Revista care te menține sănătos

Nutriție

Si fructele trebuie mancate corect!

2 august 2011
Share

Urmati sfaturile de mai jos pentru o corecta alimentatie si pentru un plus de energie in vietile voastre.

  • In general, nu trebuie sa lipseasca de pe masa sau din frigider un bol cu fructe proaspete.
  • Taiati fructele in  bucatele mici, dupa care bagati-le la frigider pentru o perioada scurta de timp.
  • Cumparati fructe de sezon deoarece sunt si proaspete, si mai putin costisitoare.

Pentru o valoare nutritiva mai mare

Fructele sunt alimente de origine vegetala, apreciate din punct de vedere nutritiv pentru continutul lor bogat in glucide, saruri minerale, vitamine si acizi organici. Pentru ca acestea sa nu-si piarda din valoarea nutritiva si din vitaminele ce la contin, cel mai indicat este sa consumati fructele proaspete intregi sau sa le taiati in bucatele mici. Incercati sa evitati sucurile naturale din fructe deoarece, atunci cand sunt stoarse, fructele isi pierd din vitamine. In functie de anotimp, incercati sa consumati numai fructe de sezon, pentru ca, in afara faptului ca sunt proaspete, acestea sunt cel mai adesea naturale. Fructele ce contin potasiu ajuta la mentinerea in limite normale a functiilor inimii si muschilor. Tocmai de aceea, cele mai bune fructe ce contin potasiu sunt bananele, prunele, piersicile, caisele, pepenele galben si portocalele.

Trucuri pentru mesele principale

La micul dejun, in topul preferintelor sunt cerealele cu banane sau piersici, la care se adauga un pahar de 100 ml de suc de portocale sau grapefruit. Adaugati la masa de seara ananas taiat marunt in salata de varza sau optati pentru o salata asortata din fructe, cu mandarine sau struguri. Un alt fel de mancare care va va incanta papilele gustative este carnea de pui la gratar amestecata cu caise proaspete sau deshidratate.

Gustari intre mese

Fructele pot fi savurate in orice moment al zilei. Tocmai de aceea, incercati sa mancati intre mese o salata de fructe cu ananas si pepene galben sau incercati fructe de padure intregi. De asemenea, si fructele uscate sunt o placere pentru organism. Acestea se pastreaza foarte usor si au si o valoare nutritiva foarte mare.

Sfaturi pentru copii

  • Invatati copiii sa manance fructe in fiecare zi, ca gustare intre mese;
  • Oferiti copiilor o gama variata de fructe pentru masa de pranz;
  • In timp ce faceti cumparaturi, lasati copilul sa aleaga ce fructe ii plac pentru a fi siguri ca le va manca mai tarziu;
  • Incercati sa creati o fata zambitoare din fructe, pe o farfurie. Folositi-va imaginatia. Puteti pune bananele feliate drept ochi, struguri pentru nas si o felie de portocala pentru gura;
  • Oferiti copiilor stafide sau alte fructe uscate in loc de bomboane.

Text: Andreea Popescu

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.