Revista care te menține sănătos

Nutriție

Ce este şi cu ce se mănâncă fonio?

Mădălina Cristea; surse: healthline.com, onlinelibrary.wiley.com
22 martie 2021
Share
Ce este şi cu ce se mănâncă fonio?

Contrat aşteptărilor, fonio nu este denumirea unei aplicaţii mobile şi nici a unei probleme de sănătate, ci a unui superaliment de origine africană. Mai exact, este vorba despre o cereală bogată în nutrienţi care are o mulţime de beneficii pentru organism.

Quinoa tocmai a fost detronată. O altă cereală i-a luat locul în farfurie. În vreme ce fonio reprezintă o noutate pentru europeni, africanii o cultivă de mii de ani. Iniţial, consumul a fost rezervat familiilor regale din Senegal, Burkina Faso, Mali și Togo, în timpul Ramadanului sau a festivităţilor deosebite precum nunţile sau botezurile. Beneficiile cerealei nu au putut trece neobservate, motiv pentru care aceasta a început să fie din ce în ce mai răspândită, ba chiar cultivată şi de către agricultorilor români.

Tipuri de fonio

Veţi fi suprinşi să aflaţi că fonio este înrudit cu meiul. El poate fi de două feluri:

  • Digitaria iburua – soi care are bobul alb cu spiculeţe maronii sau negre, cultivat în zone din Nigeria, Togo și Benin
  • Digitaria exilis – soi care are bobul alb, cultivat din Senegal până în Ciad, precum și în centrul Nigeriei. Este cel mai frecvent consumat dintre cele două soiuri și este disponibil în afara Africii. Prin urmare, e posibil să-l găsiţi pe rafturile din magazine.

Fonio, valori nutriţionale

Pe lângă faptul că este un aliment sărac în colesterol, grăsimi şi sodiu, fonio are un profil nutriţional impresionant. Potrivit analizelor efectuate de către cercetătorii de la Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite, 100 de grame de fonio au următoarele valori nutriţionale: 

Valoare energetică: 378 kcal

Proteine: 4.44 grame

Zahăr: 0 grame

Grăsimi: 1.11 grame

Carbohidraţi: 86.67 grame

Fibre: 2.2 grame

Fier: 1.6 miligrame

Sodiu: 0 miligrame

Colesterol: 0 miligrame

Cercetătorii de la Universitatea din Auckland, Noua Zeelandă, au descoprit că fonio conţine macronutrienţi, cum ar fi amidon, fibre, lipide și proteine, care au mai multă metionină decât alte cereale. De asemenea, este o sursă importantă de micronutrienţi, cum ar fi polifenoli, fier, zinc şi vitamine din complexul B.

Vitaminele si mineralele, aliaţii sistemului imunitar

Fonio conţine cantităţi importante de tiamină (vitamina B1), riboflavină (vitamina B2) și niacină (vitamina B3), necesare pentru creșterea, dezvoltarea și funcționarea celulelor, dar și pentru producerea energiei. Specialiştii de la Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură sugerează că fonio are cel mai mare conținut de calciu dintre toate cerealele. Acest lucru îl poate face o alegere bună pentru oamenii nu consumă lactate, cum ar fi veganii sau persoanele care au intoleranță la lactoză. Cercetătorii Universităţii din KwaZulu-Natal, Africa de Sud, lărgesc lista cu nutrienţi conţinuţi de potenţialul superaliment. Ei au descoperit că fonio conţine, de asemenea, fier, cupru, zinc şi magneziu.

Fierul și cuprul ajută la formarea celulelor roșii din sânge şi a țesutului conjunctiv. Zincul joacă un rol important în apărarea sistemului imunitar, sinteza proteinelor, creșterea și divizarea celulelor. Magneziul contribuie la numeroase reacții biochimice și este necesar pentru producerea energiei.

De menţionat că unii oameni de ştiinţă consideră că practicile agricole, clima şi solul pot afecta conținutul de nutrienți al anumitor cereale din Africa.

fonio, quinoa, gluten, vitamina B, fier, calciu, superaliment, fibre, proteine,

Beneficiile fonio

Fonio reprezintă o sursă importantă de aminoacizi pentru persoanele care nu consumă alimente de origine animală. Deşi conţinutul său de proteine este comparabil cu cel al orezului alb, acesta conține cantități semnificativ mai mari de metionină și cisteină. Astfel de aminoacizi lipsesc din cereale precum grâul, porumbul, orzul sau orezul.

Fonio face parte din categoria cerealelor integrale. Prin urmare, poate contribui la gestionarea greutății și la menţinerea sănătăţii trazitului intestinal. Prin extensie, consumul mai poate fi asociat cu o mulţime de beneficii precum risc redus de apariţie a diabetului de tip 2, a boli lor de inimă, a cancerului colorectal, pancreatic sau gastric.

Intoleranţa la gluten: ştiţi care sunt simptomele?

Fonio nu conţine gluten. Astfel, consumarea lui nu reprezintă un pericol pentru persoanele care au intoleranţă la gluten sau boala celiacă.

De asemenea, indicele glicemic al acestei cereale este scăzut, ceea ce înseamnă că nu crește rapid nivelul zahărului din sânge. Datorită acestui aspect, este un aliment de mare ajutor pentru persoanele care au diabet.

Cum poate fi consumat

Fonio este o cereală versatilă cu gust de nucă şi textură de cuşcuş. Îl puteţi consuma în diferite preparate:

  • pilaf
  • salate şi garnituri
  • lapte vegetal
  • paste
  • budincă
  • terci
  • smoothie
  • deserturi.
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.