Revista care te menține sănătos

Nutriție

Dieta dupa interventia chirurgicala a cancerului de san

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
28 octombrie 2016
Share

In urma interventiei chirurgicale a cancerului de san, este mai important ca niciodata sa aveti grija de stilul viata pe care il adoptati. O dieta sanatoasa si echilibrata, asociata cu exercitii fizice adecvate, va pot ajuta sa va redobanditi sanatatea.

Greata si varsaturile apar frecvent dupa operatie si apar mai des la persoanele care au fost tratate si prin intermediul chimioterapiei sau radioterapiei. Alte simptome includ scaderea apetitului si a greutatii corporale, precum si slabiciunea generala. Pentru a ameliora greata, este necesar sa:

–          Mancati portii mai mici in timpul zilei, in locul celor mai mari.

–          Incercati sa consumati shakeuri de proteine, iaurt si bauturi ce contin proteine, in locul alimentelor solide.

–          Consumati supe de pui si de legume.

Superalimente cu superputeri pentru organism

Dieta si recuperarea

Proteine. Corpul are nevoie de mai multe proteine dupa operatie, fata de normal. Acestea sunt necesare pentru a repara celulele, lupta impotriva infectiilor si pentru vindecarea inciziilor.

  • Adaugati pudra de proteine sau lapte praf in preparatele pe care le consumati.
  • Adaugati branza rasa la legume, cartofi, orez si salate.
  • Consumati gustari bogate in proteine, precum migdale, alune si branza.
  • Imediat dupa interventia chirurgicala, consumati oricate proteine doriti fara sa va faceti griji in privinta caloriilor. Acestea va ajuta sa va vindecati si sa va recuperati puterile.

Fitochimicale. Acestea sunt niste nutrienti ce se intalnesc in plante si lupta impotriva cancerului. In plus, acestea previn recidiva acestuia.

Soia. Boabele de soia contin fitoestrogeni, asemenatoare cu cele intalnite in organism. Acestea pot interfera cu terapia hormonala si cu alte tratamente. Din acest motiv, este necesar sa intrebati medicul inainte de a introduce in dieta acest aliment.

Antioxidantii. Multe fructe, legume, oleaginoase si alte alimente contin antioxidanti. Este indicat sa optati pentru broccoli, ficat, afine si mango. Antioxidantii va protejeaza celulele de degradare.dieta secund

Licopenul. Acesta este unul dintre antioxidanti si se intalneste in special in rosii si in grepfruitul roz. Licopenul poate lupta impotriva cancerului de san.

Beta-carotenul. Morcovii, caisele si alte fructe si legume colorate in galben au un continut crescut de beta-caroten. Consumul acestor alimente scade riscul de aparitie a cancerului de san, precum si recidiva acestuia.

Reguli de baza in dieta post-operatorie

  • Consumati alimente bogate in proteine si sarace in grasimi, precum pui la rotisor si pui la cuptor, in locul fripturii, carnatilor sau alte alimente bogate in grasimi.
  • Consumati cinci portii de fructe si legume zilnic.
  • Evitati alimentele procesate, precum baconul, cremvustii, sunca si carnea afumata.
  • Consumati paine integrala si orez brun, in locul celor albe.
  • Evitati consumul de alcool.
  • Discutati cu medicul in legatura cu orice schimbare a dietei pe care o faceti, in special atunci cand va recuperati dupa o interventie chirurgicala sau dupa chimioterapie. Este necesar sa aveti parte de toti nutrientii necesari pentru a va recupera.

Pe langa alimentatie, este necesar sa faceti si exercitii fizice de tip aerobic pentru a va imbunatati dispozitia si sanatatea. Dupa acest tip de operatie, este necesar sa ramaneti activa si sa eliminati kilogramele in plus, pentru a va imbunatati sanatatea si pentru a evita recidiva cancerului de san.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.