sa-ti pastrezi agerimea mintii. Daca esti o persoana a carei alimentatie se axeaza pe proteina animala, atunci trebuie sa te orientezi spre legumele cu un continut scazut de potasiu – conopida, mazare verde, spanac, salata verde si ciuperci.

3. OUA CRUDE

Oul crud este un aliment „fenomenal” pentru mintea si sistemul tau imunitar. Cu toate ca poate sa dureze pana cand te obisnuiesti, nu uita ca proteinele si grasimile continute de ou sunt esentiale pentru intregul tau organism. Oul gatit nu aduce aceleasi beneficii – cu cat este mai putin preparat (mai bine fiert decat prajit), cu atat va fi mai bine din punct de vedere nutritional. Exista mai multe metode prin care poti consuma oul crud: „stilul dur” – inghite un ou (cu tot cu galbenus) dintr-o suflare; amesteca-l alaturi de lapte si banane intr-un shake sau amesteca-l intr-un pahar cu suc de legume.

4. LAPTELE PROASPAT

Laptele proaspat este o sursa uimitoare de proteine, carbohidrati, grasimi, minerale si vitamine. Laptele pasteurizat este un aliment diferit, ce nu ofera aceleasi beneficii precum laptele proaspat.

Carmen Oprea

Resurse: Cititi mai mule despre nutritie.

Nota pentru articolul «Mancarea sanatoasa – cel mai bun medicament»:3.33/ 5 (3 voturi)
#tags   \  

4 comentarii pentru articolul “Mancarea sanatoasa – cel mai bun medicament”

  1. R**e**e**a spune:

    eu stiu ca oul nu se asimileza cind este consumat crud si este si toxic pentru ficat galbenusu an special,eu maninc 8 albusuri pe zi dar le prepar cu fulgi de griu an tigaie fara ulei.estr bine?

    1. a**r**u**c** spune:

      Buna ziua.
      Albusurile sunt foarte bune, sunt bogate in albumina, fulgii de grau sunt si ei extrem de benefici pentru organism, iar faptul ca le consumati impreuna si fara ulei este nemaipomenit. Galbenusul de ou contine mult colesterol, de accea trebuie limitat consumul la max de 3 ori pe saptamana.

      Dr. ALin Popescu

  2. R**u**o**c**1 spune:

    mancarea sanatoasa este cea care o gatesti in bucataria proprie
    insa datorita virstei de pensionare si a sanatatii am avut nevoie de mai mult usturoi de ex si nu puteam sa l consum din mai multe motive de sanatate si asa am ajuns la parerea unei colege de scoala care imi recomandase usturoiul cu aloe si intradevar m am simtit bine alaturi de sucul de aloe
    si alte produse4 care vi le pot recomanda si eu din proprie experienta cu ele si anume ceaiul din muguri de aloe hrana cu peste din arcticul see salata din abeta care si morcovul si algele marine din nature mine
    contactati ma si va pot impartasi multe lucruri folositoare

  3. M**e**o** spune:

    trebuie in primu rand sa mananci multe salate mai ales salata de vara daca estti sportiv trebuie sa consmi si fructe multe mai ase un mar o bana din cand in cand ca contine amido si este cel mai bun din romania domnul Alin poescu nutritonist mai ales fiind si la Federatia Romana de Rugby frr

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.

Sunt de acord cu politica de confidențialitate