Revista care te menține sănătos

Nutriție

Regimul alimentar în hipertensiune arterială

Andrei Cioată; Surse: mayoclinic.org, aarp.org, healthpartners.com, heartfoundation.org.au, bda.uk.com, news-medical.net
3 august 2023
Share
Regimul alimentar în hipertensiune arterială

Diagnosticul de hipertensiune arterială necesită adoptarea unui regim alimentar adecvat, pentru a maximiza, în același timp, efectul tratamentului elaborat de către medicul specialist. Mai mult decât atât, există o corelație directă între alimentație, activitate fizică și riscul de hipertensiune arterială: un regim alimentar bogat în carbohidrați rafinați și grăsimi nesănătoase, în corelație cu un nivel scăzut de activitate fizică, menținute pe perioade lungi de timp, predispun o persoană la această afecțiune. Având potențialul de a duce la numeroase complicații debilitante și reprezentând una dintre principale cauze de deces la nivel mondial, este necesară gestionarea optimă a afecțiunii.

Pe lângă tratamentul medicamentos esențial, una dintre principalele strategii ale gestionării cât mai corecte a diagnosticului de hipertensiune arterială o reprezintă schimbarea stilului de viață. În esență, aceste schimbări implică adoptarea unui regim alimentar sănătos și schimbări în ceea ce privește nivelul de activitate fizică. Există chiar și o dietă despre care s-a demonstrat că ajută la reducerea tensiunii arteriale: dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension). Dacă se asociază acest regim alimentar cu un nivel optim de activitate fizică, promovându-se menținerea unei greutăți normale, complicațiile asociate diagnosticului de hipertensiune arterială sunt reduse.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar CardioVita. Este recomandat pentru reducerea oboselii şi menţinerea tensiunii arteriale în limite normale.

Legătura dintre regimul alimentar și diagnosticul de hipertensiune arterială

Chiar dacă există mai multe cauze care pot duce la hipertensiune arterială, această afecțiune se consideră că, în mod obișnuit, este urmarea stilului de viață. Alimentele consumate au rolul de a susține cheltuielile energetice ale organismului și funcționarea normală a acestuia. Pe de altă parte, nu toate alimentele consumate sunt benefice pentru organism, iar în fiziopatologia acestei afecțiuni joacă un rol esențial colesterolul. Deși benefic pentru organism, colesterolul pare a fi principalul inamic al inimii, întrucât componenta LDL a colesterolului (așa-zisul colesterol „rău”) se poate depune în vasele sangvine, formându-se plăcile de aterom care restricționează fluxul.

Macrofagele, celule ale sângelui, încorporează LDL-ul oxidat și se încarcă cu lipide. Oxidarea LDL-ului are loc în urma interacțiunii cu speciile reactive de oxigen. Pe măsură ce absorb acest LDL, macrofagele se transformă în „celule spumoase” – principalii constituienți ai plăcilor de aterom. Aceste celule transmit mesaje chimice care invocă o cascadă inflamatorie, atrăgând și mai multe macrofage. Macrofagele activate și celulele endoteliale eliberează citokine cu rol în inflamație, care induc secreția unor factori de crește. Sub acțiunea factorilor, celulele musculare netede de la nivelul mediei migrează la nivelul intimei, proliferează și sintetizează o matrice.

Media și intima sunt straturi ale vasului de sânge. Matricea extracelulară sintetizată de celulele de la acest nivel conține colagen, elastină și proteoglicani. Celulele musculare netede se încarcă și ele cu lipoproteine, transformându-se în „celule spumoase”. În cele din urmă, se formează și placa de aterom care conține un miez de „celule spumoase”, un înveliș de celule musculare din vasele de sânge și o matrice extracelulară. Regimul alimentar pentru hipertensiune arterială nu vizează doar reducerea consumului de alimente bogate în grăsimi, ci și suplimentarea aportului de compuși fitochimici cu activitate antioxidantă, neutralizând efectele speciilor reactive de oxigen.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Coenzima Q10 + Omega 3. Are o formulă ce combină două principii active cu dublu rol: antiaterogen şi antioxidant, pentru a preveni procesele metabolice de degradare asupra ţesuturilor şi vaselor sangvine.

hipertensiune arterială, dieta DASH, dieta mediteraneană, regim alimentar, regim alimentar hipertensiune arterială,

Regimul alimentar pentru hipertensiune arterială – alimente recomandate

În ceea ce privește regimul adecvat în cazul persoanelor cu hipertensiune arterială, se mizează pe următoarele principii fundamentale:

  • Consumul de alimente bogate în potasiu, calciu, magneziu, fibre vegetale și proteine;
  • Consumul moderat de alimente bogate în grăsimi sănătoase (nesaturate și polinesaturate);
  • Consumul regulat de fructe și legume, care conțin vitamine și antioxidanți naturali;
  • Reducerea consumului de alimente bogate în grăsimi saturate;
  • Reducerea consumului de sare;
  • Elaborarea regimului alimentar pentru hipertensiune arterială în conformitate cu necesitățile energetice și calorice zilnice ale fiecărei persoane;
  • Limitarea consumului de alcool și tutun.

În conformitate cu indicațiile prezentate mai sus, câteva dintre principalele alimente care pot fi integrate fără probleme în regimul alimentar al persoanelor cu hipertensiune arterială sunt următoarele:

  • cerealele integrale, nerafinate;
  • legumele și leguminoasele (nu prăjite);
  • fructe proaspete (în special banane, kiwi și citrice);
  • produse lactate care au conținut redus de grăsime;
  • nuci, semințe, fructe oleaginoase (în cantități moderate);
  • carne slabă (de pasăre) și consumul de pește bogat în grăsimi sănătoase;
  • ouă;
  • ulei extravirgin de măsline (conține cantități ridicate de grăsimi sănătoase care promovează sănătatea cardiovasculară și scad riscul de a dezvolta hipertensiune arterială);
  • hidratarea zilnică este esențială;
  • limitarea consumului de alcool și cafea, optând pentru apă, ceaiuri, sucuri naturale;
  • limitarea consumului de dulciuri bogate în zahăr și grăsimi saturate.

În cele din urmă, persoanele cu hipertensiune arterială pot avea un regim alimentar deosebit de variat, precum o persoană sănătoasă, însă trebuie să reducă – nicidecum să excludă – consumul unui anumit tip de alimente. Despre care sunt „alimentele interzise”, ale căror consum ar trebui limitat de către o persoană care se confruntă cu diagnosticul de hipertensiune arterială, vom vorbi în cele ce urmează.

hipertensiune arterială, dieta DASH, dieta mediteraneană, regim alimentar, regim alimentar hipertensiune arterială,

Dieta adecvată pentru hipertensiune arterială – alimente interzise

Pe lângă dieta DASH, dieta mediteraneană se consideră a fi foarte benefică pentru sănătatea inimii, și nu numai. Este de menționat faptul că ambele diete nu sunt nicidecum restrictive, ba chiar promovează un comportament alimentar complex și efervescent. În toate, totuși, ar trebui să existe un echilibru, cu o predilecție specifică spre alegeri alimentare sănătoase și hrănitoare, care reduc riscul de a dezvolta hipertensiune arterială și ajută la gestionarea optimă a afecțiunii. Iată care sunt alimentele ale căror consum ar trebui limitat de către persoanele cu hipertensiune arterială:

  • alimente prăjite, de tip fast-food sau street-food;
  • alimente procesate (mezeluri, salamuri, cârnați și altele);
  • produse de patiserie, bogate în grăsimi de tip trans care cauzează inflamație;
  • dulciuri bogate în zahăr;
  • conservele care conțin sare în exces;
  • alimentele sărate;
  • fructe confiate, dulcețuri care conțin adaos de zahăr;
  • sucuri carbogazoase sau naturale care conțin zahăr în exces;
  • produse lactate cu un conținut ridicat de grăsime;
  • margarină, unt;
  • persoanele cu hipertensiune arterială ar trebui să limiteze consumul de alcool, cafea, tutun;
  • limitarea consumului de sosuri pe bază de maioneză;
  • limitarea consumului de alimente și condimente picante;
  • limitarea consumului de murături.

În cele mai multe cazuri, diagnosticul de hipertensiune arterială nu ridică necesitatea de a face schimbări drastice în alimentație. Cu toate acestea, micile schimbări au un impact semnificativ asupra diagnosticului și ajută la reducerea riscului de complicații asociate acestuia. Este vorba, astfel, despre a conștientiza înainte de toate faptul că diagnosticul de hipertensiune arterială, în lipsa unui tratament adecvat și a unei gestionări eficiente, are potențialul de a evolua spre forme deosebit de agresive, care pot compromite calitatea vieții unui individ și pot duce la deces. Prin urmare, o persoană cu hipertensiune arterială este nevoită să facă schimbări ale stilului de viață.

Pentru a gestiona corespunzător diagnosticul de hipertensiune arterială, trebuie să existe o clară sinergie între stilul de viață și tratamentul medicamentos. Deoarece o persoană cu hipertensiune arterială este predispusă la numeroase complicații cardiovasculare, dar nu numai, se recomandă monitorizarea constantă a acestui parametru și adoptarea unui stil de viață care promovează și susține sănătatea inimii. A reduce aportul de sare este esențial pentru persoanele care suferă de hipertensiune arterială – chiar dacă la început mâncarea ar putea părea că nu are gust, pe parcurs apare obișnuința și, mai mult decât atât, beneficiile sunt semnificativ mai importante și solide.

hipertensiune arterială, dieta DASH, dieta mediteraneană, regim alimentar, regim alimentar hipertensiune arterială,

Hipertensiune arterială – managementul corespunzător

Bineînțeles, gestionarea corectă a diagnosticului de hipertensiune arterială nu se limitează doar la tratamentul medicamentos și regim alimentar. Există și alte variabile relevante care pot ajuta într-un mod esențial persoanele cu hipertensiune arterială, iar câteva dintre acestea sunt:

  • Activitatea este vitală pentru persoanele cu hipertensiune arterială, promovând menținerea unei inimi sănătoase, a unei greutăți optime și controlul tensiunii arteriale. Exercițiile fizice moderate (care implică măcar puțin efort, un ritm cardiac crescut și creșterea frecvenței de respirație) sunt cele recomandate de către specialiști, fără a depune însă eforturi prea mari.
  • Gestionarea eficientă a situațiilor stresante prin învățarea unor tehnici practice de relaxare, solicitarea ajutorului de specialitate, și îmbunătățirea calității somnului.

Diagnosticul de hipertensiune arterială este deosebit de frecvent în zilele noastre, motiv pentru care, din fericire, există tratamente și metode viabile pentru gestionarea corectă a afecțiunii. Cu toate acestea, multe persoane cu hipertensiune arterială neglijează potențialele complicații care pot apărea în urma gestionării necorespunzătoare a patologiei și subestimează implicațiile avute de această afecțiune asupra calității vieții. Prin adoptarea unui regim alimentar adecvat, a unui nivel optim de activitate fizică și respectând tratamentul recomandat de medic, diagnosticul de hipertensiune arterială nu ar trebui să ridice preocupări majore în viața unui pacient.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.